Probabil că ați văzut deja comentariile mai mult sau mai puțin serioase la adresa produselor foarte scumpe. Obiceiul a început, din câte am observat, pe Amazon, unde oamenii comentau de zor despre onoarea de a dormi în cutia unui televizor care costa zeci de mii de dolari. Ironiile sunt reușite de cele mai multe ori, însă acestea ascund un adevăr foarte serios: astfel de produse sunt mai mult exemple de capacitate tehnică a producătorului.
Pentru noi, restul, mirajul unei diagonale cât o bucătărie într-un apartament confort 2 a dispărut de mult timp. De aceea, nu ne batem capul cu specificații sclipitoare și mergem pe mâna televizoarelor ieftine. Iată de ce ar trebui să o faci și tu.
Motivul este unul cât se poate de simplu. Acele televizoare costă cât o garsonieră dintr-un motiv foarte simplu: reprezintă apogeul dezvoltării tehnologice a prezentului. La fel ca piața de telefoane mobile, cea de televizoare nu stă pe loc nicio clipă. În fiecare an vedem noi modele, cu noi tehnologii și cu noi funcții. Deși televizorul cât o garsonieră nu va avea un preț scăzut suficient de mult ca să poată fi cumpărat în anul următor de consumatorii cu venituri medii, acesta va avea tehnologii care, cu timpul vor fi mai ieftin de implementat.
Existența segmentului low-end forțează producătorii să găsească moduri cât mai eficiente de a include noile tehnologii în televizoare ieftine. Astfel, televizoare de aproximativ $200 au ajuns să includă funcții smart, precum capabilul sistem de operare Android. Dintr-o dată, nu trebuie să dai o avere pentru a vedea filmele și serialele Netflix pe un ecran mai mare de 15.4”.
Și în România avem televizoare smart care au coborât mai jos de 1000 de lei. În funcție de oferte, ai acces la televizoare ieftine cu diagonală care ajunge și depășește 100 cm. Iar fiabilitatea este din ce în ce mai performantă, mai ales că brand-uri cunoscute aleg să acceseze segmentul de televizoare ieftine. Până la urmă, acestea nu își permit să știrbească din reputația garantată de fiabilitate, prin fabricarea unor modele care se strică în două luni.
Așa că achiziționarea de televizoare ieftine este ceea ce trebuie pentru o industrie care caută în permanență să se reinventeze. Următoarele ținte? Rezoluția 4K și tehnologia HDR (high dinamic range). Poate că acestea nu vor ajunge pe televizoare de sub 1000 de lei chiar în 2018, însă în 2019 este foarte posibil să le vedem în categoria de televizoare ieftine.
Și, odată ce acestea vor ajunge pe modele mai ieftine, producătorii vor aduce următorul capitol al televizorului, multe voci susținând că interactivitatea telespectatorului cu programul pe care îl urmărește este „the next big thing”.
Este un ciclu continuu, însă avem de unde alege deja. Consumers Electronics Show aduce în acest moment noi televizoare în fața clienților, semn că actuala generație se pregătește de încă o scădere de preț. De aceea, îți recomandăm încă o dată să nu îți bați capul cu modelele scupe și să mergi pe gama de televizoare ieftine.