Dacă îți vinzi casa, mai ales dacă este prima dată când vinzi o locuință, poți trage repede concluzia că acest proces este foarte anevoios și o provocare din punct de vedere emoțional. Străini vor veni în casa ta și o vor studia în toate colțurile. Vor critica spațiul care pentru tine a devenit probabil mult mai mult decât doar pereți. Mai mult, cel mai probabil îți vor oferi mai puțin decât ai considera tu că valorează casa. Dacă ești fără experiență și ești foarte legat emoțional de locuință, este foarte probabil să comiți cele mai comune greșeli în vânzarea unei case. Așadar, iată mai jos care sunt 5 din aceste greșeli și ce poți face pentru a le evita.
5 greșeli pe care le faci atunci când vinzi o casă
1. Te atașezi emoțional prea mult
De îndată ce ai decis că vei vinde casa, este timpul să te gândești la tine ca la un om de afaceri sau un vânzător al unei proprietăți, decât ca la stăpânul casei. Dacă privești schimbul strict din punct de vedere financiar, te vei distanța de aspectele emoționale care sunt implicate în vânzarea spațiului în care ai creat fără îndoială multe amintiri plăcute.
De asemenea, încearcă să îți amintești ce sentimente au fost implicate atunci când ai cumpărat tu casa. Majoritatea cumpărătorilor vor fi și ei caracterizați de o stare emoțională specifică. Tinde să vinzi o imagine, nu doar un spațiu. Ai putea să remodelezi câte ceva prin casă înainte să o vinzi. Astfel vei exploata sentimentele cumpărătorului, făcându-l mai susceptibil să cumpere de la tine, vei crește valoarea spațiului, și te vei distanța de locuință deoarece aspectul acesteia nu îți va mai fi familiar.
2. Încerci să ascunzi probleme importante
Orice problemă are proprietatea va fi descoperită de către potențialul cumpărător în momentul în care va inspecta casa. De aceea, nu are rost să investești pentru a le ascunde, mai degrabă pentru a le rezolva. Ai două variante. Fie rezolvi problema din timp și o vinzi la prețul de piață, fie nu rezolvi problema, pui anunțul la un preț normal, dar conștientizezi cumpărătorul de problemă și îi oferi o reducere care să acopere costurile reparării problemei.
Trebuie să realizezi că dacă nu rezolvi problemele din timp, vei îndepărta un mare număr de potențiali cumpărători care caută locuința perfectă. Angajează un specialist pentru a inspecta și a identifica problemele locuinței. Apoi angajează pe cineva capabil să le repare la cel mai bun preț și în cel mai scurt timp. Cele mai dese probleme sunt legate de instalații precum cea electrică, ce este adesea depășită. Acum poți găsi online un electrician de încredere, vezi aici despre asta.
3.Vinzi la un preț nerealist
Indiferent că lucrezi cu un agent imobiliar sau că vinzi pe cont propriu, este importat să stabilești un preț corect. Atunci când ai cumpărat tu casa, ai făcut o analiză comparativă a prețurilor de pe piață. Ei bine, exact același lucru îl va face și potențialul cumpărător, deci, în calitate de vânzător va trebui să fii cu un pas înaintea lui.Casele care au un preț prea mare nu se vând. Nu te feri să pui un preț mai mic. Asta va atrage atenția multor cumpărători, și, în teorie, aceștia ar putea ajunge să liciteze până se va ajunge la valoarea reală a casei. În același timp, poți refuza mereu o ofertă ce ți se pare prea mică.
4. Aștepți să ți se ofere cât ai cerut
Orice cumpărător deștept va negocia, și dacă vrei să bați palma, va trebui să fii pregătit. Majoritatea oamenilor își vor lista anunțul la un preț atractiv care să lase loc pentru negocieri. Aceasta este opusul strategiei analizate mai sus, totuși și aceasta poate funcționa. Astfel cumpărătorul va avea impresia că are control asupra prețului de vânzare, în timp ce tu vei primii de fapt cât ai fi așteptat de la început. Desigur, dacă vei primi mai mult sau mai puțin decât ai cerut, va depinde de schimbările de pe piață, și de măsura în care ți-ai pus la punct locuința.
5. Vinzi iarna, deși ai opțiunea să nu o faci
Iarna, în special în perioada sărbătorilor, este un sezon mort pentru imobiliare. Oamenii sunt ocupați cu interacțiunile sociale, iar vremea rece îi determină să stea în casă. Deoarece există puțini potențiali cumpărători în această perioadă, îți va lua mai mult să vinzi locuința și este destul de probabil să nu primești suficient pe ea. Pe de altă parte, poți lua în considerare faptul că, în timp ce nu sunt atât de mulți cumpărători, nu vor fi nici multe anunțuri de vânzare, ceea ce ar putea fi în avantajul tău în cele din urmă.