Dacă în anii trecuți proprietarii de hoteluri, pensiuni și vile turistice din România se plângeau de performanțele slabe din cauza ofertelor mai tentante existente în afara țării, iată că anul 2018 se conturează drept unul de creșteri însemnate în acest sector în țara noastră. Se înregistrează rezultate tot mai bune la toți indicatorii, inclusiv în ceea ce privește numărul de turiști străini și gradul de ocupare generală a unităților de cazare.
Pe litoralul românesc, datele existente arată o creștere cu 10% a numărului de turiști în vara 2018, în raport cu vara precedentă. Mai mult decât atât, volumul încasărilor a crescut cu 20%. Și asta în ciuda vremii nu tocmai bune în prima parte a sezonului, când ploile ce apăreau mai ales în week-enduri au schimbat cu siguranță planurile multor persoane dornice de plajă pe litoralul românesc. Cert este că stațiunile românești de la Marea Neagra au mai câștigat teren în lupta cu stațiunile din Bulgaria, Grecia sau Turcia, foarte atractive pentru români.
Creșterile vânzărilor de servicii turistice interne se resimt tot mai puternic la nivel național și se bazează în mare parte pe tichetele de vacanță acordate salariaților din sectorul public și pe creșterile de salarii din toate mediile economice.
Tichetele de vacanță au fost acordate în acest an, în premieră, tuturor salariaților plătiți de la bugetul de stat. Condiția utilizării voucherelor de vacanță a fost clară: se pot plăti doar servicii turistice la unități de cazare din România. Acest sistem le-a permis hotelierilor chiar să crească unele prețuri, mai ales în perioadele sezoniere de vârf. Avantajele utilizării tichetelor de vacanță au fost constatate inclusiv în cazul unităților turistice din județul Bacău.
În același timp, salariile au tot crescut atât în mediul public, cât și în mediul privat, ceea ce le-a permis mai multor persoane să aloce bani pentru vacanță. Dincolo de creșterile salariului minim, mediul privat a fost nevoit să ofere angajaților venituri mai mari pentru a ocupa locurile de muncă, existând în multe sectoare o adevărată criză de personal.
În prezent, românii fac deja planuri și rezervări pentru vacanța de iarnă, precum și pentru vacanța de Paște și chiar pentru perioada de vară 2019. Tot mai multe rezervări și vânzări de pachete turistice se fac online, prin sisteme electronice pe website-uri specializate sau chiar prin e-mail, prin discuții directe cu proprietarii și managerii de hoteluri, pensiuni și vile turistice. Acest lucru se întâmplă în contextul în care românii petrec tot mai mult timp în mediul online pentru informare, socializare, divertisment – citesc știri online, au conturi pe rețele de socializare, joacă Book of Ra la VladCazino, fac plăți online, cumpărături online, rezervări turistice și multe altele.
Se estimeză că în sezonul de iarnă 2018 – 2019 se vor înregistra cifre foarte bune în ceea ce privește ocuparea unităților de turism din zonele montane cu potențial turistic. Pachetele turistice de Crăciun și Revelion în România au și mai mult succes față de anii anteriori, chiar dacă prețurile, la fel ca salariile, sunt pe o pantă ascendentă. Viitorul arată bine pentru turismul românesc, măsurile adoptate de Guvern și Parlament chiar fiind benefice pentru acest sector economic cu mare potențial în România. (P)