După 8 ani de la scandalul delapidărilor de proporţii de la BCR Moineşti, păgubiţii încă îşi mai caută dreptatea în instanţă. La finalul celor două procese penale, şefi şi angajaţi ai băncii au fost condamnaţi. Dar o parte din cei prejudiciaţi mai bat drumul la instanţe pentru a-şi recupera banii dispăruţi din cont.
În noiembrie 2011, D.M. a deschis o acţiune civilă, pe rolul Judecătoriei Moineşti, împotriva BCR, prin care solicita obligarea băncii la plata sumei de 3.900 dolari şi a dobânzii aferente fiecărui tip de depozit. După 7 ani de procese, Judecătoria Moineşti a respins acţiunea. „A reţinut prima instanţă că la data de 28.08.2012, T.P.C. a dat o declaraţie în cadrul dosarului penal nr. 134/P/2011 al DIICOT- Serviciul Teritorial Bacău, prin care a precizat că în luna ianuarie a fost informat că la BCR Moineşti s-au descoperit operaţiuni frauduloase constând în retragerea neautorizată a banilor din conturile clienţilor.
În aceste condiţii s-a prezentat la sediul băncii solicitând o stare financiară a conturilor de depozit pe care le avea deschise la banca respectivă, precum şi pentru M.E., D.P., D.M., T.Ş. şi T.I.R., faţă de care avea calitatea de împuternicit, iar cu această ocazie a constatat că toate conturile fuseseră golite. În cadrul aceleiaşi declaraţii s-a precizat că (…) expertiza efectuată este greşită, prin aceasta stabilindu-se în mod eronat că nu au fost cauzate prejudicii.
Se mai arată că prin rechizitoriul nr. 134/ D/P/2011, s-a dispus trimiterea în judecată a mai multor funcţionari ai sucursalei BCR Moineşti pentru săvârşirea mai multor infracţiuni, constând în aceea că în perioada 2008-2010, în calitate de director executiv retail, în cadrul BCR Sucursala Comăneşti, respectiv Sucursala Moineşti, în asociere cu alte persoane (angajaţi ai BCR Moineşti sau terţi) a prejudiciat atât unitatea bancară, cât şi clienţii acesteia, însuşindu-şi sume de bani din gestiunea băncii, prin mai multe modalităţi de săvârşire, respectiv prin efectuarea de operaţiuni neautorizate de retrageri numerar şi transfer, prin modificarea datelor din sistemul informatic al băncii cu privire la conturile clienţilor – prin numirea unor împuterniciţi fără autorizarea titularului de cont şi prin efectuarea de operaţiuni în numele acestora şi chiar prin efectuarea de depuneri neautorizate de sume de bani în conturile clienţilor păgubiţi, pentru a evita descoperirea faptelor, prejudiciul efectiv cauzat fiind în sumă de 1.105.932,65 lei, 104.963,79 euro şi 35.059,94 dolari – calculat ca urmare a expertizei contabile efectuate în cauză, din care unitatea bancară BCR a recunoscut doar suma de 35.826,34 euro și 654.358 lei”, se menţionează în decizie.
Prima instanţă a apreciat că pentru sumele solicitate, păgubitul s-a constituit parte civilă în cadrul procesului penal, „iar asupra caracterului nefondat al pretenţiilor astfel cum a fost stabilit de către instanţa penală, nemaiputându-se reveni”.
S-a dispus rejudecarea
Împotriva acestei soluţii, păgubitul a declarat recurs arătând că hotărârea primei instanţe este lovită de nulitate, având în vedere că dezbaterile au avut loc în faţa unui judecător, iar pronunţarea a fost dată de un alt judecător. În plus, partea vătămată susţine că rechizitoriul nu se referă la prejudiciul produs acesteia, iar faptele reclamate au fost săvârşite până în anul 2009, perioadă care nu face obiectul dosarului penal, pentru aceste fapte fiind dispusă disjungerea cauzei. Tribunalul Bacău a considerat că recursul este fondat şi că trebuie verificată calitatea părţilor din cauză, mai precis să se aibă în vedere că acţiunea a fost formulată de D.M. care a decedat, fiind ulterior introduşi în cauză moştenitorii.
„Faţă de aceste considerente, Tribunalul apreciază că soluţia instanţei de fond privind inadmisibilitatea a fost dată cu aplicarea greşită a legii, motiv pentru care urmează să admită recursul promovat”, a fost decizia instanţei. Astfel, a fost casată sentinţa primei instanţe şi s-a dispus trimiterea cauzei pentru continuarea judecăţii la Judecătoria Moineşti. Decizia este irevocabilă.
Gabriel a zis
Cum sa se gandeasca mizerabilii de judecatori, majoritatea dintre ei, de la Tribunalul Bacau la cei pagubiti, cand ei au zeci de mii de lei salarii? Aia care fie nu stiu carte, fie executa ordinele, de multe ori ale coruptilor, fie sunt santajabili, lasi etc.
ilie tsviteanu a zis
hotiile juzilor fugaresc poporul din tara