Potrivit statisticii oficiale, în județul Bacău mai sunt acum 358 de biblioteci, față de 496, câte erau în 1995. Cu acest număr, Bacăul se plasează în topul național, fiind după Iași, cu 450 de bilbioteci și Argeș, cu 376. Dar, numărul cititorilor s-a redus în ultimii ani, câștigând tot mai mult teren cărțile în variante digitale.
Și numărul celor care mai intră în bibliotecă este acum mai mic decât era înainte. În acest caz, județul Bacău nu mai ocupă un loc în top, la bibliotecile din județ fiind înscriși circa 90484 cititori. Cu acest număr, Bacăul este după București, Iași, Cluj, Suceava, Prahova și Argeș. Iar scăderea este destul de mare în ultimii ani. Dacă în 2011, Institutul Național de Statistică apreciază un număr de 134 de mii de cititori activi, deja în 2017, numărul lor scade la puțin peste 90 de mii. Cititorul activ este, potrivit metodologiei INS, persoana fizică care a împrumutat pentru acasă (sau a consultat în sediul bibliotecii), cel puțin o dată într-un an calendaristic, o carte, broșură sau o altă publicație dintr-o bibliotecă.
„Avem cititori constant, deși suntem complementari cu alte biblioteci școlare sau universitare. Și deși exista competiție si cu variantele online, cred că vor exista mereu iubitori de carte clasică. Important este ca generația tânără să citească, indiferent de variantă”, a declarat Adrian Jicu, directorul Bibliotecii Județene Bacău.
Numărul volumelor eliberate a fost în 2017 unul impresionant, depășind 1 milion de cărți. Fondul de carte este de patru ori mai mare, 4,2 milioane de volume. În total, în bibliotecile județene lucrează în prezent 246 de persoane.
MISTOCARUL BACAUAN a zis
Ziua in amiaza mare cam intre orele 10-12 parcheaza unii masinile pe Strada Constantin Ene apoi intra prin gaurile din gardul care imprejmuieste parcul si merg in zona aia cu boscheti din spatele Bibliotecii.Oare sunt bibliofili care cauta intrarea in biblioteca?