• un elev olimpic de la Școala „Mihai Sadoveanu”, bolnav de suflu sistolic, a suferit un șoc cînd a văzut ce notă a luat la matematică • în dreptul numelui lui, pe listele inițiale fusese trecută nota 5.20 în loc de 9,20, cu cît fusese notată, de fapt, lucrarea
Eliminarea, în timpul ultimei probe a examenului de capacitate, a trei elevi pe motiv că au copiat părea a fi, pînă spre sfîrșitul zilei de sîmbătă, singurul moment dur al Capacității de anul acesta. Întîmplarea avea însă să pălească în fața alteia, care a fost la un pas să aibă urmări dintre cele mai neplăcute pentru un elev olimpic al școlii „Mihail Sadoveanu”. Premiant în toți anii de gimnaziu, participant la o sumedenie de olimpiade și ocupant al locului doi pe țară al concursul de matematică „Cangurul”, Ionuț Macarie nu avea nici un motiv, după terminarea celor trei probe de examen, să-și facă griji, în condițiile în care confruntarea răspunsurilor date cu baremele de corectare îi „spuneau” că notele vor fi peste 9,00. Un calcul care avea să se adeverească din plin în cazul probelor de limba română și geografie. Nota afișată la matematică avea însă să declanșeze un adevărat scandal. „În momentul în care a văzut că, potrivit listelor inițiale, a luat la matematică nota 5.20, Ionuț a avut un șoc și, timp de aproape un minut, a rămas stană de piatră. El este bolnav de inimă și mi-a fost teamă să nu i se întîmple ceva, dar, din fericire, a rezistat destul de bine. Primul gest pe care l-am făcut a fost să depunem contestație, dar nu eram deloc împăcați cu gîndul că băiatul a luat numai 5.20, în condițiile în care el era convins că răspunsurile date au fost corecte. Am crezut că, dintr-o greșeală regretabilă, cîteva foi ale tezei se pierduseră și nu s-au corectat toate, de aceea am cerut să se verifice acest lucru. Președinta comisiei de examen ne-a explicat că tezele nu pot fi văzute, dar simțeam că undeva s-a făcut o greșeală și le-am spus celor de la școală că nu plec din curte pînă nu aflăm care este adevărul. Dacă era vorba de vreun blocaj sau dacă pur și simplu Ionuț nu făcea nimic, asta era. Oricine poate lua o notă mai mică, dar acum eram siguri că băiatul făcuse mult mai mult”, ne-a declarat Constanța Macarie, mama lui Ionuț.
La insistențele părinților și rugămințile dirigintei băiatului și a directorului adjunct al școlii, comisia de examen de la „Sadoveanu” a acceptat să revină la centrul de evaluare de la Școala „Al. I. Cuza” pentru a verifica tezele. Supriza a fost una de proporții, nota reală de pe teza de matematică a lui Ionuț Macarie fiind 9,20. Ce a urmat a fost o adevărată nebunie, comisia de examen de la Școala „Sadoveanu” fiind nevoită să schimbe toate listele cu rezultatele examenului de capacitate. Din punct de vedere al notelor în sine, totul s-a terminat cu bine pentru Ionuț Macarie, însă șocul provocat de gafa impardonabilă a membrilor comsiei de examen ar fi putut avea urmări greu de bănuit pentru acest copil. Un motiv destul de puternic pentru Gabriel Macarie, tatăl lui Ionuț, să ceară sancționarea celor care se fac vinovați de greșeală în cauză. „Nu am nimic cu nimeni, dar cred că sănătatea copilului meu este mai presus de orice. Ionuț a rezistat destul de bine șocului, dar putea avea urmări grave, de aceea cred că Inspectoratul Școlar nu trebuie să treacă cu vederea peste această întîmplare”, a susținut Gabriel Macarie.
Inspectorul general Ghiorghi Iorga a promis că va cerceta cazul și va lua măsuri drastice dacă faptele o vor impune, dar a solicitat părinților să facă o plîngere scrisă la Inspectorat pentru a putea acționa. Tot șeful ISJ a explicat, în condițiile în care profesoara Claudia Cautiș, președinta Comisiei de examen de la Școala „Mihai Sadoveanu” nu a putut fi contactată pînă la închiderea ediției, cum a fost posibil să se îmtîmple așa ceva. „Tezele de matematică s-au desfăcut vineri seara, după ora 22.00. Atunci, membrii fiecărei comisii de examen au transcris notele de pe teze în cataloage, unul dintre cei trei membri citind notele, în timp ce ceilalți doi le treceau în cataloage. Din cîte am înțeles, cifra nouă de pe teza în cauză poate fi foarte ușor confundată cu cifra cinci, ceea ce s-a și întîmplat. A fost o greșeală umană, dar a fost o greșeală”, ne-a declarat inspectorul general Ghiorghi Iorga. Un punct de vedere îmbrățișat și de profesorul Vasile Cautiș, inspector în cadrul Corpului de control al Ministerului Educației și Cercetării, care este și soțul profesoarei Claudia Cautiș. Toate bune și frumoase, numai că nota unei teze se scrie și în litere, nu numai în cifre și diferența dintre cuvîntul „nouă” și cuvîntul „cinci” e destul de mare. (Eduard CUCU)
Lasă un răspuns