Contribuabilii persoane fizice care realizeaza venituri banesti din agricultura, din produse vindute catre unitati specializate pentru colectare si unitati de procesare industriala sau catre alte unitati, pentru utilizare ca atare, li se calculeaza impozitul prin retinere la sursa, prin aplicarea cotei de 2% asupra valorii produselor livrate, incepind cu 1 ianuarie 2009, impozitul fiind final.
Ordinul nr.190, din 30 martie 2009, publicat in Monitorul Oficial nr. 464/06.07.2009 – spune purtatorul de cuvint al Directiei Generale a Finantelor Publice Bacau, Adrian Anghel -, se adreseaza persoanelor fizice si arendasilor, persoane fizice, care realizeaza venituri din valorificarea produselor agricole obtinute dupa recoltare de pe terenurile agricole proprietate privata sau luate in arenda, catre unitatile mentionate. Produse agricole, in sensul acestui Ordin, reprezinta produsele vegetale obtinute dupa recoltare, in stare naturala. Acestea pot fi cereale pentru boabe (griu, secara, orz, ovaz, orez, porumb etc.), leguminoase boabe uscate (mazare boabe, naut boabe, fasole boabe etc.), radacinoase (cartofi, sfecla de zahar, sfecla furajera etc.), plante industriale (rapita, floarea-soarelui, soia boabe, in pentru ulei – seminte, tutun etc.), furaje verzi din teren arabil (porumb verde furajer, trifoi, lucerna etc.), legume cultivate in cimp (varza, spanac, salata verde, pepeni, vinete, castraveti, ardei, dovlecei, morcovi etc.), fructe (piersici, caise, struguri, cirese, visine, nuci, gutui, zmeura, mere, pere etc.).
Termenul de virare a impozitului este 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut, in contul unic de venituri ale bugetului de stat 20.47.01.01 „Venituri ale bugetului de stat – sume incasate pentru bugetul de stat in contul unic, in curs de distribuire”, deschis la unitatile Trezoreriei Statului.
Impozitul retinut la sursa se declara pina la termenul de plata a acestuia inclusiv, in formularul 100 „Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat”, la pozitia „Impozitul pe veniturile din activitati agricole” din Nomenclatorul obligatiilor de plata la bugetul de stat.
Documentul contabil care sta la baza calcularii impozitului de 2% asupra valorii produselor livrate catre unitati specializate pentru colectare, unitati de procesare industriala sau catre alte unitati, pentru utilizare ca atare, este borderoul de achizitie cod 14-4-13/b, prevazut la pct. 39 din anexa nr. 2 la Ordinul ministrului Finantelor nr. 3.512/2008 privind documentele financiar-contabile (formular anexat).
Unitatile achizitoare au obligatia sa depuna o declaratie privind calcularea si retinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit, la organul fiscal competent, pina la data de 30 iunie a anului fiscal curent, pentru anul fiscal anterior. (Petru DONE)
Lasă un răspuns