A început noul an școlar în Bacău, a venit și prima „factură” de plată pentru părinții preșcolarilor și elevilor care ar trebui să îi ducă într-un sistem de învățământ gratuit, dacă tot așa specifică Legea Educației. Doar că, surpriză, la prima ședință cu părinții, aceștia află și care este bugetul necesar la început de an: pentru rechizite, opționale, dar și tablă magnetică, bănci, televizoare, imprimante, covoare și perdele, uși noi la clase, parchet și eventual igienizare.
Toate acestea din urmă ar trebui să fie suportate de Primăria Bacău, administratorul imobilelor și nu de părinți din buzunarele proprii, doar că unii directori de școală nici măcar nu fac efortul de a cere bani de la adiministrația locală. Preferă pur și simplu să îi ia de la părinți.
Unii povestesc chiar că li s-au cerut 20 de lei fond al grădiniței pentru detergentul cu care se spală lenjeriile copiilor și cel de vase, cheltuieli care trebuie suportate de primărie. Alții plătesc pentru schimbarea băncilor sau a parchetului din clase. „Nu e normal acest fond al clasei, școlii. Eu l-aș numi fond al învățătoarelor. Am făcut școala în Italia, acolo un leu nu i s-a cerut mamei mele pentru clasă/școală”, spune o tânără pe un grup de socializare.
„Dacă părinții cer, nu ne putem opune”
Contactați telefonic, unii directori de școală susțin că nu se mai cer bani de la părinți, dar, dacă aceștia doresc condiții mai bune, cadrele didactice nu se pot opune. „La noi clasele arată foarte bine. Dar, dacă sunt părinți care doresc anumite investiții, noi nu ne putem opune. Din partea școlii nu s-a impus niciodată”, explică Cornelia Iștoc, director adjunct al Școlii 19. Dar, părinții din trei clase pregătitoare au contribuit anul trecut la schimbarea mobilierului. Unii au cumpărat bancă, dulap, postament, tablă magnetică și videoproiector. Cost final de părinte: 800 de lei.
Anul acesta, părinții vor trebui să suporte costurile pentru încărcarea imprimantei, hârtie și markere. Întrebată de ce nu face referat la primărie pentru markere, aceasta a răspuns: „Pentru 2, 3 markere pe săptămână, la cât costă, sunt multe hârtii de făcut, știți. Pentru câțiva lei nu am mai cerut bani”,a mai spus Iștoc. A precizat în schimb că școala are o asociație a părinților prin care se dau sponsorizări pentru diferite proiecte.
O asociație asemănătoare există și la Școala 10, dar părinții nu sunt obligați să cotizeze, spune directorul școlii. „Pentru anul acesta noi am avut bani de curățenie încă de la finalul precedentului an școlar. Clasele arată bine, se fac săli în permanență, deci nu a mai fost nevoie să apelăm la părinți. Avem în general ce ne trebuie”, spune prof.Iulia Jicu.
Nici la solicitarea unui consilier local directorii nu au catadicsit să trimită solicitări la Primărie
Consilierul local independent Cristian Ghingheș le-a solicitat prin adrese oficiale directorilor unităților de învățământ din Bacău să comunice sumele de care au nevoie la capitolul bunuri și servicii pentru anul școlar în curs, pentru ca acestea să fie introduse în bugetul destinat învățământului de Primăria Bacău.
Din 30 de unități, doar opt i-au pus la dispoziție solicitările transmise și autorității locale. „Aceasta este normalitatea: creta, hârtia igienică, băncile, tabla, scaunele, videoproiectorul, paza, reparațiile, materialele de curățenie etc trebuie achiziționate de către școală”, explică Ghingheș.
La unii se poate!
Printre unitățile care au răspuns solicitării consilierului local se numără Școala „Dr.Alexandru Șafran” – 230.000 de lei, Școala „George Bacovia” – 185.000 de lei, Școala „Nicolae Iorga” – 57.200 lei, Colegiul Național „Vasile Alecsandri” – 150.000 de lei. „Facem permanent solicitare de fonduri de la primărie, în funcție de nevoi. La Colegiul Vasile Alecsandri nu se pune problema ca părinții să suporte costurile pentru lucruri uzuale. Noi avem și varianta de a le acoperi din fonduri proprii, adică din chirii sau alte venituri”, explică prof.Călin Boambă, directorul Colegiului „Vasile Alecsandri”.
Într-un răspuns remis redacției, Primăria Bacău informează că „bugetul total alocat școlilor, inclusiv claselor pregătitoare aprobat anul acesta a fost de 27 de milioane de lei, la capitolul bunuri și servicii fiind de 18 milioane de lei. Pentru amenajarea claselor pregătitoare s-a alocat suma de 2 milioane de lei”.
Ioana a zis
Directorii care nu cer sunt lingaii care nu vor sa supere puterea care i-a adus in functii. Cu problema schimbarii mobilierului, parchetului , usilor e grav de tot. Dar mobilierul din anii trecuti unde dispare? Probabil afaceri ale unora de prin scoli. Daca sunt nemultumiti, parintii sa reclame, sa-si asume responsabilitatea, nu sa fie lasi si sa-i creasca pe copii tot lasi.
Carla a zis
Imprimantele, videoproiectoarele si televizoarele de anul trecut unde sunt? Parchetul la fel, corpurile de iluminat si multe alte cheltuieli pentru ifosele unor profesori. A luat fiecare acasa ce a vrut? Atat timp cat nu exista nici un inventar al acestora, sa se stie unde este fiecare echipament, in fiecare an se practica aceeasi japca de catre profesori. Sa-i vezi ce televizoare cumpara, se duc si cumpara unul scump pe care il duc acasa dupa care se duc si cumpara o pocnitoare chinezeasca la 500 lei si vai de mine, ce scump a fost. Televizoarele si proiectoarele nu sunt folosite cu lunile, si atunci doar daca e o inspectie ceva, pentru ce le trebuie imprimante la clasa, nu exista email, stick-uri usb sau e doar un moft al profesorilor de a se folosi gratuit de niste aparate de care nici nu are neaparata nevoie, elevul nu mai stie sa scrie, stie sa citeasca doar hartii cu litere de tipar? De asta e praf invatamantul, pleaca bou si vine vaca, note date pe spraceana, de asta dupa ce termina liceul, tot ce stie e sa dea like-uri pe facebook, in rest nimic practic. Daca au parintii bani si il trimit la facultate, poate se mai prinde ceva de el, in rest viitorul asistat social.
Felicia a zis
De 30 de ani tot schimbam usi, mobilier, banci si perdele si scolile tot nu au.
Strada a zis
Să vedeți cum învățătoarea din corpul B, de la parte, din lateralul terenului de sport, cum pleacă cu sacoșe pline de mâncare (de la afterschool, cornurile și lapte de la programul laptele și cornul)….i le da soțului pe geamul clasei.
koko a zis
Da..i le da sotului sa le duca unor batrane sau copii saraci…fiindca la unii de-ai vostri le put! Macar nu le arunca la gunoi ca altii! Strada…. ce-ar fi sa-ti faci un obicei din a cara sarmanilor din ce nu mai folosesti dumneata!
Eva a zis
Da, le put. Mănânci tu mizeriile alea de cornuri și laptele ăla care e scursura?
Lumi a zis
Unde gasim lista scolilor care au cerut bani de la Primarie?
Andreea P. a zis
Daca elevii din clasa doamnei respective ar manca laptele,cornul si mancarea de la afterschool,nu ar mai avea ce da pe geam….Asa ca,comentariul tau este null,,,Strada”….
Un parinte a zis
Mai grav este lipsa sapunului si a hartiei igienice din toate scolile. Noi, parintii le asiguram, dar stau in clasa.Doamna zice ca dc le duce la baie dispar. Copiii mici uita sa isi ia cu ei hartie si se spala si fara sapun…. in ce hal de oras traim…
Andreea P. a zis
Pai este normal sa stea in clasa.Ia gandeste-te ce ar face copii la baie din joaca cu ele….Igiena este mai presus de toate,de acolo pleaca toate bolile posibile,,,
koko a zis
UN PARINTE, de ce uita copilul sa-si ia sapun si hartie din clasa cand merge la baie? Pentru ca nu l-ai deprins de mic sa faca acest lucru. Il stergi si acum la fund, il hranesti cu lingurita si cu avionele/ amagele pe marginea farfuriei ca sa inghita ceva fiindca-i cu ochii pe telefon / tableta si nu are timp…. He,he,heeeee!
Căpșuna a zis
În ce oraș trăim? În orașul fără apă, fără străzi, fără economie și fără viitor. Dar e bine în fata televizorului sau în Mall când alții ies la vot sau în stradă sa schimbe ceva și sunt gazați de Jandarmeria Română? Atunci nu va plângeți, strângeți din dinți și mai ales cureaua și plătiți în continuare figurile profesorilor. Și mai ales nu uitați sa fiți primii care au inițiativa. Așa copilul vostru termina primul anul școlar. Succes
Nela a zis
Jandarmeria Romana si-a facut datoria ! Tu, Capsunico, esti gazata din nastere si ,ca drogatii agresivi,ai circumstante,intr-un fel( de unde nu e ,nici Dumnezeu nu cere).Figurile elevilor sunt suportate de profesori iar invatatorilor toti ar trebui sa le purtam respect,neconditionat.Munca lor este aur pentru parintii interesati de viitorul copiilor lor.Daca ai munci acasa la pregatirea temelor poate te-ai mai lumina si tu putin…
Jicuminschi a zis
CE MINCINOASA E TANTI Iulia Jicu a transmis la toti invatatorii si profesorii si implicit parintilor ca fondul scolii este obligatoriu 40 de lei.
Acu nu recunoaste nimic, ca asociatia de parinti … da sigur
Dar si cu clasele pregatitoare, care sunt la scoala 20 la I. LUCA, acola sa renovat si alocat banii …
Viscol a zis
Această practică nu este una nouă în școala 10. De pildă, acum câțiva ani elevilor li se cerea la chimie să aducă Domestos sau spirt pentru laborator în schimbul unei note de 10, „pentru că substanțele sunt periculoase și se face curățenie zilnic”. Elevii în schimb, au făcut UN SINGUR experiment chimic până au terminat clasa a 8-a.
Căpșuna a zis
Tanti Nela. Eu înțeleg ca ești o PSD-ista infocata. Dar ai greșit ziarul. Când citești opiniile câtorva părinți pe aici, iti dai seama probabil, ca ești complet pe alături cu prostiile pe care le debitezi. Nu este o noutate ca se dau șpăgi sa își treacă copiii în fruntea clasamentului. Așa a fost și o sa fie la fel. Dar sa ne spui dumneata ca ce frumoasa e viața și ce nemaipomenita este munca unora… Munca tuturor trebuie apreciata, ca ne place sau nu. Mai lasă mașina în parcare, fa o deplasare cu autobuzul prin oraș și apoi vorbim. O sa vezi o alta fata a orașului. Dar cum am zis. Te rog sa Îți declari opiniile în cotidianul celălalt al orașului, acolo sigur o sa ți se dea dreptate.
Nela a zis
Capsunico,lipsa ta de analiza,pentru un…adult,este de neanteles!Nici cu imaginatia poate ca nu stai bine Incearca sa te consideri,pentru o clipa ,ca esti cadru didactic,ca te ocupi de copii dezavantajati dar si de copiii unor parveniti.Imagineaza-ti,intr-o clasa de liceu(caz real)fiul unui patron ,elev ce-si permite,spre deliciul colegilor,sa se aseze pe scaun,in fata unei profesoare tinere,si sa-si asigure…distractia -surpriza pentru un om educat.Ajutorul directorilor este zero,ca si punerea la dispozitie a materialelor necesare procesului instructiv-educativ.Pentru binele copiilor se apeleaza la parinti-fara sa fie obligati,stiut fiind pericolul existentei interdictiei prin lege….Teoretic vorbind,deprinderile intelectuale de baza,le sunt formate celor mici de invatatori.O prima sansa pentru mai tarziu.Apreciez munca bine facuta si conduita civilizata.Eu,tanti Nela,zici,PSD-ista convinsa,te compatimesc. Cu ziarul vostru……
Perplex a zis
Cucoana, nu se scrie ” neAnteles”, ci ” neInteles”!
av eavEvaeE a zis
Asta le este meseria. Foarte simplu. În orice
meserie există și bune și rele. Ce vă victimizati atât de parcă ați face muncă voluntară.
Nela a zis
Nu victimizez pe nimeni. Incerc sa fiu obiectiva.Parinti si copii fac circ pe seama CD ,generalizandu-se cazuri izolate. Marlanii de astazi sunt rezultatul lipsei de respect fata de munca lor.Rezultate slabe la evaluari? Normal, se evita circul simplu-cadrele didactice se prefac ca-si fac treaba,elevii se prefac ca invata.Nimeni nu face voluntariat astazi.Pacat ca nu toti parintii pot plati meditatori si,ca urmare,creiere valoroase se pierd.Ei nu-si pot cumpara diplome !In rest,au atatea satisfactii cadrele didactice incat ISJ nu gaseste personal didactic pentru locurile ramase disponibile in scolile din judet!!! Asa ii intelegem pe unii care prefera sa plece la cules capsunele ,solicitand concedii fara plata,conform legii.
Dan a zis
Mintiti in legatura cu Scoala 10. Comitetele de parinti au hotarat, in limita bunului simt, un fond al clasei. Iar despre clasele pregatitoare e al doilea an in care, chipurile, Primaria s-a ocupat de clasele destinate functionarii acestor clase. Nu mai vorbiti aiurea, unde habar nu aveti. E adevarat ca exista si abuzuri, gen Scoala ,,Alexandru Iaon Cuza,, , Ferdinand si altele. Problema e la inconstienta primarului si a consilierilor PSD-ALDE-PMP, care habar nu au ce voteaza sau primesc ordin de partid sa ii doara in cot de unitatile scolare din UAT Bacau.
Niki Vranceanu a zis
La „Alexandru Ioan Cuza” există o asociație a părinților care propune tot felul de ghidușii, astfel încât conducerea școlii să se poată pretinde neimplicată.
Dar, ca părinte, când am ajuns să fiu ales în comitetul de părinți, am constatat că niciodată nu am fost anunțat când au loc întâlnirile dintre conducere și părinți. De altfel, o singură mămică, casiera clasei, a fost mereu în contact cu conducerea.
Am întrebat-o și pe acea mămică, dar și pe alții, cum pot deveni membru al Asociației Părinților. Nu mi s-a răspuns, mereu a fost: „Vorbim, vorbim și despre asta, dar altă dată.”
Aceste false ONG-uri, numite asociații ale părinților, au devenit așa, niște organizații închise și obscure, care încasează bani de la părinți fără o minimă transparență. Ele reprezintă, de fapt, structura prin care se cer bani de la părinți pentru lucruri pe care Primăria pretinde că le-a finanțat.
Nu spun că nu sunt de acord să contribui acolo unde bugetul alocat e insuficient. Băncile (noi!) achiziționate de Primărie ni s-au părut a fi nepotrivite sau prea puțin potrivite. Într-o discuție deschisă, pe față, toți părinții au fost de acord să se achiziționeze alte bănci, cele ale școlii să fie date înapoi școlii iar după clasa a IV-a fiecare părinte să decidă să facă ce vrea cu banca achiziționată pentru copilul lui.
Pentru că băncile costau o sumă destul de importantă, s-a decis ca banii să se strângă individual pe fiecare copil în parte (ca fiecare să rămână cu banca lui 🙂 ) iar strângerea banilor să se facă de-a lungul întregului an al clasei 0. Unii părinți au plătit lunar câțiva lei, noi am preferat să plătim banca integral la sfârșitul clasei 0.
De ce amintesc asta? Pentru că nu mi se pare neapărat anormală sprijinirea financiară, unde se poate, a actului didactic, în măsura în care trăim într-o țară săracă iar Primăria nu are prea mulți bani.
Mi se pare însă de neam prost ca un director de școală să nu ceară de la Primărie toți banii necesari ci să ceară o parte de la părinți, iar, apoi, în presă să apară poze cu sălile de clasă și cu mențiunea că Primăria a dotat clasele.
Hai să nu mai inventăm asociații ale părinților din care nu știm cine face parte și despre care nu știm ce fac cu banii și să ne asumăm pe față realitatea.
La clasa fiului meu, Primăria a achiziționat videoproiector, computer și imprimantă. Iar toate acestea, după evaluarea mea, dacă le-ar fi plătit părinții, ar fi costat peste 8.000 de lei, adică ar mai fi însemnat încă 200 de lei de fiecare elev. E minunat că Primăria a făcut această achiziție.
Dar nu s-a gândit nimeni să ceară Primăriei să facă niște dulapuri și niște cuiere să-și pună copiii hainele iarna. Și nici să se facă un podium în fața clasei, pentru că elevii sunt încă mici și nu ajung la tablă. Un părinte a avut utilajele necesare, noi am făcut o chetă de 20 de lei de copil (parcă) și am avut dulapurile și podiumul. Desigur, dacă Primăria a putut plăti 8.000 pe electronică, probabil că ar fi putut plăti și pentru dulapuri, mai ales că suma a fost de 10 ori mai mică.
Acum, când văd imagini în presă cu sala de clasă, cu dulapurile și podiumul plătite de noi, normal că mă enervez! Că intră la mărețele realizări ale Primăriei.
Sau, poate Primăria a plătit banii pentru dulapuri și podiumuri, dar conducerea școlii și-a schimbat mobila acasă? 🙂 Nu știu, e normal să-și pui și astfel de întrebări.
De aia zic, cel mai bun lucru e să sporim transparența. să nu (ne) mai mințim că nu se strâng bani și să vedem clar și transparent ce se întâmplă cu banii aceia!
EvaavE a zis
Ma dai pe spate!!! De sc. 10 doar de bine. Mă lași… comitetele alea de părinți nu impun ele donații ci sunt date de diriginte părinților așa subtil și cu subînțeles părinților sa semneze, că așa a hotărât dna. Jicu. Acolo, unii dintre ei sunt ca pe moșia proprie
proprie. Nu plătești, nu ești de scoala 10.
Căpșuna a zis
Pt. Nela. Vezi ca lipsesc ceva virgule. Fa cale întoarsă la școală, asta în cazul în care nu faci parte din sistem și pe urma sa iți exprimi părerea.
Nela a zis
Un cap bine dotat desprinde cu usurinta esenta unui comentariu ,chiar daca au fost omise niste virgule. Sa ma intorc la scoala nu este cazul.Am o pregatire superioara altora care se cred mai valorosi decat sunt.Si ziaristii si moderatorii Tv fac greseli inacceptabile pe care noi le sesizam dar,cum orice om poate gresi, le trecem cu vederea.Magister dixit !!
avE a zis
M-ai dat pe spate, rău de tot…
Danut a zis
De bani dispăruți din visterie la școală 18 se mai aude ceva ?
koko a zis
Nu s-a terminat procesul mamicii casier! Justitia are alte prioritati!
Delta Foxtrot a zis
Vinovati nu sunt nici directorii, nici cadrele didactice, CI PARINTII. In sedintele cu parinti, exista intotdeauna cativa dobitoci care se arunca sa o linga pe doamna in fund, sa propuna cheltuieli si sa faca tot ce se poate pentru ca odraslele lor sa fie vazute cat mai bine. Dovada cat de corupt este invatamantul romanesc sta FAPTUL STATISTIC ca dintre copiii care termina clasa a VIII-a, si vorbim aici despre peste 5000 de copii anual, numai cativa reusesc sa ia nota la evaluare nationala MAI MARE DECAT MEDIA CU CARE AU ABSOLVIT clasele V-VIII. Adica sistemul este simplu – note umfate cu pompa, rezultate dezumflate cu trompa.
Eva a zis
M-ai dat pe spate, rău de tot…
Nela a zis
Cand nu ai ce spune cazi pe spate!Ai probleme cu coloana? Ai si loc rezervat in parcari???
rami a zis
Scoala Alexandru Ioan Cuza mereu a fost cu fite, cu pretentii cu copii de bani gata, cu clase de cate 38 de elevi unde mare lucru nu se face. Cine va pune sa va duceti copii acolo?pt ce va imbulziti 38 in clasa? credeti ca in alte scoli mai de cartier nu se invata? cred ca se invata mai mult si mai bine intr-o clasa cu 20 de copii. Iar la scoala 10 normal ca jicu dicteaza ……se stie