Criza deșeurilor ajunge și în localitățile care poartă cea mai mare vină a declanșării acesteia. Cei mai mari datornici la serviciile de salubrizare sunt orașele Onești, Moinești și Dărmănești, însă edilii acestora continuă să nu-și asume obligațiile pe care le au în comun localitățile membre ale ADIS (asociația primăriilor din județul Bacău)
Criza deșeurilor a fost declanșată, pe de o parte, de lipsa aproape totală a plăților pentru depozitatarea deșeurilor, dar și de întârzierile la plata serviciilor de colectare și transport.
Sistemul a fost șubrezit grav și de obiceiul primăriilor de a raporta cifre mai mici la populație, ca să achite mai puțini bani pentru salubrizare, în condițiile în care numărul de votanți și cantitatea de deșeuri indică populații mai mari.
În total, la nivelul județului Bacău, primarii au scăzut numărul populației cu 150.000 de persoane, din condei. Pe baza cifrelor micșorate, unele primării datornice au dat în judecată și asociația din care fac parte (ADIS), și operatorul de transport și colectare, ca să scape de plata restanțelor.
Aflată în topul datornicilor cu aproape 2,8 milioane de lei, Primăria Onești nu numai că nu vrea să plătească, dar a și deschis un proces prin care cere bani înapoi. Nicolae Gnatiuc, primarul din Onești, și-a prezentat duminică dimineață punctul de vedere, pe Facebook. Oneștiul are datorii extrem de mari, dar primarul susține că această criză a venit „deşi am încercat toate soluţiile pentru a o împiedica”.
„Această presupusă datorie a municipiului Oneşti reiese, în principal, din faptul că în contractul inițial dintre ADIS și UAT Oneşti sunt trecuți ca beneficiari ai acestui serviciu de colectare a gunoiului 36 000 de persoane, însă, în prezent, sunt declarate, înregistrate şi beneficiază în mod real de serviciul de salubritate aproximativ 27 000 de persoane. Pe de altă parte, în ultimul raport al Curții de Conturi, UAT-ului Oneşti i se trasează ca măsură să recupereze banii pe diferența dintre 27000 de beneficiari reali și 36000 de persoane menţionate în contract. Ca urmare, UAT Oneşti a acționat ADIS Bacău în instanță pentru recuperarea diferenței de bani achitată în primele luni de la intrarea în vigoare a contractului la nivelul a 36.000 de persoane”, susține Nicolae Gnatiuc.
Primarul din Onești anunță că luni, 28 ianuarie 2019, va aduna Comitetul Local pentru Situații de Urgență. „Menționez că această criză nu poate fi rezolvată în câteva zile și consider că o modalitate pentru ieșirea din impas ar fi implicarea atât a decidenților județeni, cât și a Guvernului”, a mai spus primarul din Onești.
Precedenta criză, care a afectat preponderent localitățile Moinești și Dărmănești, a avut loc acum un an și a ținut mai mult de o lună. La acel moment, situația s-a deblocat prin decizie politică a conducerii ADIS, însă datoriile nu au fost nici până acum achitate și au condus la criza din 2019.
Lasă un răspuns