Spitalul Orășenesc „Ioan Lascăr” Comăneşti ar putea scăpa de desființarea prevăzută în Masterplanul pe sănătate. Primarul Viorel Miron a anunțat că va depune luni, la Ministerul Sănătății, un plan de eficientizare a spitalului.
Într-o conferință de presă susținută la sediul PNL Bacău, alături de deputații Ionel Palăr, președintele organizației județene, și Tudorița Lungu, vicepreședinte, edilul din Comănești a explicat cum funcționează spitalul și ce planuri de modificare are.
Primarul din Comănești a amintit că spitalul din localitate este public, dar nu e finanțat de stat, ci de primărie, iar serviciile medicale prestate către populație sunt decontate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Spitalul Orășenesc „Ioan Lascăr” nu a beneficiat de fonduri și investiții de la Guvern.
Un spital condus prin rotație
Unitatea a mai fost închisă în 2011, timp de 3 luni, când s-a pus lacătul și tot personalul a plecat la alte spitale. „Abia acum ne-am pus pe picioare și avem medici”, a spus Miron. El a ținut să-i dea replica senatorului PSD Dragoș Benea, care, cu o zi în urmă, a criticat faptul că, la 120 de paturi sunt 70 de medici, mult peste media națională de un medic la 5 paturi. „Faptul că avem mulți medici e o bilă albă, nu neagră, pentru noi”, a apreciat primarul.
Faptul că unii indicatori de ocupare a paturilor sunt mai mici decât cerințele ministerului se datorează lipsei temporare a personalului specializat, dar situația s-a rezolvat între timp, a dat asigurări șeful administrației din Comănești. Miron a confirmat că se schimbă des managerii și a dezvăluit că, la cererea doctorilor, conducerea spitalului este asigurată prin rotație, fără concurs.
„Spitalul Comănești nu va putea fi închis de nimeni!”
Primarul Viorel Miron a precizat că, în urma discuției cu ministrul Sorina Pintea, pe 11 martie va merge la Ministerul Sănătății cu propuneri de modificări în spital, în funcție de paturi și medici.
„Vrem să eficientizăm activitatea. Fiecare medic să-și asume numărul de paturi și cazuri pe care le poate rezolva. Doamna ministru a spus că nu dorește să închidă spitalul. Îmi iau angajamentul că voi eficientiza acest spital!”, a afirmat primarul.
El a respins propunerea avansată de senatorul Dragoș Benea, referitoare la înființarea unui holding cu Spitalul Municipal de Urgență Moinești, pentru că soluția nu este posibilă legal. Miron ar fi ajuns la această concluzie după o discuție cu omologul său din Moinești, primarul Valentin Vieru.
„Cel puțin 8 ani, Spitalul Comănești nu va putea fi închis de nimeni!”, a dat asigurări Viorel Miron. El s-a arătat convins că Spitalul Regional Iași nu se poate construi în timp ce se închide alt spital.
„Calitatea sănătății nu se măsoară în cifre”
Deputatul Ionel Palăr a informat că, alături de deputata Tudorița Lungu, a interpelat-o pe Sorina Pintea, ministrul Sănătății, pe tema Masterplanului pe sănătate. „Noi nu am fost la acele pseudoconsultări, am așteptat o poziție oficială a Ministerului Sănătății”, a precizat Palăr.
Parlamentarul a amintit că același ministru a girat fuziunea Spitalului Municipal cu Spitalul Județean de Urgență, care nu a mai fost dusă la îndeplinire. „Domnia-sa a încurajat fuziunea, noi am susținut-o, ca să nu se degradeze spitalul finalizat 80% de liberali. Acum, Spitalul Municipal este în paragină totală”, a acuzat Palăr.
Liderul PNL Bacău l-a criticat pe senatorul Dragoș Benea, pentru că acesta „s-a erijat în a da verdicte” și ar fi cerut închiderea Spitalului Comănești. „Dacă nu ești în domeniu, e onorabil să nu-ți dai cu părerea. Până la Comănești, domnul Benea și PSD să rezolve problema Spitalului Municipal”, a spus Palăr. El l-a lăudat pe primarul liberal din Comănești pentru că a reușit să angajeze doctori, în condițiile lipsei de personal la nivel național.
Deputatul Tudorița Lungu a apreciat că liderul PSD Bacău nu se poate pronunța pe închiderea unui spital. De asemenea, în opinia parlamentarului, calitatea sănătății nu se măsoară în cifre contabile. „În 2010 (când s-a decis închiderea spitalului din Comănești, sub Guvernul Boc – n.n), eram în criză. Azi, dacă o ducem așa de bine, cum susține PSD, de ce se încearcă închiderea spitalului?”, a întrebat Tudorița Lungu.
Un alt argument adus de Tudorița Lungu în favoarea menținerii spitalului Comănești este o posibilă catastrofă naturală: „Când va veni marele cutremur, spitalele românești vor trebui să stea în picioare. În județul Bacău, niciunul nu este expertizat sesimic, conform unui răspuns de la secretarul de stat Raed Arafat. Sunt convinsă că Spitalul Comănești ar rezista unui seism”, a spus parlamentarul liberal.
În final, deputatul Lungu a criticat faptul că Masterplanul pe sănătate a fost dezbătut „în cadrul unui partid politic”.
Citiți poziția ministrului Sănătății în articolul „BACĂU: Ministrul Sănătății îndulcește masterplanul. Managerii au 2 luni ca să eficientizeze spitalele”.
Fix a zis
Domnule Viorel Miron, dacă permiteți, o rugăminte și un sfat :
Rugămintea, din partea unor bacauani : candidați la funcția de primar al municipiului Bacău.
Sfatul, din partea unor liberali bacauani: nu vă mai asociați imaginea cu a celor doi din fotografie.
Să auzim numai de bine.