Criza deșeurilor s-a transformat într-un război politic, după ce directorul APM Bacău și cel al ANPM au somat Romprest și Eco Sud să reia serviciul de salubrizare pentru datornici. Cele două companii au fost amenințate vineri cu ridicarea sau chiar anularea autorizațiilor de funcționare dacă nu prestează serviciul pentru cele 14 localități cu datorii la salubrizare și depozitarea deșeurilor.
Pentru Ziarul de Bacău, Petrică Ilieș, directorul executiv al APM Bacău, a precizat că nu poate fi vorba despre impunerea pe criterii politice a reluării serviciului de salubrizare, iar principala grijă a instituției sale ar fi sănătatea populației.
„Nu ne interesează partea contractuală!”, a precizat Ilieș pentru ZDBC, la întrebarea despre cine ar trebui să plătească serviciile, câtă vreme primarii refuză să achite salubrizarea. „Avem în vedere doar sănătatea populației”, a spus directorul AMP Bacău. El a recunoscut că nu a somat și primăriile cu datorii care au provocat criza deșeurilor, pe motiv că nu ar intra în atribuțiile APM.
„Dacă vor să-și recupereze banii, firmele au posibilitatea să se adreseze instanței de judecată și să înființeze poprire pe conturile ADIS”, a declarat Petrică Ilieș. El a insistat că „nu ne privesc contractele”, deși, așa cum se vede și în facsimill, autorizația pe care vrea să o suspende sau să o anuleze este dată chiar în baza contractului.
Potrivit contractului (art. 8, alineatul 6), Eco Sud „poate limita prestarea serviciului, dacă sumele datorate nu au fost achitate”. Nu se prevede nimic despre prestarea serviciului în absența plății, iar apelul la instanțele de judecată nu este obligatoriu.
De asemenea, articolul 42, alin. 11 din legea 51/2006 a serviciilor comunitare de utilități publice prevede că „dacă sumele datorate, inclusiv penalitățile, nu au fost achitate după 45 de zile de la primirea facturii, operatorul poate întrerupe furnizarea/prestarea serviciului cu un preaviz de 5 zile lucrătoare și are dreptul să solicite recuperarea debitelor în instanță”.
În județul Bacău, 14 localități nu beneficiază de serviciul de salubrizare, pentru că Eco Sud a limitat accesul mașinilor cu deșeuri din comunele și orașele cu datorii. În total, Romprest și Eco Sud au de recuperat peste 8,5 milioane de lei, iar în topul datornicilor se află primării cu administrații ALDE, formațiune care controlează și instituțiile de mediu.
Eco Sud SA, operatorul gropii de gunoi a Bacăului, și Romprest Service SA, firmă de colectare și transport, sunt amenințate cu suspendarea și chiar anularea autorizațiilor, dacă nu reiau până pe 20 februarie activitatea de salubrizare în folosul localităților rău-platnice. Cele două companii încă nu au luat o decizie, însă au criticat aspru presiunile la care sunt supuse.
Surse care au dorit să-și păstreze anonimatul au dezvăluit că cel puțin una dintre cele două firme de salubrizare redactează deja o plângere penală la adresa celor care au semnat amenințările cu suspendarea sau ridicarea autorizațiilor.
Un argument ar fi faptul că directorul APM Bacău a semnat un raport al Grupului de sprijin tehnic constituit la Prefectură din care nu face parte (facsimil). Apoi, a folosit documentul ca să notifice Eco Sud să reia activitatea pentru datornici.
„Am semnat pentru că eram prezent acolo, a semnat și reprezentanta APM în grupul de sprijin. Au semnat și cei de la Eco Sud, deși nu sunt membri”, a motivat directorul APM Bacău.
Vom reveni.
Lasă un răspuns