Deputatul băcăuan Claudiu Ilișanu (PSD), membru al Comisiei pentru mediu şi echilibru ecologic, a făcut miercuri, 17 octombrie, o declarație politică, în plenul Camerei Deputaților, în care a făcut un apel la educație.
„De Ziua internaţională pentru reducerea dezastrelor naturale, 13 octombrie, să aducem în prim-planul opiniei publice necesitatea unei educaţii de prevenire a oricărui tip de dezastru natural şi să dăm dovadă de conştiinţă în toate acţiunile noastre pentru păstrarea echilibrului ecologic”, a spus Ilișanu.
Sâmbătă, 13 octombrie, s-a celebrat Ziua internaţională pentru reducerea dezastrelor naturale. În anul 2001, Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a votat sărbătorirea acestei zile la data de 13 octombrie, cu scopul de a preveni, dar şi a acţiona corespunzător în caz de dezastre naturale. Organizaţia Naţiunilor Unite înţelege prin dezastru o gravă întrerupere a funcţionării unei societăţi, cauzând pierderi umane, materiale sau modificări ale mediului, care nu pot fi refăcute cu uşurinţă de resursele acestuia. Dezastrele naturale se referă la evenimente meteorologice precum inundaţiile, cutremurele, alunecările de teren, sau alte fenomene ce pot duce la deteriorarea mediului înconjurător şi la afectarea vieţii umane.
Statisticile arată că an de an costurile pricinuite de calamităţi sunt imense, iar numărul de persoane afectate este de zeci de milioane la nivel global. Zona europeană este şi ea destul de vulnerabilă la dezastre naturale. Schimbările de climă provoacă din ce în ce mai multe dezastre, soldate cu distrugeri de locuinţe omeneşti, de infrastructură şi mai grav cu pierderi de vieţi omeneşti.
Încă din anul 2010 a intrat în atenţia Comisiei Europene posibilitatea dezvoltării unor strategii de prevenire şi asigurare împotriva catastrofelor naturale, punându-se accentul pe evaluarea unor potenţiale riscuri provocate de catastrofele naturale, precum şi pe acoperirea asigurării în Uniunea Europeană.
În 2013, Comisia a elaborat o strategie pentru pregatirea împotriva dezastrelor naturale sau a celor provocate de om, promovând o serie de măsuri de imunizare la schimbările climatice la nivelul UE, şi de adaptare în sectoare vulnerabile precum agricultura, pescuitul şi politica de coeziune. Dezastrele naturale au, de foarte multe ori, efecte transfrontaliere. „Țara noastră se află şi ea printre statele cu un risc destul de crescut la dezastre naturale”, a precizat deputatul PSD Bacău.
România are o strategie naţională privind schimbările climatice 2013 – 2020 ce priveşte acţiuni de adaptare la nivel naţional, susţinerea activităţilor de cercetare în domeniul schimbărilor climatice, elaborarea şi implementarea unei campanii pentru creşterea conştientizării tuturor actorilor implicaţi, în special a populaţiei, şi monitorizarea procesului de adaptare la efectele schimbărilor climatice.
„Toate aceste obiective sunt extrem de importante dacă ne gândim că ţara noastră s-a confruntat de-a lungul timpului cu unele cutremure și inundații de proporţii. Să ne aducem aminte de cutremurul din 1977 soldat cu 11.300 de răniţi şi peste 35.000 locuinţe prăbuşite. Având în vedere toate acestea, este de datoria noastră să contribuim la dezvoltarea unor strategii de educare a populaţiei cu privire la conduita de urmat în astfel de situaţii de urgenţă”, se mai arată în declarația politică a parlamentarului.
În acest sens, începând cu data de 13 octombrie 2018, timp de 5 zile, a avut loc o simulare de intervenţie în caz de seism. Acţiunea este una dintre cele ample din cadrul Uniunii Europene, la ea participând mai multe state europene.
„Practic acest exerciţiu ne permite să vedem cum se va realiza mobilizarea, care sunt deficienţele şi cum se pot minimiza sau chiar elimina acestea. Astfel de acţiuni sunt binevenite pentru că ele readuc în prim-planul opiniei publice faptul necesar al unei educaţii de prevenire și de pregătire pentru a face face oricărui tip de dezastru natural. Mai mult, acestea ne fac conştienţi de importanţa naturii şi de faptul că trebuie să acţionăm cu conştiinţă în toate acţiunile noastre pentru a contribui la protecţia mediului înconjurător, la păstrarea echilibrului ecologic şi la ameliorarea factorilor naturali şi totodată pentru a evita apariţia unor dezastre naturale”, a mai declarat deputatul Claudiu Ilișanu.
Lasă un răspuns