Aproximativ 200 de copii au fost vaccinați în cadrul unei campanii de informare și vaccinare organizată în comuna Cotofănești, județul Bacău, timp de 3 zile.
Ministerul Sănătății, împreună cu OMS Organizația mondială a Sănătății) și UNICEF, a organizat o campanie de informare și recuperare a vaccinării, în perioada 10-12 iulie 2018, în comuna Coțofănești, județul Bacău.
Campania a beneficiat de sprijinul autorităților locale și al voluntarilor: medici de familie și specialiști în promovarea educației pentru sănătate. De asemenea, directorul DSP și medicul epidemiolog au pregătit această acțiune la nivel local împreună cu reprezentanții autorităților locale și au fost prezenți la Coțofănești pe toata perioada de desfasurare a campaniei.
În această perioadă au fost vaccinați 190 de copii, cărora li s-au administrat 220 de doze de vaccin: 176 de copii vaccinați ROR, 28 copii vaccinați cu hexavalent, 6 copii vaccinați cu pneumococic, 10 copii vaccinați cu tetravalent.
Astfel, dacă rata de vaccinare în Comuna Coțofănești era în luna mai de doar 3,9%, dupa această acțiune procentul de vaccinare a crescut la 95%. În cadrul campaniei nu s-au înregistrat refuzuri de vaccinare, procentul de copii nevaccinați este compus din cei cu concontradicție temporară de vaccinare și din copii plecați din localitate.
Acțiunea de la Coțofănești a reprezentat proiectul-pilot din cadrul campaniei de vaccinare demarată astfel de Ministerul Sănătății în mai multe județe din țară, care vizează informarea și educarea părinților cu privire la vaccinare și recuperarea vaccinării în zonele vulnerabile.
Pe parcursul celor 3 zile, medicului de familie din comuna Coțofănești i s-au alaturat doi medici voluntari din Onești, specialiști în medicină primară. Astfel, trei echipe de medici și asistenți medicali au consultat copiii aduși de părinți la cabinetul medical și i-au vaccinat pe cei fara contraindicații.
În colaborare cu administrația locală din Coțofănești, părinții și copiii aflați în zone mai izolate din comună au fost transportați la căminul cultural pentru sesiunea de informare, unde specialiști în promovarea educației pentru sănătate au prezentat un film despre vaccinare, dar și despre reguli de hrană și igienă care trebuie respectate în cresterea copilului. Campania de informare a inclus și sesiuni de întrebări ale părinților la care un medic specialist voluntar le-a oferit răspunsuri.
După sesiunea de informare, părinții care au dorit să își vaccineze copiii au mers la cabinetul medical, aflat in apropierea caminului cultural. De asemenea, primaria a asigurat si transportul acestora către casă.
Lasă un răspuns