Ministerul Sănătății renunță la măsurile de reformare draconică a sistemului sanitar din regiunea Moldovei prevăzute în Masterplanul regional de servicii de sănătate, document pus în dezbatere în urmă cu mai puțin de o lună.
Aflată în Bacău, Sorina Pintea, ministrul Sănătății, a negociat cu autoritățile locale și cu fiecare manager de spital din județ. La finalul discuțiilor, Pintea a spus că, pentru a nu se închide spitale și a nu se tăia paturi, managerii trebuie să vină până luni cu planuri solide de eficientizare.
„Nu se taie niciun pat, nu s-a pus niciodată problema tăierilor, ci a reconversiei. Ministerul Sănătății a finanțat spitalele din Bacău, nu poți să închizi ceea ce ai finanțat, dar poți să eficientizezi”, a anunțat ministrul Sorina Pintea, la finalul discuțiilor cu responsabilii din sistemul sanitar băcăuan.
Două luni pentru eficientizare
Îndulcirea măsurilor din masterplan va fi posibilă numai dacă managerii de spitale vor întocmi sau vor îmbunătăți planurile de eficientizare a unităților pe care le conduc. Termenul este foarte scurt, planul trebuie prezentat în această săptămână, iar măsurile de eficientizare trebuie aplicate în cel mult două luni.
Acest masterplan este o condiționalitate a Comisiei Europene, care dorește să vadă sustenabilitatea sistemului sanitar din România. Este făcut de experți, înaintea accesării fondurilor pentru spitalele regionale. „Este o condiționalitate ex ante (trad: pe baza previziunilor – n.r)”, a precizat ministrul Sorina Pintea.
Din declarațiile de la conferința de presă, a reieșit că singura problemă majoră este cu Spitalul Orășenesc din Comănești, unde managerii se schimbă foarte des și unde primarul localității nu vrea să audă de reformare.
Masterplanul, spital cu spital
Senatorul Dragoș Benea a subliniat că „pe orice măsurătoare, indicele de satisfacție a pacienților este foarte scăzut”, în ciuda investițiilor care s-au făcut în domeniu. Parlamentarul a sintetizat concluziile care s-au tras în urma discuțiilor cu fiecare primar sau manager de spital în parte.
Spitalul Orășenesc Buhuși va rămâne spital, după ce, în prima variantă a masterplanului urma să fie transformat în ambulatoriu de specialitate, pierzând componenta de spitalizare. Managerul unității trebuie să depună în acest sens un program de reorganizare.
Spitalul Orășenesc „Ioan Lascăr” Comăneşti depinde de „pixul” primarului din localitate și al managerului. În prima variantă a masterplanului, se prevedea transformarea într-o unitate socială sau de recuperare. Ca să-și schimbe soarta, trebuie luate măsuri de eficientizare.
Senatorul Dragoș Benea a dezvăluit că discuțiile cu primarul din Comănești au fost dificile, după ce edilul Viorel Miron a respins orice măsură și a spus că „indiferent ce va fi, va merge cu țigara aprinsă pe sub apă”. Practic, a relatat Benea, conducerea din Comănești nici nu a venit cu propuneri, nici nu agreează sugestiile de la minister.
„Dacă nu se apucă de pus pe hârtie măsuri de eficientizare, mai devreme sau mai târziu spitalul se va închide”, a spus Benea. El a respins orice interpretare în cheie politică a măsurilor care vizează spitalul din Comănești.
La rândul său, ministrul Pintea a precizat că, în lipsa reformelor, nu ministerul va lua decizia închiderii, ci se va întâmpla treptat, pentru că, în lipsa unor servicii medicale de care oamenii au nevoie, unitatea va pierde pacienți și va rămâne fără finanțare.
„Acolo unde indicele de utilizare a paturilor este sub 80%, se pune problema conversiei”, a spus Sorina Pintea. Ea a dat ca exemplu secția de Chirurgie de la Comănești, care are 15 paturi, al căror indice de utilizare este de numai 24%. „20 de zile din 30, paturile nu sunt ocupate, am propus ca 5 paturi să devină paturi pentru spitalizare de zi”, a relatat ministrul.
De asemenea, la Cardiologia Comănești, cele 10 paturi au un indice de ocupare de 30%, adică 15 zile din 30 paturile sunt goale.
„Să acordăm servicii medicale de care populația are cu adevărat nevoie”, a cerut ministrul Sănătății. La Comănești, la 120 de paturi sunt 70 de medici, mult peste media națională de „un medic la 5 paturi”. Dintre aceștia, peste 40 sunt rezidenți aprobați de fosta conducere a Direcției de Sănătate Publică ce ar fi fost demisă tocmai pentru că a dat atât de multe aprobări.
Ca soluție propusă pentru Comănești, dar respinsă până acum de conducerea spitalului, ministrul Sănătății a menționat creșterea numărului de paturi la Balneofizioterapie, secție supraaglomerată în acest moment.
Spitalul Municipal de Urgență Moinești nu este vizat de măsuri de eficientizare, deoarece unitatea s-a reformat singură, din propria inițiativă a managementului.
Spitalul Municipal Oneşti va trebui reorganizat, chiar managerul a venit cu propuneri. „Se discută de rentabilizare și reconfigurare, în funcție de necesitățile pacienților”, a spus senatorul Benea.
Spitalul de Pneumoftiziologie Bacău nu este vizat de o reducere a numărului de paturi, ci va fi restructurat. Minsitrul Sănătății a detaliat că aici se cheltuiesc 86% din venituri pe salarii și nu mai rămân bani pentru medicamentele necesare pacienților. Se va reduce numărul de paturi de la Pneumologie, ce se vor avea ca destinație recuperarea respiratorie și îngrijirile paliative, domenii care sunt foarte bine finanțate.
La Maternitatea Bacău, pacienții se întorc „de la privat la stat”
La Maternitatea Bacău, după analizarea cifrelor, este necesară o eficientizare. „S-au fluturat minciuni, pentru a bloca inițiativa”, a declarat senatorul Benea.
Ministrul Sorina Pintea a completat că indicele de utilizare a paturilor este de numai 50%. Reforma propusă nu va însemna concedieri ale medicilor, care nu vor trebui să plece, unii vor avea loc la cabinetele din policlinică. Asistenții medicali vor fiu mutați în alte secții ale spitalului.
„Toate reconversiile se fac în sensul majorării veniturilor”, a spus Sorina Pintea. Ea a comentat statistica de la Maternitatea Bacău, unde numărul internărilor de zi a crescut luna trecută cu 183%, după apariția planului de restructurare a secției: „Este foarte bine, au adus pacienții de la privat la public!”
Ultima dezbatere pe Masterplan
Masterplanul regional de servicii de sănătate va mai fi în dezbatere câteva zile, ultima rundă fiind programată pentru 19 martie 2019 la Iași. Aceste discuții au fost necesare, deoarece, potrivit Sorinei Pintea, „nu poți lua o decizie în 2019 pe baza indicatoriulor din 2015”.
STAN a zis
Nici d-na ministru, nici dl senator si nici primarul nu mai spun nimic de spitalul municipal.
Se bateau cu caramida in piept ca au gasit solutia, ca sunt cei mai desptepti si se rezolva situatia mult trambitata in campania electorala.
Erau pline ziarele si televiziunile cu „cetateni” cu pancarde in maini (care acum toti au functii mari pe la bugetari) si cu Necula alaturi care aratau cu degetul spitalul si ne promitea marea cu sarea.
A venit apoi ministreasa si a mai pus si ea rahat peste si s-a laudat ca aduce aparatura noua ca aia cumparata nu se mai preteaza la un asa spital.
Pana la urma s-a dovedit ca borcanul cu miere pe care ni l-au arata era de fapt cu rahat (nu turcesc) si s-a gatat toata povestea.
Si au venit si au plecat si noi ca prostii am ramas.
Si apropos de maternitate, madam ministru. Nu a adus nimeni pacientele din privat la stat. Le golesc de bani si la privat, stai linistita. Parca unul din minsitrii vostri (Orlando) spune ca nu pleaca nici un caine de la macelarie,nu? Ce te face sa crezi ca lasa ciolanul din gura? Parca nu ai fi din sistem si nu stii cum se pune problema.
Aristotel a zis
Despre care investitii vorbeste xxx asta PSD-ist? Sa vina in spital sa ii arat: lipsa hartie igienica, lipsa colac WC, lipsa clanta WC, nu functioneaza corect bateria de apa, tevile sunt montate din vremea lui Carol … I, nu II, pereti scorojiti si nevopsiti de zeci de ani, patul de spital fuge cu tot cu salteaua, tantari (asta intr-o sectie in care chiar nu au ce cauta), dusuri fara paravan si fara para, prize arse, stativele pentru perfuzii ruginite, canalizare care se infunda si trebuie desfundata cu vidanja saptamanal, lipsa reactivi de analize, lipsa, medicamente cu care trebuie sa vii de acasa, angajati de care trebuie sa iti feresti telefonul (deh tot PSD-istul are o pila si trebuie rasplatit cu un loc de munca), un teren viran din fata spitalului care ar trebui sa se cheme parcare dar e un maidan (mai are si un paznic care sta pe ploaie si pe ninsoare si muta un lant pe post de bariera), angajati care fumeaza in camera in care se schimba bandaje, mancare de dat la porci, lipsa unei sali de mese unde pacientii sa manance, lipsa frigidere etc. Asta este Spitalul Judetean Bacau cu maretele investitii anuntate de c….l asta de deputat. Ca un paradox, PMB se digitalizeaza pe 600 000 de euro si la spital nu ai igienica! V-as da foc la toti!
adrian a zis
pun pariu ca dupa orice „ieficientizare” tot servicii de rahat o sa fie!
Un om de bine a zis
Sincer bateti campii. E o joaca politica mizerabila. Mintiti cu nerusinare. Unde sunt Doctorii rezidenti?
Directia nu a fost demisa. A fost pus un PSD-ist tinerel si frumusel acolo.
Ce studii are? Ce masterat?
Ia sa vedeti voi ce va iesi.
Bateti campii cu succes a zis
Duamna Arim, chiar asa?! :))))))
Bolnavul Inchipuit a zis
Cred ca am sa aleg varianta unui stil de viata sanatos si intelept. In felul acesta se pot inchide si spitalele si supermarketurile! Amin!
Arsinel a zis
Si farmaciile!!!
lajumatate a zis
Maternitatea Bacau realizeaza aprox 25% din veniturile SJU Bacau, in conditiile in care dispune de 15% din paturi. Deci s-ar putea spune ca este cea mai buna sectie. Aceiasi maternitate este pe acelasi nivel de performanta cu cele din Craiova, Iasi, Cluj sau Brasov. Cea din Brasov, tot maternitate de gradul III, are 275 de paturi (la fel cu cea din Bacau – pe vremuri). Si atunci de ce ar trebui sa aiba cea din Bacau doar 70 ? Si unde se duc 70 de paturi (uzate, unele defecte) ? Poate cineva crede ca in alte sectii pacientii stau pe jos sau in picioare. Acest nr de paturi este ca o norma functie de care se stabileste nr de personal si serviciile decontate de CJAS Bacau. Daca se iau 70 de paturi, nu inseamna ca se transporta mobilier in alte sectii, ci se transfera capacitate catre alte spitate (Moinesti, Roman, Iasi sau un spital privat). Daca toti medicii si tot personalul va activa tot in cadrul SJU Bacau, atunci de unde reducere de costuri ? Si atunci ce se obtine ? Se poate elibera o parte din cladirea maternitatii, renovata cu bani publici, si se face loc la o alta activitate, privata poate. Ca e pacat sa se cheltuie banii CJAS pe servicii medicale publice.