Ministerul Finanțelor a publicat pe site-ul propriu un proiect prin care se va da posibilitatea autorităților locale să împrumute bani din Trezorerie pentru a acoperi cheltuielile cu încălzire din acest sezon rece. Guvernul ar fi trebuit să acopere 450 de milioane de lei în acest scop, dar cum nu îi are, forțează primăriile să ia credite. Documentul arată că „unitățile administrativ-teritoriale care au sistem centralizat de furnizare a energiei termice către populație, au solicitat Ministerului Dezvoltării și Ministerului Finanțelor alocarea de sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului pentru finanțarea cheltuielilor curente pentru asigurarea funcționării acestui serviciu. E vorba de cheltuieli pentru constituirea stocurilor de combustibil, plata facturilor restante și acoperirea pierderilor induse de prestarea serviciului de termoficare”, iar pentru a le acoperi se vor modifica indicatorii pentru cadrul fiscal-bugetar, astfel încât aceste administrații locale să poată împrumuta bani de la Trezoreria statului.
„Vom face și noi împrumuturi din Trezorerie. Facem chiar în această perioadă documentele ca să luăm banii. Suntem 7 municipii în această situație, iar la finalul săptămânii vom avea o întâlnire la Oradea cu reprezentanți ai Guvernului pe această temă. Voi avea niște date concrete după acea întâlnire. Oricum, la ora actuală avem un deficit de circa 16 milioane de lei, în condițiile în care în luna februarie nu mai aveam datorii la Gaze. Thermoenergy consumă enorm, undeva la 45 de milioane de lei anual, pentru gaze”, a declarat primarul Cosmin Necula. Ordonanța prevede ca în cazul unui excedent bugetar, prin extinderea categoriilor de cheltuieli, cele cu încălzirea să poată fi suportate din acest capitol. Suma maximă care se poate împrumta este de 4,5 milioane de lei și doar dacă nu există alte restanțe. Primăriile pot depune dosarele până pe 29 noiembrie.
Nu este primul împrumut pentru căldură
Primăria Bacău s-a împrumutat și în 2015 la Trezorerie cu nu mai puțin de 16 milioane de lei pentru a acoperi „golul de lichidități, pentru că la început de an se fac cheltuieli mari aferente combustibilului utilizat în producerea energiei termice”, după cum se arăta în expunerea de motive atașată hotărârii de consiliu. Creditul avea termen de 20 de ani, iar banii ar fi trebuit să ajungă pentru sezonul 2015-2016 de încălzire, când s-au acordat pentru prima oară subvenții și pentru băcăuanii cu centrală termică proprie, dar și pentru anul următor. Cert este că ulterior, Thermoenergy a încheiat sezonul tot cu datorii, semn că a mers până în prezent pe pierderi.
Steliade a zis
Ce a facut primarul cu bani , care ia luat de la spatile inchiriate din parcul libertati , ia bagat in buzunar