Înlocuirea sporului de 15 la sută la salariul de bază cu un spor de noapte de 25 la sută, acordat în funcție de numărul de ore lucrate a declanșat un conflict în sânul Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Bacău. De altfel, așa cum am relatat anterior, instituția nu are bani pentru plata salariilor până la sfârșitul anului, și a început să ia măsuri pentru a se asigura că are de unde da bani angajaților.
Dar, măsura îi nemulțumește pe salariați, întrucât aceștia vor pierde sume semnificative. Măsura ar urma să fie implementată de la 1 septembrie, și asta în absența contractului colectiv de muncă, care a expirat și în care sporul de 15 era inclus din 2008. „Nu au fost niciodată problem cu plata acestui spor. Practic, cu eliminarea sporului, cei care lucrează efectiv cu beneficiarii și care prestează ore de noapte, de la 22 la 6 dimineața, vor pierde la salariu 250-300 de lei. Nu este prima scădere de salariu din acest an. La începutul lui 2018 s-a tăiat și sporul de weekend, de la 100 la 40 la sută. Dacă se face și această reducere, pierderea e de 800 de lei anul acesta”,a declarat Polixenia Oprișan, liderul sindicatului salariaților, „Familia”.
Conducerea „o scaldă”
În corespondența dintre conducere și sindicat se arată că se fac eforturi pentru „asigurarea salariilor angajaților”, iar de aici s-ar putea face o economie. Contactată telefonic, directoarea DGASPC Bacău, Daniela Țîțaru, se contrazice în declarații. „Dar noi nu dorim să tăiem, acordăm un spor mai mare, de la 15 la 25 la sută”, după care afirmă că „da, e posibil, cred că unele salarii o să scadă”. Aceasta susține și că nu știe deocamdată ce bani au sosit prin rectificarea bugetară și dacă va reuși să asigure salariile până la sfârșit de an.
Pregătiți de proteste
Potrivit liderului de sindicat, nu toți angajații din DGASPC vor suferi de pe urma tăierilor de sporuri. În continuare, grila de salarizare este generoasă pentru cei plătiți de Consiliul Județean, care ridică lefuri și de 4000-5000 de lei lunar, net, față de cei plătiți prin legea unică, care abia ajung la 2000 de lei lunar, net. Sindicaliștii vor decide care vor fi formele de protest pe care le vor adopta, fiind nemulțumiți de decizia conducerii. „Familia” are în prezent 1100 de membri, din 1800 de angajați câți are DGASPC Bacău.
gigiexpertu a zis
partidul a dat , partidul a luat ! trăiască partidul!!! 1800 de angajați ? trai pe vătrai… pai NU au umbrarescu si dedeman atâția angajați la un loc in județul bacau. cred ca nu sunt 1800 de copii de protejat in tot judetul bacau…. 2-3 angajati / copil …poti spune ca are garda de corp copilul ce trebuie protejat. poate daca le mai taie 30-40% din venit ajung si ei la salariile ce se plătesc in privat ( bine , astia daca ajung in mediul privat adica competitie , responsabilitati , termene limita….dupa vreo 3 zile isi cam iau concediere dar asa la stat…….dolce far niente pe 9000 ron…bun asa ….gg )
Ryuggy8iojgfs a zis
Copii sunt , dar ei sunt dați în asistenta maternala. AMP , cei care sunt motorul, au un salariu de 1420ron.Dacă mai au și un copil cu handicap , primesc aceiași retribuție .AMP au de obicei 2, 3 copii.
Crin a zis
Mai dati afara din trantorii care dorm prin birouri, are dreptate comentatorul de mai sus, cum sa ai 1800 de angajati intr-o institutie aproape inexistenta, la fel de inutila ca apele siret, agentia de mediu si mai stiu eu ce fantoma de institutie de care se aude doar cand e vorba de mariri de salariu, la fel ca si trantorii din primariile din judet, o gloata de angajati cu zero folos. Vedeti si voi care e mai inutil, mediciii, asistente, ce mai aveti pe acolo. De parazitii de partid sa nu va atingeti, poate aveti noroc si va dau tot voua salariile lor. Cum sa ai 9.000 lei salariu intr-o institutie fantoma a statului roman? Pai cati bacauani trebuie sa munceasca ca sa ii produca acestei cucoane salariul platit degeaba, ei si multor altor inutili din institutia respectiva adusi pe pile de partid pentru care a fost nevoie de cresterea preturilor, accize, etc.
Ana a zis
Dacă nu știți, nu comentați. Habar nu aveti cum se lucrează în sistem și comentați degeaba. Aș vrea să vă văd cum stați între 15 până la 20 copii cu probleme serioase fizice și psihice , de dimineață până seara , în strigăte ,plânsete și rahat și asta pt acel comentat salar uriaș. Vedeți-va de treabă, oameni buni! Sau veniți să vedeți cum se lucrează în sistem!