Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă Bacău și-a făcut bilanțul pe 2018. În medie 13.000 de băcăuani au fost în căutarea unui loc de muncă în fiecare lună din anul trecut, rata șomajului fiind aproximativ la fel cu 2017 și chiar 2016, depășind 6 la sută.
Aproximativ 2.000 din aceștia au primit indemnizații de șomaj, în timp ce restul au primit doar consiliere. „După sexe, bărbații au avut o pondere mai mare în numărul total al șomerilor, după proveniență, ponderea celor din mediul rural a fost de 75,5 la sută, iar pe categorii de vârstă, cele mai vulnerabile categorii sunt 30-39 de ani – 22,4 la sută și peste 50 de ani – 28,8 la sută”, a declarat Daniela Balan, purtător de cuvânt al AJOFM Bacău.
Mult mai greu și-au găsit de muncă anul trecut cei cu studii puține, adică învățământ primar, gimnazial și arte și meserii dar și cei care aveau doar liceul sau o postliceală.
Cei mai mulți șomeri înregistrați în evidențe au calificări în domeniul prelucrărilor mecanice, industria de mașni și echipamente, în transport și reparații auto, comerț, prelucrarea lemnului, construcții și industria chimică. În mod paradoxal, cam tot în aceleași domenii s-au făcut și cele mai multe încadrări în 2018, adică comerț, construcții, textile, hoteluri și restaurante.
Forța calificată de muncă a plecat în străinătate
„În urma evaluării pieței muncii locale se desprind câteva concluzii: există un număr relativ mare al șomerilor tineri și de lungă durată, în special provenind din mediul rural, nivelul scăzut de instruire al persoanelor de 15 ani și peste, un interes scăzut al adulților pentru a participa la cursuri de formare, un nivel scăzut de educație și poate cel mai grav, o tendință generală de scădere a populației active, de la 235.600 în ianuarie 2008, la 219.000 în ianuarie 2015 și la 211.700 în ianuarie 2018”, a mai spus Daniela Balan.
Prin măsurile specifice AJOFM, anul trecut s-au încadrat 8.824 de persoane care erau în bazele de date ale instituției. 570 de persoane au participat la cursuri de formare și peste 1.200 de persoane din categoria celor care nu lucrau și nici nu studiau au fost încadrați pe piața muncii.
Jona a zis
Daca s-ar face niste cursuri mai axate pe cererile pietii ar fi ceva, asa cu acele cursuri de ospatari si vanzatori nu faci nimic, de ce nu se introduc cursuri de programare, pachet office, de prelucare CNC, de invatare a programelor de tip CAD, ceva care sa ajute pe viitor. Daca in scoala nu invata mai nimic, macar sa fie ajutat cat de cat dupa. Cursurile astea parca sunt facute sa nu poti evolua mai departe. Profulul somerului bacauan pare sa fie mai mult profilul emigrantului bacauan, in vreme ce orasele din jur se ridica cu ajutorul industriei, in Bacau sporesc mallurile si hipermarketurile sau alte locuri de irosit bani si care nu ajuta cu nimic, pentru ca ar ramane tinerii in tara? Dar cu un PSD care are grija numai de legile justitiei si dormitul in scaune a nefunctionarului public, de unde sa atraga investitori cand ei nici macar zapada nu sunt in stare sa o curate, prin spatele blocurilor parca esti in Siberia, nici macar o carare cu o freza nu au facut.