PD Bacău, marele învins al Legii anticorupție
• Doina Melinte și Vasile Drăgușanu și-au dat demisia din Consiliul Local • incertă era pînă ieri și situația fostului director din vechiul MLPTL, consilierul local PSD Lucian Șova • pînă ieri nu se știa ce poziție va ocupa fostul director MLPTL în noul minister, devenit, după remaniere, Ministerul Transporturilor, Construcțiilor și Turismului și dacă se va afla, sau nu, în incompatibilitate
Lovitură de teatru în Consiliul Local Bacău. Dacă pînă în urmă cu cîteva săptămîni municipala Bacău a PD trăgea nădejde să își reîntregească numărul de aleși pe care l-a avut imediat după alegeri, democrații au toate șansele acum să rămînă tot cu un singur reprezentant în Consiliul Local. Situația a apărut ieri, în urma demisiilor înaintate de doi dintre aleșii locali băcăuani: Vasile Drăgușanu, directorul SC CET SA, și Doina Melinte, directorul Direcției Județene de Tineret și Sport (DJTS). Legea anticorupție interzice aleșilor să facă parte dintr-un grup de interes economic, să dețină funcții executive în Consiliul de Administrație (CA) sau Adunarea Generală a Acționarilor (AGA) la instituții publice și societăți comerciale ori să fie manageri la regii autonome și societăți naționale. Printre cei care au fost nevoiți să își exprime clar opțiunea pentru una din cele două calități, de om politic sau de manager al unei instituții publice care utilizează și bani din bugetul local, s-au aflat și cei doi consilieri Doina Melinte și Vasile Drăgușanu.
Nici directorul CET, nici directorul DJTS nu au așteptat pînă astăzi, 21 iunie, ultima zi a termenului prăvut de lege, pentru a decide, așa că ieri și-au înaintate cererile de demisie din Consiliul Local Bacău. Demisiile lor au dat naștere unei situații fără precendent. În urma alegerilor din 2000, cei doi au intrat în Consiliul Local Bacău ca membri ai PD. Între timp, însă, atît Vasile Drăgușanu, cît și Doina Melinte, și-au dat demisia din acest partid. Pînă acum cîteva zile s-a crezut că cei doi demisionari vor avea ocazia să facă un bine PD chiar și după plecarea din partid. Asta în situația în care Doina Melinte și Vasile Drăgușanu ar fi trebuit să fie înlocuiți de alți doi consilieri desemnați de PD. Dumitru Popa, secretarul municipiului Bacău, a precizat însă ieri că atît Doina Melinte, cît și Vasile Drăgușanu, erau independenți în momentul în care și-au dat demisia din Consiliul Local. „O situație asemănătoare s-a mai întîlnit în vechea legislatură, cînd fostul consilier independent Ionel Crețu a demisionat, la mijlocul mandatului, din Consiliul Local și nu a mai fost înlocuit de nimeni. Legea nu prevede soluții pentru situații de acest gen. Este și motivul pentru care am înaintat o solicitare către Prefectură, pentru a da soluții în aceste două cazuri. Din punctul meu de vedere, este posibil ca locurile rămase libere prin demisia celor doi consilieri să rămînă vacante pînă la viitoarele alegeri”, a fost de părere secretarul Popa.
Gheorghe Năstase și Dan Saveluc, doi consilieri credincioși partidului
Doina Melinte și Vasile Drăgușanu nu au fost singurii consilieri băcăuani aflați într-una dintre situațiile de incompatibilitate prevăzute de Legea anticorupție. În aceeași situație s-au aflat și consilierii PSD Dan Saveluc și Gheorghe Năstase. Cei doi au renunțat, însă, la calitatea de membru în Consiliul de Administrație al SC CET SA Bacău, așa că nu vor mai fi nevoiți să părăsească, înainte de terminarea mandatului, consiliul local. Nu accelași lucru s-a întîmplat și în cazul consilierului PSD Lucian Șova, director în vechiul Minister al Lucrărilor Publice, Transporturilor și Locuinței (MLPTL), devenit după remaniere, Ministerul Transporturilor, Construcțiilor și Turismului. Situația consilierului Lucian Șova este cu atît mai incertă cu cît nu se știa pînă ieri dacă își va mai păstra sau nu, în noul minister, funcția pe care a ocupat-o în fostul MLPTL. În plus, astăzi este ultima zi în care persoanele vizate de textul actului legislativ mai pot să își pună în balanță avantajele care le au în cele două calități pe care le dețin și să decidă pe care dintre ele le va păstra și în viitor. „Din cîte am înțeles, situația a fost prezentată spre analiză Prefecturii Bacău. Nu îmi exprim nici un punct de vedere și îi las pe cei îndreptățiți să ia o decizie. Mă voi supune, indiferet dacă va trebui, sau nu, să plec din Consiliul Local”, ne-a declarat ieri Lucian Șova.
În condițiile în care Prefectura va decide că poziția ocupată în minister de Lucian Șova este incompatibilă cu calitatea de consilier, PSD va trebui să îl numească în Consiliul Local Bacău pe următorul său candidat la alegerile din 2000 disponibil pentru a ocupa această funcție, al cărui nume, deocamdată, nu se cunoaște. În aceste condiții, singura incertitudine privind viitoarea componență a Consiliului Local Bacău este legată de modul în care va fi rezolvată situația creată după demisia Doinei Melinte și Vasile Drăgușanu. Clarificarea acestei situații rămîne, însă, doar o situație de principiu. Chiar dacă vor rămîne vacante cele două locuri pierdute în urma demisiei celor doi consilieri aflați în discuție, cu cei 18 membri din 28, PSD va deține, oricum, majoritatea în Consiliul Local Bacău. (Elena SOLOMON)
Lasă un răspuns