Anunțul ministrului Sănătății de acum câteva zile, că spitalele se confruntă cu o criză a sângelui, a determinat creșterea numărului donatorilor la Centrul de Transfuzii Bacău. „Chiar stăm bine la acest moment cu rezerva de sânge. Am avut chiar mai mulți pacienți decât de obicei”, susține dr.Adriana Ghindă, directorul centrului.
Așadar, nu se poate vorbi la acest moment de o criză și în județul Bacău. „Suntem furnizori constant pentru spitalele din județ, dar și pentru Iași sau București, centre universitare”, a mai spus dr. Ghindă. Programul de donare începe la ora 7.30 și se încheie la 13 și, în general, vara, media zilnică de donator este de 25-30 persoane.
Se recoltează sânge persoanelor sănătoase, cu vârsta cuprinsă între 18-60 ani, greutate peste 50 kg, la un interval de minimum două luni între donările de sânge total, fără a depăși 5 donări pe an pentru bărbați și 4 donări pe an pentru femei. Donatorul nu trebuie să fi suferit intervenții chirurgicale în ultimele 6 luni, femeile să nu fie însărcinate, în perioadă menstruală sau de lăuzie. Se interzice consumul de băuturi alcoolice și grăsimi cu 48 de ore înaintea donării și consumul de medicamente. Donarea de sânge total constă în recoltarea unei cantități de 450 ml în timp de 8 – 10 minute.
Donatorii au și anumite beneficii: scutire de la serviciu pentru ziua în care donează, 7 bonuri valorice, facilități în transportul public, respectiv gratuitate pentru o jumătate din abonamentul pe o linie, în luna următoare donării. În cazul pacienților fideli, aceștia pot beneficia anual de un set de analize complete gratuite, iar după fiecare recoltare de sânge, donatorii pot solicita setul de analize de control, care se fac obligatoriu la fiecare donare, respectiv HIV, VDRL, hepatite.
sportpuncti a zis
Felicitari tuturor celor care au donat, cat si cadrelor medicale!