• Skip to primary navigation
  • Skip to secondary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Despre
  • Contact
  • Arhiva 2002-2008
  • Publicitate
  • Anunțuri în Ziarul de Bacău
  • Newsletter
  • Locuri de muncă

Ziarul de Bacău

  • Top Story
  • Actualitate
  • Politică
  • Dosar
  • Economie
  • Educatie-Cultura
  • Expert
  • Foto Video
  • Anunțuri
Ești aici: Acasă / Top Story / RAJA anunță investiții de 49 milioane euro în Onești. Ce se va întâmpla cu prețul apei și canalizării

RAJA anunță investiții de 49 milioane euro în Onești. Ce se va întâmpla cu prețul apei și canalizării

Florin Popescu 29 noiembrie 2018 Lasă un comentariu

LikeShare

Alimentarea cu apă a oneștenilor se va îmbunătăți radical în următorii ani, în mare parte cu fonduri europene. După ce a redus din pierderile masive, RAJA SA anunță investiții de 49 de milioane de euro în Onești. Conducerea companiei de apă constănțene și-a anunțat planurile joi, într-o conferință de presă.

De la stânga la dreapta: Mirel Șerbănescu – director adjunct Coordonator Centre Zonale; Costică Nan – director coordonator Centre Zonale, Ion Preda – director Dezvoltare – Finanțări Externe, Aurel Presură – director general adjunct, Anca Tofan – reprezentant Fichtner GMBG, Rodica Elena Baldea – șef Centru Zonal Onești,

În urmă cu aproape doi ani, RAJA SA prelua în administrare alimentarea cu apă a municipiului Onești și rețeaua de canalizare. Până la acel moment, a relatat Aurel Presură – director general adjunct RAJA SA, oneștenii primau apă maximum 14 ore pe zi.

„Ne-am asumat pierderile și din prima zi am început să furnizăm apă 24 de ore pe zi”, a rememorat directorul general adjunct. Cele mai „tinere” conducte din Onești au 32 de ani, iar unele ating venerabila vechime de 90 de ani. În cei aproape doi ani de activitate în orașul de pe Trotuș, RAJA a cheltuit peste 5,4 milioane de euro din buzunarul propriu, iar cu acești bani a reabilitat sediiile, a înlocuit toți contorii, a trecut de urgență la reabilitarea rețelei de apă și canalizare.

Dar cea mai importantă măsură a fost optimizarea funcționării sistemului în ansamblu, prin reducerea presiunii la intrarea în oraș pe cele 4 conducte, de la 7-8 atmosfere, la 4 atmosfere. A fost necesară construirea – tot din fonduri proprii – a 12 stații de ridicare a presiunii, mai aproape de consumatori, iar rezultatul imediat a fost scăderea numărului de avarii.

Aurel Presură, director general adjunct RAJA SA, a dat și câteva exemple concrete. Astfel, în Buhoci – Sat Catolic, nu se mai înregistrează nicio avarie, după ce înainte erau 2 pe săptămână. Numărul avariilor din oraș a scăzut de la o medie de 5,5 la 2 pe săptămână, în zona joasă, de la 8 la maximum 4 șamd.

Pierderile au scăzut de la 80% până la 50-55%. În România, media este de 54%, iar în Italia, 64%, a precizat conducerea companiei de apă. Pierderile contează enorm, pentru că 30% din costul unui metru cub de apă este energie, iar prețul acesteia s-a dublat.

49 milioane de euro pentru apa Oneștiului

„Vrem să ducem aceste avarii la zero!”, a precizat Presură. Asta nu se poate realiza fără lucrări pe domeniul public și fără disconfort pentru populație. Din cei 82 de kilometri de conducte, vor fi reabilitați 30%. „Trebuie să săpăm și să înlocuim țevile vechi, cetățenii trebuie să înțeleagă disconfortul”, a  spus Aurel Presură.

În această perioadă, RAJA SA și consultanții de la Fichtner GMBH lucrează la o aplicație pe POIM 2014-2020 (Programul Operațional Infrastructură Mare) intitulată „Dezvoltarea infrastructurii de apă și apă uzată în municipiul Onești”. Realizarea acestuia va conduce la eliminarea definitivă a tuturor problemelor tehnice ale sistemului de apă și canalizare.

Tot proiectul va costa 49 de milioane de euro, din care Uniunea europeană va asigura 36,75 milioane de euro, iar de la Bugetul de Stat vor veni 4,9 milioane de euro. Municipalitatea va contribui cu mai puțin de un milion de euro, în timp ce RAJA Constanța va cofinanța cu 6,37 milioane de euro.

Cele mai importante investiții ce se vor face cu acești bani vor fi o nouă sursă de apă, cel mai probabil pe râul Trotuș, o stație de tratare, o stație de epurare modernă, reabilitarea și extinderea rețelei de canalizare. Se vor face lucrări pe 29 de străzi, pentru alimentarea cu apă, iar pe 9 străzi se va moderniza canalizarea.

Cum vor evolua prețurile?

Toate aceste investiții și proiecte au fost prezentate, tot joi, și în Consiliul Local Onești. „Avem o relație foarte bună cu autoritățile locale. Am făcut investiții mari și am venit să informăm, nu să dăm socoteală”, a  declarat Aurel Presură, director general adjunct RAJA SA.

Referitor la partea financiară a activității companiei, directorul a precizat că facturile se încasează într-un procent de 99%. „Trăim din ceea ce încasăm, apa trebuie plătită. Nu întâmplător am început cu înlocuirea contorilor”, a  declarat managerul RAJA SA.

Directorul general adjunct Aurel Presură s-a referit și la prețurile pe care beneficiarii le vor avea de achitat în viitor, în contextul unor modificări legislative, dar și al investițiilor din fonduri europene ce se vor face. Astfel, noua legislație obligă introducerea în preț a „tarifului meteo”, care va contribui cu maximum 3-4% la prețul total.

„Nicio dezvoltare pe bani europeni nu se face dacă nu există o strategie tarifară. Vor fi modificări, dar nu foarte mari. Trebuie să ținem cont că tot ceea ce folosim, de la energie la materii prime, s-a scumpit”, a precizat Presură.

În finalul conferinței de presă, conducerea RAJA SA a relatat că se confruntă cu probleme ale forței de muncă, la fel ca toți operatorii din domeniu. „Nu găsim instalatori, electricieni șamd. În toate județele în care activăm avem proiecte de 650 de milioane de euro și ne punem problema «cu cine să le mai facem?». Forța de muncă este îmbătrânită, iar cei care ies de pe băncile școlilor au pretenții exagerate. RAJA asigură cursuri de pregătire, dar «dacă din 10 rămân 2 este foarte bine»”.

În Onești, situația este și mai dificilă, cu greu a găsit RAJA două firme pe care să le contracteze pentru instalații. Cele mai bune și rapide lucrări RAJA le-a făcut cu un departament propriu de construcții, unde lucrează peste 200 de oameni. „Este supapa noastră, tot ce am realizat am făcut cu oamenii noștri”, a dezvăluit directorul general adjunct Aurel Presură.

Aplicația pentru investițiile europene de 49 de milioane de euro în alimentarea cu apă a Oneștiului va fi depusă în primăvara 2019, după care RAJA va trece la achizițiile publice.

LikeShare

Din categoria: Top Story Etichete: apa Onești, Aurel Presură, conferinta de presa, RAJA, Raja Onești

Reader Interactions

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bara principală

 

Ultimele articole

Shopping în Turcia: ce merită să cumperi și unde găsești cele mai bune prețuri 

Anunț public

Anunț public

Hoț de tânăr: un băiat de 19 ani, reținut după ce a dat mai multe spargeri în locuințele vecinilor

Un bărbat din Gârleni și-a scos brățara de monitorizare pentru a-i face „o vizită” iubitei. Polițiștii l-au reținut

Locuri de muncă la Conextrust SA

2 mai 2025

Locuri de muncă în Bacău

1 mai 2025

Locuri de muncă în Bacău

30 aprilie 2025

Locuri de muncă la Conextrust SA

29 aprilie 2025

Ultimele comentarii

  • Victor la Consiliul Județean Bacău a aprobat finanțări pentru programe sportive. Vezi cine a primit bani!
  • Adrian la UPDATE. George Simion, primul în preferințele băcăuanilor. Rezultatele finale în județul Bacău
  • Medicamente "ciuma rosie/aurie" la Primăria a reparat pasajul Letea, după ce apa se infiltrase în pereții lucrării proaspăt inaugurate
  • Joy la VIDEO – Autostrada Moldovei A7. Umbrărescu ridică ultimele grinzi de la Domnești Târg, peste DN2. Vezi stadiul lucrărilor pe toate loturile!
  • VinDizel :)) la Nicușor Dan a câștigat alegerile prezidențiale. George Simion și-a recunoscut înfrângerea

Cabinet parlamentar PNL

Linkuri sponsorizate

  • Credius – Credite Nevoi Personale – Aprobare Rapida
  • Nova – Energie Electrica si Gaze Naturale

Cabinete parlamentare PSD

Cabinet parlamentar AUR

Găzduit de Simplenet

Copyright © 2025 · S.C. G&P News & Advertising S.R.L. · Știri mondene · Aghiuță · Presa Bacău