O delegaţie a Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport din Camera Deputaţilor, condusă de condusă de deputata PSD Bacău, Theodora Șotcan, vicepreşedinte al Comisiei, a efectuat o vizită la Bratislava.
Din delegaţia parlamentară română au mai făcut parte deputata Florica Cherecheș – vicepreședinte al Comisiei, Grupul parlamentar al PNL, deputatul Robet Nicolae Turcescu – secretrar al Comisiei, Grupul parlamentar al PMP, și deputatul Radu Costin Vasilică – membru, Grupul parlamentar al PSD.
Pe parcursul vizitei, ce s-a desfășurat la mijlocul lunii iunie, delegația a fost însoțită de Excelența Sa, Steluța Arhire, Ambasadorul României în Republica Slovacă, şi de Claudia-Monica Alexandru, Consulul României în Republica Slovacă.
Programul vizitei a cuprins, în prima zi, o întrevedere cu Ľubomír Petrák, președintele Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport din cadrul Consiliului Național al Republicii Slovace, precum şi cu alţi membri ai comisiei, reprezentanţi ai tuturor partidelor parlamentare, urmată de o vizită şi convorbiri cu reprezentanţi ai conducerii Academiei Slovace de Științe, o întrevedere și convorbiri cu președintele Grupului de prietenie Slovacia-România, Jana Laššáková și alți membri ai grupului.
În cea de-a doua zi a vizitei, programul a cuprins convorbiri la Ministerul Educaţiei, Știinţei, Tineretului şi Sportului al Republicii Slovace, cu secretarul de stat Oľga Nachtmannova, convorbiri la Universitatea Comenius din Bratislava, cu prorectorul Vincent Múcska, întrevedere cu reprezentanți ai conducerii Institutului de stat al învățământului de specialitate, vizitarea Școlii industriale medii de inginerie.
Discuţiile s-au axat pe teme precum: îmbunătăţirea legislaţiei în domeniul educaţiei, finanţarea învăţământului, minoritățile naționale, accesul absolvenților pe piața muncii, învățământul dual, dotarea laboratoarelor din unitățile de învățământ preuniversitar, în special cele din cadrul școlilor profesionale, abandonul școlar și măsuri de prevenire a acestuia, atragerea de fonduri europene în programele de cercetare-dezvoltare-inovare, acordarea de stimulente agenților economici în vederea cooptării acestora în procesul educațional, la nivelul practicii școlare.
„Am remarcat preocuparea statului slovac pentru promovarea și dezvoltarea învățământului de tip dual prin atragerea de fonduri europene (33.6 milioane euro) pentru implementarea acestui sistem în toată țara și modul în care încearcă să includă companiile în procesul educațional”, se arată într-un comunicat de presă al delegației parlamentare.
Parlamentarii români au lansat, în numele Comisiei, invitaţia ca o delegaţie a Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport din cadrul Consiliului Național al Republicii Slovace să efectueze o vizită în România, pentru a continua dialogul și colaborarea. Invitația a fost acceptată cu plăcere de partea slovacă.
„Vizita a constituit un element important pentru dinamizarea relaţiilor dintre cele două Parlamente şi a evidenţiat rolul comisiilor de specialitate în angajarea părţilor într-un dialog deschis şi constructiv pe subiecte aflate nu numai pe agenda bilaterală, ci şi pe cea europeană”, se mai precizează în comunicat.
koko a zis
Si cu asta ce-am facut?