Numărul mare de cazuri de rujeolă confirmate de la începutul anului a determinat autoritățile să schimbe tactica în ceea ce privește convingerea părinților să își vaccineze copiii cu ROR.
Nu mai puțin de 648 de copii din județul Bacău au făcut această boală a copilăriei, și s-au înregistrat și patru decese, trei la bebeluși care nu erau eligibili pentru vaccinare și unul la un bebeluș de zece luni pentru care mama a refuzat vaccinarea.
În aceste condiții, autoritățile au propus încă din primăvară o campanie door-to-door, iar județul Bacău a fost propus pentru începerea activităților tocmai din cauza incidenței mari a bolii. „Localitățile în care s-a desfășurat această informare și acțiuni pilot au fost Coțăfănești, Buhuși și Valea Seacă”, a declarat Anda Dumitrescu, purtător de cuvânt al Direcției de Sănătate Bacău. Iar primele efecte au început să apară.
La Buhuși, înainte de campania de informare, erau 159 de copii nevaccinați, dar ulterior au fost imunizați contra acestei boli 140, iar alți 82 au primit vaccin în cadrul unei acțiuni țintite care a avut loc luna trecută și la care a fost prezent și ministrul Sănătății, Sorina Pintea.
Dar, munca de convingere nu se oprește aici, întrucât rata de vaccinare este în continuare sub cea recomandată de Organizația Mondială a Sănătății, adică 95 la sută. „În județul Bacău, acoperirea vaccinală ROR, în perioada ianuarie-iulie 2018 este 83,3%”, mai spune Anda Dumitrescu.
DSP organizează ședințe de lucru cu medicii de familie din localitățile unde rata este mică, iar în unele echipe mixte distribuie materiale informative și discută cu părinții. Astfel de întâlniri au avut loc la Dărmănești, Tg. Ocna, Comănești, Racova, Lipova, în special în comunitățile rome.
Ady a zis
Sa se vaccineze ei cu chimicale si substante mai mult decat nocive.. Asteptam efectele si apoi vb de vaccinarea celorlalti.