Anul agricol următor a început sub cele mai proaste auspicii. Aceasta pentru că seceta prelungită a împiedicat semănarea anumitor culturi, iar de cealaltă parte, semințele care au fost puse în pământ până acum nu au răsărit. Deși noi ne bucurăm de temperaturile blânde pentru luna noiembrie, agricultorii se uită cu jale la cer.
„Ne confruntăm cu o adevărată tragedie în agricultură. Este un dezastru natural pe care cei care discută despre prostii la televizor nu îl văd, ba mai mult, anunță recolte record, supraproducție, când de fapt, la unele culturi, recoltele au fost cu 30-40 la sută mai mici decât anul trecut”, spune Laurențiu Baciu, liderul fermierilor din LAPAR.
În septembrie și octombrie, de regulă, agricultorii arau și semănau rapiță, grâu și orz. Pământul tare și crăpat a făcut aproape imposibilă munca pe câmp. În alte cazuri, cum este cel al rapiței, pierderile sunt imense. „La rapiță, care nu a încolțit, pierderile sunt de 100 la sută. Este un dezastru! Nimeni nu se întreabă ce vom mânca anul viitor, dacă noi, cei care investim în agricultură ne vom mai recupera banii”, mai spune Laurențiu Baciu.
Meteorologii spun că avem parte de cea mai secetoasă toamnă din ultimii 60 de ani. Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, județul Bacău este în zona de secetă extremă, conținutul de umiditate în sol prezentând valori foarte scăzute. Iar prognoza pentru Moldova, apărută tot astăzi, indică o probabilitate a precipitațiilor mai mare pentru zilele de 6-7 noiembrie și după 11 noiembrie și chiar și atunci vorbim de ploi slabe.
Maximele vor fi între 11 și 18 grade. Și prognoza agrometeorologică indică același lucru, „deficitele ridicate de umiditate în sol vor determina efectuarea cu dificultate a lucrărilor în câmp, precum și încetinirea proceselor de vegetație la culturile de toamnă.
adi a zis
Daca s-a ajuns sa se astepte dupa ploaie… halal agricultura…pai ce ar face tari care au doar desert si apa sarata?gen Israel? ar muri cu totii de foame?
Unde-s irigatiile prin picurare doar la radacina plantei? unde-s tehnologiile avansate implementate in agricultura? Unde-s agricultorii care acceseaza fonduri pt investitii in tehnologii care sa-i faca independenti de capriciile vremii/naturii? Doar cate un Moromete cu sapa in spate…
pacat de acest colt de rai in care traiesc doar „hahalere” vorba cuiva…
dan a zis
Romania anului de gratie 2018 (Centenar printre altele…).Agricultura,la latitudinea zeului ploii…Irigatii ??!!! Nu,nu cred ca-i cazul pe la noi…
Xcc a zis
Antecomentatori ..
.”amatori” = „specialiști în domeniu „= rahat cu apa rece , dați soluții maimuțoilor … Ce studii a-ti urmat?
Comentați, dacă va „pricepeți ” la ceva…
Scuze, sunteți rezultatul. …”sistemului „…. comandati ploaie „somitatilor” …