505 unități de învățământ de stat din județul Bacău se vor deschide în circa o săptămână pentru elevi, în noul an școlar. Din păcate, pe ultima sută de metri, tot mai există unități care nu vor avea autorizații sanitare pentru că nu îndeplinesc cerințele legii, dar nici avize de securitate la incendiu, acolo unde se impun.
„Din totalul de 934 de clădiri, 89 nu au autorizație sanitară de funcționare. Principalele motive pentru care unele clădiri nu au autorizații sanitare sunt lipsa apei curente și canalizării, clădirile prezintă un grad avansat de uzură, au acoperiș necorespunzător, săli subdimensionate, iluminare necorespunzătoare”, se arată într-un raport oficial al Inspectoratului Școlar Județean Bacău. Din totalul de 934 de clădiri, potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență, 164 nu au autorizație și nici aviz ISU. Vestea bună este că în 123 dintre acestea, elevii nu desfășoară activități. 770 de imobile nu au nevoie de autorizație sau aviz de la ISU.
E nevoie mare și de cadre didactice
Cu doar o săptămână înainte de debutul anului școlar, nici la capitolul personal didactic, lucrurile nu stau mai bine. Potrivit aceluiași raport, la 24 august, peste 2000 de posturi întregi și fracțiuni erau neocupate. În rural, erau 1096 locuri libere, iar în urban 984. „Posturile neocupate vor fi repartizate în ședințele publice care vor mai avea loc până la începerea anului școlar, aproape zilnic, sau prin concurs la nivelul unităților de învățământ, după începerea anului școlar”, a declarat insp.Oana Bărbuț, purtător de cuvânt al ISJ Bacău. Elevii ar trebui să aibă și toate manualele pe bănci când vor reveni la clase.
Mare parte din manuale au fost deja distribuite. Excepție fac Matematică și Română la clasele I și a II-a și o parte din manualele de clasa a VI-a. În luna august, pentru acești elevi s-au adus manuale de biologie, istorie, fizică, informatică care au fost distribuite. „După 1 septembrie 2018 vor fi distribuite pachetele de rechizite școlare gratuite, conform OUG 32/2011”, mai spune insp.Bărbuț. În noul an școlar, parcul auto de microbuze școlare este același, dar din 164 de mașini, doar jumătate o stare tehnică foarte bună, 6 sunt într-o stare tehnică proastă și foarte proastă, unul este nefuncțional și patru vor trebui casate. Pentru restul, conducerile unităților trebuie să facă reviziile tehnice.
Mircea a zis
Scolile respective sunt ramase de la nea Nicu, parazitii din primarii si inspectorat scolar nu au fost in stare in 30 de ani sa le faca o canalizare si sa schimbe geamurile, unele scoli arata ca niste CAP-uri, ca niste magazii, varuite ultima data dinainte de asa-zisa revolutie din 89, cu niste sobe afumate si distruse. Acum ca nu mai sunt asa multi copii, s-a ales solutia sa fie adusi din alte localitati la o scoala mai intretinuta dar in rest doar gargara ieftina din partea responsabililor, de parca e prima data cand se intampla, e deja obicei ca acesti lenesi sa se limiteze doar la a se lamenta, in rest se intorc la combinatiile lor ca si cum nimic nu ar conta.