Sutele de angajați ai Primăriei Onești lucrează într-o clădire care nu are autorizație la incendiu. Situația este cunoscută la nivelul primăriei, de vreme ce „în urma controlului efectuat de specialiștii din cadrul compartimentului Avizare/Autorizare, a fost aplicată sancțiunea contravențională în cuantul de 10.000 de lei pentru nerespectarea prevederilor art.30 din Legea 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor”, se arată într-un răspuns remis redacției noastre. „În 2017 s-a încheiat un contract cu o societate pentru întocmirea documentației în vederea obținerii autorizației. La acest moment este depus dosarul pentru avizare. După avizare acesta va fi dus la Inspectoratul pentru Situații de Urgență în vederea obținerii autorizației. Acest lucru se va întâmpla cel mai probabil în luna septembrie”, a declarat Laura Abageru, viceprimarul Oneștiului.
Potrivit hotărârii de Guvern 1739 din 2006, autorizația de securitate la incendiu se obține pentru sediile autorităților publice, indiferent de aria construită. Din 2015 încoace, se pare că nu s-au luat măsurile necesare pentru obținerea autorizației, iar în acest moment clădirea poate fi considerată nesigură în cazul izbucnirii unui incendiu. Clădirea primăriei a fost construită între anii 1998-2006, fiind dată în folosință în 2006. Activitatea se desfășoară în trei corpuri.
Catedrala este apărată doar de Dumnezeu
În aceeași situație sunt și enoriașii care participă la slujbele oficiate în Catedrala Ortodoxă „Pogorârea Sfântului Duh”, din Onești. În urma unui control de dată mai recentă, martie 2017, administratorii lăcașului de cult au fost amendați cu 5000 de lei tot pentru nerespectarea legii privind apărarea împotriva incendiilor, iar până în acest moment „ISUJ Bacău nu a emis aviz/autorizație de securitate la incendiu”, se mai arată în comunicat.
Avizele sau autorizațiile de securitate la incendiu se eliberează pentru construcții noi sau pentru extinderea, modernizarea ori schimbarea destinației celor existente. În urma verificărilor în teren, se constată dacă se îndeplinesc cerințele esențiale de securitate la incendiu la contrucții, instalații tehnice sau alte amenajări. Obținerea autorizației de securitate la incendiu certifică, la momentul obținerii îndeplinirea unui nivel de siguranță, dar aceasta nu elimină posibilitatea producerii unui incendiu din diverse cauze.
Denis a zis
O nație cu prosti,recomand sterilizarea!
STAN a zis
Institutiile importante din Bacau :prefectura, primarie, serviciul inmatriculari, spital au aceste autorizatii?
Sa te fereasca cel de sus de un incendiu la inmatriculari.Va fi ceva de genul Colectiv.
Sau Bacaul este prea departe si greu de atins de acesti inspectorasii?
Alexandra a zis
Stane, da tot nu ai inteles ca Bacaul e total corupt si distrus de borfasii care-l conduc? Corb la corb nu-si scoate ochii!