48 de oameni ai legii au fost cercetați disciplinar anul trecut pentru diferite abateri de la conduita impusă de funcția pe care o dețin. În conformitate cu Statutul polițistului, aceștia au primit diferite sancțiuni pentru comportare necorespunzătoare sau chiar neglijență în îndeplinirea sarcinilor de serviciu sau a dispozițiilor primite de la șefii ierarhici.
„Au fost aplicate 17 sancțiuni disciplinare, 15 „mustrare scrisă” și 2 „diminuare a salariului funcției de bază cu 5-20 la sută pentru o perioadă de 1-3 luni” pentru comiterea următoarelor abateri: comportare necorespunzătoare în serviciu, familie sau societate, care aduce atingerea onoarei, probității profesionale a polițiștului sau prestigiului instituției și neglijență în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu sau a dispozițiilor primite de la șefii ierarhici”, a explicat agentul șef adjunct Cătălina Crețu, purtător de cuvânt al IPJ Bacău. Tot anul trecut s-a înregistrat un singur caz de corupție, respectiv luare de mită, raportat la art.289 din Codul Penal.
Potrivit statisticii Direcției Generale Anticorupție, în 2018 au fost cu aproape 40% mai puţin inculpaţi faţă de 2016 din rândul angajaților din Ministerul Afacerilor Interne. Din cei aproape 900 de oameni acuzaţi şi trimişi în faţa instanţei foarte puţini sunt lucrători în Ministerul de Interne: în jur de 100 (sau doar 13%). Sindicaliştii cred însă că lucrătorii MAI cu funcţii de conducere ar fi ocoliţi de anchetele Direcţiei. Anul trecut doar 15 ofiţeri cu funcţii au fost anchetaţi.
Bilanţul DGA de anul trecut arată că românii dau din ce în ce mai multă şpagă pentru a-şi rezolva problemele cu funcţionarii statului. O treime dintre faptele anchetate sunt infracţiuni de dare de mită, în creştere faţă de anul precedent, 2017. În schimb, doar una din 10 persoane aflate în vizorul DGA este anchetată pentru luare de mită.
Ana-Maria a zis
Sunt convinsa ca mai multi vinovati erau acolo dar ce sa zica si ei ca sa nu iasa scandalu prea mare…