Liberalii consideră că bugetul pentru 2019 împovărează administrațiile locale, care vor fi nevoite să taie banii de la investiții, pentru a acoperi cheltuielile sociale pe care Guvernul PSD vrea să le treacă în sarcina primăriilor.
Într-o conferință de presă organizată vineri, la care a participat și europarlamentarul Marian Jean Marinescu, deputații Ionel Palăr, președintele PNL Bacău, și Tudorița Lungu, și-au prezentat obiecțiile și amendamentele pe care le-au pregătit pentru alocarea de fonduri în județul Bacău.
Deputatul Ionel Palăr a amintit că, anul trecut, guvernul PSD „trâmbița” că economia duduie dar a tăiat foarte mult din bugetele locale.
„Au dus foarte multe comunități locale în situația în care să nu se poată cofinanța și să se dezvolte. Anul acesta, primarii din Asociația Municipiilor au spus că «așa nu se mai poate!». Prin pierderea celor 10 procente, în acest an, numai dacă s-ar suplimenta cu 60 la sută s-ar reuși acoperirea pierderii. Din informațiile noastre, Liviu Dragnea (președintele PSD – n.n) a promis să compenseze în jur de 40-45%. În mod cert, nu va fi suficient ca aceste comunități să poată funcționa”, a arătat liberalul.
Această compensare este un „măr otrăvit”, în opinia lui Palăr, pentru că pune în sarcina primăriilor tot ceea ce înseamnă asistență socială. „A pune tocmai persoanele defavorizate, care au drepturi prin lege, strict pe seama comunităților locale, care nu au resurse financiare să rezolve problemele, mi se pare o atitudine cinică”, a afirmat deputatul PNL Bacău.
Liberalul a mai vorbit despre majorarea peste noapte a salariilor din construcții. Firmele de profil au cheltuieli mai mari acum, pentru că sunt obligate să crească salariile. În cazul celor care au contracte cu primăriile, vor apărea probleme, pentru că de regulă firmele licitează fără o marjă prea mare, iar acum nu au de unde să majoreze salariile. Cum nici primăriile nu vor putea să dea bani mai mulți, se va ajunge la blocaje, iar investițiile se vor stopa.
„Se va ajunge la situația că Guvernul va suplimenta doar bugetele primăriilor PSD și ale celor cu primari care pleacă capul”, a preconizat liderul PNL Bacău.
Guvernul restructurează ANAF, dar vrea să crească încasările
Deputații Ionel Palăr și Tudorița Lungu au pregătit câteva amendamente comune, care se referă la probleme concrete ale județului Bacău.
„Suntem în situația delicată că noi, parlamentarii României, vorbim despre un buget pe care nu l-am văzut, nu suntem în posesia unei forme finale. Așa cum Liviu Dragnea le-a spus primarilor, bugetul «nu se închide» și se caută tot felul de soluții”, a explicat deputata Tudorița Lungu . De asemenea, majoritatea PSD – ALDE are probleme în asigurarea majorității în Parlament, după ce au plecat câțiva parlamentari.
„Cert este că vom avea un buget bazat pe scenarii mai mult decât optimiste, o creștere economică de 5,5% și un grad de încasare a veniturilor foarte bun. Ei presupun că anul acesta se vor mobiliza foarte bine, dar în acest an au prevăzută o restructurare la ANAF. În anul în care s-a mai făcut o restructurare la ANAF, în 2012, veniturile la bugetul de stat au fost cu 2% mai mici”, a spus Lungu.
Guvernanții își propun să recupereze 8 miliarde de lei din evaziune fiscală. „Foarte bine, însă rezolvarea este aproape imposibilă, în condițiile revaluării de la ANAF”, a apreciat deputatul liberal.
Ea a adăugat că li s-a promis autorităților locale că vor primi cel puțin cât anul trecut, ceea ce este posibil, însă vor avea cheltuieli mult mai mari, li se transferă 8,5 miliarde de lei cheltuieli sociale, iar sumele alocate sunt de numai 3,5 miliarde de lei.
„Este foarte clar că autoritățile locale trebuie să găsească diferența de bani. Mă tem că vor avea din nou de suferit investițiile!”, a mai spus Tudorița Lungu.
Amendamentele deputaților PNL Bacău
Cei doi deputați PNL Bacău au relatat că încă din luna septembrie 2018 au purtat discuții cu primarii, cu instituțiile publice, cu ong-urile, ca să stabilească nevoile județului Bacău. Din consultări, au rezultat câteva amendamente pe care le vor face la proiectul Bugetului de Stat pentru 2019.
„Principalele două amendamente se îndreaptă către cele două autostrăzi, Autostrada Unirii și Autostrada Bacău – Brașov, apărută în discuția publică. E foarte clar că, deși vorbim despre Bacău – Brașov, nu avem niciun studiu de fezabilitate, pentru care este absolut obligatoriu să fie alocate sume în acest an. Sper că aceste obiective vor fi prinse în buget și să nu fim nevoiți să facem aceste amendamente!”, a afirmat deputata Lungu.
Deputații PNL Bacău au pregătit amendamente pentru obiective culturale, pentru că pe lista Ministerului Culturii se află monumente din județul Bacău aflate în stadiul de precolaps și colaps. „Noi am selectat doar câteva obiective pentru care am putut stabili valori, știm cât ar putea să coste”, a precizat Tudorița Lungu.
Astfel, se cer fonduri pentru salvarea unor monumente ca Biserica de lemn Sf. Gheorghe, din satul Șesuri, comuna Măgirești; fostul punct vamal Cetatea Rakoczi, din Ghimeș; Școala Veche din satul Secuieni; Casa Rafailă, aflată în administrarea Primăriei Bacău; ansamblul fostei Mănăstiri Răducanu, din Târgu Ocna.
„Prin Ordonanța 76, există posibilitatea accesării unor fonduri de la Institutul Național de Patrimoniu pentru achiziția unor monumente. Mă aștept ca Primăria Bacău să se bată, să facă ceva pentru Hotelul Central, care «omoară» Teatrul Municipal Bacovia. Noi nu l-am trecut printre amendamente, pentru că nu este în proprietatea autorităților locale”, a spus Lungu. Potrivit parlamentarului, în aceeași situație s-ar afla și Casa „Vasile Alecsandri” din Bacău.
Liberalii mai fac la proiectul de buget pentru 2019 amendamente în domeniul gospodăririi apelor: amenajarea râului Urmeniș din Moinești, care traversează un cartier important, Hangani, și produce mari pagube; regularizarea râului Trotuș, pe tronsonul Gura Văii; amenajarea albiei râului Trebeș, în comuna Mărgineni.
Se vor mai cere bani pentru căi de acces și branșamente la energie electrică și gaz în Slănic Moldova. Se au în vedere două blocuri ANL, cu 32 de locuințe, o sală de educație fizică și una de sport.
Deputatul Ionel Palăr a precizat că, în calitate de președinte al Comisiei Parlamentare UNESCO, a solicitat fonduri de un milion de lei pentru realizarea PUZ-ului cetăților dacice. La Sarmizegetusa Regia nu există nici măcar cale de acces, a dezvăluit Palăr.
„Doresc să inițiez o dezbatere publică pentru a defini ce reprezintă patrimoniul național și cine îl administrează. Trebuie mers chiar până la exproprieri, dacă nu, din cetățile dacice vor rămâne doar movile de moloz. În ceasul al 12-lea, să salvăm ce mai e de salvat”, a mai afirmat deputatul Ionel Palăr.
Cei doi deputați PNL Bacău au mai precizat că își vor ajusta lista de amendamente după ce proiectul de buget pentru 2019 va ajunge la Parlament.
Lasă un răspuns