Instituţionalizarea în centre de plasament a copiilor fără părinţi sau abandonaţi cu vârste mai mici de şapte ani este interzisă în România, după ce Legea nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului a fost modificată în Parlament.
Deputatul PNL de Bacău Tudoriţa Lungu, unul dintre iniţiatorii acestei modificări legislative, spune că, dacă până acum, minorii puteau fi trimişi în centre de plasament de la vârsta de patru ani, de acum încolo, plasamentul copilului care nu a împlinit vârsta de 7 ani va putea fi dispus numai la familia extinsă, substitutivă sau la un asistent maternal.
„Vârsta aceasta, de până la şapte ani, este perioada în care se formează deprinderi, obiceiuri, în care cei mici au nevoie de îndrumare şi, în egală măsură, de afecţiune. Este evident că, faţă de marile centre de plasament, este mult mai benefică dezvoltarea unui copil într-un mediu familial, indiferent că vorbim despre familia extinsă sau despre un asistent maternal. Lucrurile acestea par să fi fost înţelese de toată lumea, câtă vreme această iniţiativă, care a fost semnată doar de parlamentari femei de la toate formaţiunile politice, a trecut cu unanimitate de voturi”, explică deputatul Tudoriţa Lungu.
România rămâne ţara europeană cu peste 19.000 de copii aflaţi în centre de plasament, una dintre cele mai mari rate de instituţionalizare a minorilor din Europa. Potrivit recomandărilor UNICEF şi Băncii Mondiale, până în anul 2020 se doreşte desfiinţarea marilor centre de plasament şi trecerea copiilor în grija unor centre mici, de tip parental, cu asistenţi sociali, sau în plasament la familia extinsă, substitutivă sau la un asistent maternal.
Dincolo de aspectele benefice privind dezvoltarea şi educaţia copiilor, o astfel de politică ar avea drept efect şi scăderea costurilor statului român. Statisticile existente arată că îngrijirea minorilor fără părinţi în centre implică cheltuieli de şase ori mai mari decât dacă minorul este plasat în familia extinsă sau substitutivă şi de trei ori mai mari decât plasamentul la asistenţi maternali. (comunicat de presă)
Lasă un răspuns