Preşedintele Klaus Iohannis a semnat luni decretul pentru numirea în funcţia de procuror-şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism a procurorului băcăuan Oliver-Felix Bănilă, pentru o perioadă de trei ani.
„Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat luni, 23 iulie a.c., decretul pentru numirea în funcţia de procuror-şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism a domnului Oliver-Felix Bănilă – pe o perioadă de 3 ani”, a anunţat Administraţia Prezidenţială.
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, i-a trimis preşedintelui Klaus Iohannis propunerea de numire a procurorului Oliver-Felix Bănilă la conducerea DIICOT în 11 iunie, propunerea fiind avizată favorabil de Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.
Contracandidatul lui Felix Bănilă la concursul pentru ocuparea postului de procuror şef al DIICOT a fost actualul şef al DIICOT Daniel Horodniceanu.
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, spunea că îi cunoaşte foarte bine pe cei doi candidaţi, amândoi fiindu-i studenţi la Facultatea de Drept de la Iaşi, ei având experinţă în funcţii manageriale şi fiind şefi de unităţi.
Întrebat de ce l-a preferat pe Oliver-Felix Bănilă în detrimentul lui Daniel Horodniceanu, ministrul Justiţiei spunea că în cadrul interviului l-a întrebat pe actual şef al DIICOT care este termenul de prescripţie a cauzelor şi care este situaţia achitărilor.
“De ce l-am preferat, şi e prima oară când spun, dar nu e răspunsul complet, nu sunt toate considerentele, dar, spre exemplu, la interviu l-am întrebat pe domnul Horodniceanu cum stăm cu termenul rezonabil de soluţionare a cauzelor? (…) Cum se explică faptul că avem dosare la urmărire penală la DIICOT de 11 ani, neterminat? Aia e prescripţie sigură. (…) După aceea, cum stăm cu achitările? Nu vreau să vă rog să faceţi exerciţiul mintal, psihic, de sănătate, social, de care vreţi, al celui care stă un an, doi, trei, şapte, nevinovat, iar după aia vine instanţa să spună achitat, fapta nu există, sau nu întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii”, declara ministrul Justiţiei.
El preciza că în cele din urmă comisia a analizat activitatea desfăşurată de cei doi candidaţi şi a tras linie.
Felix Banilă, în vârstă de 46 de ani, este procuror la Parchetul Tribunalului Bacău. În perioada 2010 – 2017, el s-a aflat la conducerea Parchetului Tribunalului Bacău. În 2016, Bănilă a candidat pentru un post în CSM, fără succes.
Mandatul lui Daniel Horodniceanu la conducerea DIICOT a expirat în 19 mai, fiind apoi prelungit cu şase luni, conform procedurii.
Moineșteanul a zis
Un profesionist desăvârșit care devenea „periculos ” în viziunea oportuniștilor din structurile în care lucra!
In 2012 DNA Bacău,structura la care fusese detașat nu-i mai prelungește detașarea pe motiv că era prea apropiat de unii ofițeri de poliție,ofițeri din servicii,primari,etc(cică așa rezulta din MSN-uri ?)
In realitate a fost vorba de intrigi ale unor ofițeri de poliție judiciară de pe acolo.
În 2015 numele lui,în mod ostentativ și spre discreditare judiciară și profesională apare alături de cel al șefilor poliției județene și municipale Bacau în rechizitoriul dosarului unui primar al unei comune importante de lângă Bacău,dosar întocmit si instrumentat la comandă de niște personaje îndoielnice.
In realitate s-a încercat si in această situație înlăturarea acestuia totală de la Parchetul Tribunalului pe care l-a condus cu cinste atatia ani,fiind exilat pe la P.Turcului si Buhuși.
In ciuda tuturor răutăților,Bănilă a rămas demn,corect și popular.
A dat clasă în instrumentarea unor dosare dificile!
O să vedeți ce structură profesionistă va dezvolta „piticul” !
Și cred că în asentimentul meu sunt toți profesioniștii care au lucrat de-a lungul timpului cu el!
lidia a zis
colegule esti in eroare …..exilati in stilul asta pe salarii duble ar vrea multi….se pare ca esti prost informat.