Pentru a obține un număr de ordine care-ți dă dreptul la un consult într-unul din cabinetele policlinicii băcăuane, pacientul sau o rudă de-a sa este nevoit să-și piardă cel puțin o jumătate de noapte stînd la rînd în fața ghișeului ce se deschide abia dimineață. Urmează alte cîteva ore de așteptare la ușa cabinetului. Un adevărat calvar pentru oamenii suferinzi. Situația durează de ani de zile și, cu toate nemulțumirile exprimate, nu s-a găsit nici o soluție. Cum credeți că se poate ieși din această stare, stresantă și umilitoare totodată?
Eugen Cîmpeanu, 74 de ani, pensionar: „Nu prea merg la policlinică. De obicei, dacă este cazul, merg la medicul de familie. În afară de un diabet, nu prea am probleme de sănătate. Cred că această situație neplăcută se poate rezolva, dar cu bani mulți. Am lucrat 50 de ani încheiați; atîta am pe cartea de muncă. Și ce folos, că acum am o pensie de 2.800.000 de lei. E greu să trăiești cu banii ăștia. Mulțumesc lui Dumnezeu că nu sînt prea bolnav”.
Mărioara Raicu, 45 de ani, șomeră: „Am fost la policlinică de multe ori și am stat și eu la cozi, ca mulți alți oameni. Bieții pensionari, bolnavi, care abia își cară bătrînețile, stau acolo și așteaptă ore întregi. Ceea ce se întîmplă nu mi se pare a fi normal și nici corect față de cetățenii acestui oraș. Oare în celelalte orașe tot așa se întîmplă?
Mihai Iacob, 67 de ani, pensionar: „Vai de capul nostru. Dacă am stat la coadă?! Vă spun sincer că am stat și o oră și jumătate și două și chiar mai multe. O dată am ajuns mai tîrziu la policlinică, în jur de ora 9,00 și nu am mai prins nici un bon de ordine, așa că, a doua zi dimineață, m-am trezit și la ora 4,00 eram acolo. Era foarte aglomerat și am reușit să iau și eu un bon abia după două ore. Bănuiesc că se stă atît de mult pentru că s-a redus personalul din spital. Dacă mi-aș permite, m-aș duce la un cabinet particular, dar nu am atîția bani și sînt nevoit să stau la cozi pentru că am probleme cu inima și trebuie să mă tratez”.
Anisia Marin, 64 de ani, pensionară: „Nu am stat la coadă, dar am auzit că se așteaptă foarte mult timp pentru a obține un bilet de ordine. Dacă ajungi mai tîrziu, îți spun că nu mai au bonuri. Nu e corect ce se întîmplă. De fapt, de acum nu ar trebui să ne mai mire nimic. Sînt multe nereguli în țara asta, așa cum sînt și în «Sănătate». Mai nou, nu mai avem voie să ne facem analizele în spital. Cei care au nevoie de analize trebuie să meargă la clinici sau la laboratoare private. Nu vor să recunoască, dar sistemul nostru sanitar este la pămînt. Cred că cel mai bine ar fi ca Sănătatea să se privatizeze în totalitate. Am plătit 35 de ani, atît cît am muncit, bani la C.A.S., de pomană”.
A consemnat Geanina ISTRATE
Lasă un răspuns