Peste 50 de adulți cu dizabilități vor beneficia de o investiție pe care DGASPC Bacău (Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului) o face la Tamași, pe un teren pus la dispoziție de primăria din localitate.
Astăzi, 21 august 2018, la Sala Mare a Palatului Administrativ a fost semnat cel de-al patrulea contract finanţat prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, aferent proiectului „Investiţii în servicii comunitare pentru persoane adulte cu dizabilităţi în comuna Tamaşi, judeţul Bacău”. Au participat conducerile ADRNE, Consiliului Județean Bacău, DGASPC și Primăriei Tamași.
Proiectul constă în construirea a patru locuinţe protejate pentru persoanele adulte cu dizabilităţi din comuna Tamaşi şi a unui centru de zi pentru aceste persoane, valoarea investiţiei ridicându-se la peste 4 milioane de lei.
Grupul ţintă este format din 24 de persoane cu dizabilităţi, beneficiare de servicii rezidenţiale provenind din cadrul Centrului de Reabilitare şi Recuperare Neuromotorie Răcăciuni precum şi alte 30 de persoane cu dizabilităţi din comunitate.
„Persoanele cu dizabilităţi să se integreze cât mai bine cu putinţă în viaţa socială”
Este investiţie care se înscrie într-un proces amplu, început în 2005 şi care presupune închiderea centrelor mari pentru persoanele cu dizabilităţi.
„Obiectivele noastre, prin înfiinţarea acestor tipuri de servicii se centrează pe două direcţii. Prima este de a dezvolta servicii sociale cu rol de prevenire şi totodată cu rol de suport pentru integrarea în comunitate a persoanelor cu dizabilităţi. Aceasta, deoarece există o nevoie critică în comunităţile judeţului de a furniza modalităţi individualizate de asistenţă socială, abordând nevoile speciale ale persoanelor cu dizabilităţi şi ale familiilor acestora. A doua direcţie se canalizează spre asigurarea condiţiilor pentru formarea deprinderilor de viaţă independentă şi pregătire educaţională care să permită persoanelor cu dizabilităţi să se integreze cât mai bine cu putinţă în viaţa socială”, a subliniat preşedintele Sorin Braşoveanu.
Grupul ţintă este format din 24 de persoane cu dizabilităţi, beneficiare de servicii rezidenţiale provenind din cadrul Centrului de Reabilitare şi Recuperare Neuromotorie Răcăciuni care prin realizarea acestui proiect vor fi dezinstituţionalizate în cele patru locuinţe protejate precum şi 30 de persoane cu dizabilităţi din comunitate. Aceştia vor fi beneficiarii serviciilor oferite de centrul de zi, dat fiind că, la această oră, mediul social – neadaptat deficienţelor – le împiedică total sau le limitează accesul cu şanse egale la viaţa comunităţii.
„Toate cele patru proiecte câştigate recent se încadrează în Strategiile pe termen lung, atât pentru dezvoltarea durabilă a judeţului Bacău cât şi pentru dezvoltarea serviciilor sociale şi mai trebuie menţionat faptul că aceste proiecte vor fi urmate de altele pe care intenţionăm să le depunem în cadrul Programului Operaţional Capital Uman. Pentru că, obiectivul ultim este creşterea calităţii vieţii persoanelor cu dizabilităţi iar pentru acest deziderat, niciun efort nu este inutil”, a declarat Daniela Ţîţaru, director al DGASPC.
Lasă un răspuns