Referendumul pentru redefinirea familiei în Constituţie se va desfăşura în zilele de 6 şi 7 octombrie 2018. Întrebarea adresată alegătorilor va fi „Sunteţi de acord cu Legea de revizuire a Constituţiei României în forma adoptată de Parlament?”, întrebare la care alegătorii trebuie să răspundă „da” sau „nu”.
Referendumul va fi considerat valabil dacă la vot participă cel puţin 30% din numărul persoanelor înscrise pe listele electorale permanente, iar rezultatul va fi considerat valid dacă opţiunile pentru sau contra revizuirii reprezintă cel puţin 25% din totalul voturilor. Practic, pentru ca referendumul să producă efecte, este nevoie de prezenţa la vot a 5,67 milioane de români, iar 4,72 milioane dintre voturile acestora trebuie să fie considerate valide.
Ce susțin reprezentanții partidelor din Bacău?
Referendumul pentru familia tradițională a stârnit o dezbatere puternică în societate. Unii susțin că referendumul este un demers împotriva minorităților sexuale, alții că reprezintă doar un demers civic. Unii sunt de părere că referendumul ar ascunde o manevră politică, iar alții sunt total dezinteresați, având în vedere că România a mai trecut printr-un referendum al cărui rezultat nu a fost aplicat. Am solicitat, astfel, puncte de vedere de la reprezentanții din Parlament ai partidelor politice din Bacău.
Theodora Șotcan (PSD):“Suntem un popor creștin”
“Consider că ori de câte ori o nație e pusă în fața unei anumite probleme, e bine să se implice orice cetățean. Îndemn la participare și implicare. Ținând seama și de faptul că această perioadă istorică e caracterizată de globalizare, este sarcina noatră de a păstra filonul de identitate națională, iar unul dintre piloanele principale îl reprezintă credința noastră, deoarece suntem un popor creștin. Uniunea dintre un bărbat și o femeie a dat naștere urmatoarei ființe umane pe acest pământ. Consider că trebuie să punem aceste lucruri în firescul lor. Pe de altă parte, acest referendum a fost inițiat de 3,5 milioane de români, nu poți să ignori așa ceva”
Tudorița Lungu (PNL): “Fiecare are dreptul să facă ceea ce crede”
“Sinceră să fiu, eu m-am abținut la votul din Parlament. În primul rând pentru că nu mi-a fost clar de ce este nevoie să modific Constituția, când există această prevedere în Codul Civil. Mi se pare anormal să ne gândim că o majoritate Parlamentară va face eforturi vreodată să modifice asemenea chestiune. Pe de altă parte, vorbim totuși de 3 milioane de oameni care au dorit acest referendum și nu poți să le contești acest drept. Sunt de părere însă că acest referendum nu trebuie politizat. Electoratul s-a maturizat și nu e nevoie să i se spună ce să facă. Eu nu ies cu niciun îndemn, fiecare are dreptul să facă ceea ce crede. Cât despre chestia asta cu cheltuiala, eu m-aș feri să discut. Referendumul este un drept democratic, pe care trebuie să îl apărăm”
Constantin Avram (ALDE): “Promovarea agresivă a fenomenului LGBT constituie un mare pericol social si moral”
„ALDE rămâne un promotor al diversitătii, al modernizării societăţii româneşti, dar nu în acest sens al legalizării căsătoriilor între persoane de acelaşi sex, pentru că nu putem renunţa la identitatea noastră crestină, la valorile acesteia, la tradiţiile şi obiceiurile noastre. Creștinii radicali poziţionează fenomenul LGBT în spaţiul bolilor fără leac, iar majoritarii creștini trebuie să stopeze prin votul lor escaladarea acestui fenomen foarte periculos pentru consolidarea conceptului de familie crestină, ca celulă de bază a societăţii. Aş putea fi de acord cu legiferarea căsătoriilor între persoane de acelaşi sex dacă cineva din comunitatea LGBT mi-ar explica în cazul unei familii formate din doi bărbaţi (sau două femei) care adoptă un copil, cui spune copilul mamă şi cui îi spune tată… Dincolo de toate aspectele fenomenului LGBT, promovarea agresivă a acestuia constituie un mare pericol social si moral, în faţa căruia tânăra generaţie, adică copiii, sunt foarte vulnerabili, iar faptul că acceptăm că unii oameni se nasc cu aceste deprinderi nefireşti nu justifică agresivitatea unei propagande spurcate care urmăreşte valorificarea prin prozelitism, a slăbiciunilor copiilor noştri. Acesta este un singur exemplu al riscurilor „importului asa-ziselor valori occidentale…”.
Lucian Viziteu (USR): “Mai departe de necesitatea acestui referendum stă partidul care organizează acest vot”
“Știți bine că acest subiect a fost cap de afiș în partidul nostru încă de la înființare. Dar să nu picăm în capcana PSD. Indiferent de temă, oricare ar fi fost motivul referendumului, tot în folosul alianței de guvernare ar fi fost manipulată toată acțiunea. Nu se mai discută de al treilea om în stat condamnat penal, despre gazarea și umilirea românilor din 10 august, despre coduri, despre pestă sau despre economie. Vom discuta încă o lună despre acest referendum și repet, poate fi despre căsătorie sau despre oricare altă temă, s-a reușit mutarea atenției generale acolo unde a dorit PSD și ALDE. Pentru cei care au inițiat și semnat este importantă modificarea Constituției, asta nu putem da la o parte. Că sunt foarte mulți și cei care nu-l consideră necesar este de asemenea adevarat. Dar mai departe de necesitatea acestui referendum stă partidul care organizează acest vot. Un partid plin de penali, care aruncă o umbră de neseriozitate și vulnerabilizează orice demers. Oare pentru PSD acest referendum nu este doar o verificare de rutină a sistemului prin care se poate frauda votul la alegerile viitoare?”
Câte referendumuri au fost în România?
De şase ori au fost chemaţi românii la Referendum, după 1989. Prima dată a fost în 8 decembrie 1991, pentru aprobarea Constituţiei moderne a României, în 2003 s-a cerut votul pentru modificarea Constituţiei, în 2007 s-a votat pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu şi pentru introducerea votului uninominal. În 2009, am mers din nou la urne pentru reducerea numărului de parlamentari, iar în 2012, pentru demiterea preşedintelui României, Traian Băsescu.
Democrit a zis
Morala referendumului este ca exista oameni care considera constitutia iliesciana prea liberala ori care sunt atat de nesiguri pe sexualitatea lor incat au nevoie de indicatii in constitutie ca sa stie cu cine sa se casatoreasca.
unu a zis
tocmai pt ca sunt asa multi dezorientati tineri frumosi si liberi, trebuie reglementat. acasuca la ei sa faca tot ce le viseaza #creierasulspalat si revolutionar…viseaza numai drepturi ale minoritatii si obligatii ale majoritatii …pe acelasi principiu propun atunci ca nefumatorii sa stea inchisi in cutii si sa nu iasa din casa decat cu voia fumatorilor
eu a zis
iar citati din acest domn? ce realizari marete ati remarcat la le in afara de circ si scandal? nu spuneti nimic de magariile pe care le-a facut in parlament????? va aduce prejudicii de imagine prezenta lui ….
eu a zis
la domnul lucian scandalagiu viziteu ma refer. ma rog…domn e pre mult spus…
ana a zis
nimic constructiv la viziteu…jos psd atat il ajuta capu. de fapt asta e ordinul pe unitate la el…
gogu a zis
vorbeste de partid de penali usristul lui peste prajit…se pare ca penal e partidul lui…sa nu mai spunem ca au semnat morti pe listele lor….
Freethinker a zis
O falsa tema, acest referendum organizat de psdragnea – pe care se cheltuie inutil 40 milioane, atat de necesari in viata reala (sanatate, infrastructura, etc) . Nu trebuie mers la vot, altfel chiar daca votezi negativ sau iti anulezi votul vei conta ca numar si vei contribui la validarea referendumului.
gica a zis
esti rezistent dezorientat si tu nu? pai urlati ca nu ati iesit la vot acu urlati sa nu mergeti la vot…democratia va dezorienteaza…auzi da pe tariceanu interceptat 7 ani degeaba cat a costat? urla si din cauza asta…mai bine stai acasa ca si asa nu stii pe ce lume traiesti…manipulatule spalat pe creier
Curios a zis
Crezi ca dacă nu era referendumul banii intrau în sănătate/infrastructura?
Mircea a zis
Cred ca e binevenit, la cate magarii se fac pe subiectul lesbienilor si a homosexualelor e ok, deja nu mai avem o, sa zicem, o acceptare a acestor deviatii de comportament, deja s-a ajuns la obligarea celorlalti sa inghita orice aberatie venita din partea acestor indivizi, s-a ajuns ca pana si in scoli, unde ar trebui in mod normal ca copii sa isi dezvolte aptitudinile si inteligenta, avem tot felul de programe si „joculete” in care li se induce copiilor ideea de a nu fi ceea ce sunt, cum sa fii in pielea unui transexual, homosexual, lesbiana si ce specimene or mai fi, mai rau este reprezentata ca si cum ar fi ceva de dorit, un ideal, ceva deosebit. Oricum sunt destule probleme in invatamant ca sa mai apara si problema LGBT. Acum vom vedea si cum treaba cu votul, care are simt civic va merge, care nu o sa stea la terasa dupa care o sa mearga sa injure pe ceilalti pe FB sau sa protesteze ca lui nu ii convine insa cand a avut de ales s-a batut de musca prin tot felul de crasme.
Cristian Ghingheș a zis
Am și eu o dilemă de prânz și încerc să o rezolv dar nu-mi iese, așa că poate mă ajutați voi să înțeleg din lunga declarație de mai jos care este poziția deputatului USR Bacău care mă reprezintă în Parlament cu privire la modificarea Constituției: da, ba… ori ceea ce chiar pare că este, adică lipsă de sânge în instalație?
Aura a zis
Un referendum complet inutil, o risipa de fonduri fara nicio finalitate, in niciuna dintre variantele de rezultat. Daca nu se valideaza sau daca se voteaza majoritar impotriva – e clar pentru toata lumea ca e inutil. Daca se valideaza si rezultatul e „pentru” – ce credeti ca se va schimba, in afara de dublarea formularii deja prezente explicit in Codul Civil?? Ce casatorii intre persoane de acelasi sex se fac astazi in Romania – si vor fi impiedicate in viitor prin schimbarea formularii din Constitutie? 🙂
Fiecare face ce vrea si il duce capul, spirit civic este si sa refuzi participarea la o consultare populara pe non-teme populiste, eu una voi sta acasa!
ion a zis
era ultimul lucru de care tara asta depopulata avea nevoie.
niciun pericol pentru familia traditionala din Romania: Gheorghe si Marioara se vor casatori ca si pana acum, cu nunta traditionala, alcoolul va face ravagii in continuare, copiii- lipsiti de educatie si de viitor, disciplinati cu batai sau parasiti de parintii lor traditionali care muncesc in Italia sau Spania-vor lua si ei calea strainatatii; bunicii, la fel de traditionali, isi vor sfarsi zilele singuri, pe un pat mizer de spital….
niciun pericol pentru traditiile tarii. oamenii de alta orientare sexuala (fereasca Dumnezeu, desi asa I-a lasat Dumnezeu) nu reprezinta nicio amenintare.
mergeti la vot, ca asa a propovaduit Dracnea.
ANDREI a zis
Ce s-a intamplat cu referendumul care limita parlamentarii la 300 de capete ? Nimic. Acum cred ca e altceva de modificst in constitutie, pt ca in codul familiei oricum era specificat barbat si femeie. Dar acum de ce insista pe Constitutie ? Mai bine nu ne prezentam la vot ca sa nu atinga 5.67 mil. si sa ramana constitutia nemodificata. Cati homo sunt la noi in tara ? S-a facut un studiu inainte ?