Aflat în Bacău pentru pregătirea alegerilor europarlamentare din 26 mai 2019, Ludovic Orban a acordat un interviu Ziarului de Bacău. Liderul liberal a vorbit despre sondajele de opinie, inaugurarea șantierului centurii Bacău, autostrăzile Moldovei, dar și despre strategia pentru alegerile locale.
Se vor alia liberalii cu USR și PLUS ca să cucerească primăriile PSD? În finalul interviului cu Ludovic Orban, o referire la Rareș Bogdan, realizatorul tv adus în fruntea listei PNL pentru Parlamentul European.
Ați fost ministru al Transporturilor și, în 2008, ați anunțat iminența începerii lucrărilor la Centura Bacăului. Au trecut aproape 11 ani, centura nu s-a făcut, abia acum, după 11 ani, se lucrează.
Nu am inaugurat niciun șantier, asta e o minciună gogonată, astea-s minciunile spuse de pesediști. Eu niciodată nu am participat la inaugurarea unui șantier decât după semnarea contractului de execuție, obținerea tuturor avizelor, finalizarea exproprierilor și emiterea ordinului de începere a lucrărilor.
În aprilie 2008, ați anunțat că de la 1 septembrie același an încep lucrările, dar lucrurile nu au stat așa. Din experiența dvs, credeți că România are în general o problemă cu dezvoltarea infrastructurii? De ce nu reușesc autostrăzile să treacă peste Carpați?
Nu românii! În ultimii 20 de ani, PSD a fost la guvernare 70% din timp, cred că trebuie făcută diferența. Eu am fost ministru un an și 8 luni. Până la mine, nu s-a discutat despre autostrada Târgu-Mureș – Iași, eu am fost cel care a deschis pentru prima oară dezbaterea pe acest proiect și am demarat licitația pentru studiul de prefezabilitate.
În ceea ce privește Bacăul, eu am militat ca realizarea documentației tehnico-economice a autostrăzii de pe Coridorul IX paneuropean – Nord-Sud, care intră în țară pe la Giurgiu, și e paralel cu DN2 – să treacă prin Bacău. Inițial, nu trecea prin Bacău. Tronsonul de autostradă reprezentat de autostrada de centură a Bacăului se face și datorită acestei modificări a viziunii în realizarea documentației tehnico-economice. Revizuirea studiului de fezabilitate și stabilirea centurii la profil de autostradă s-au făcut în timpul unui ministru care acum este membru al Partidului Național Liberal, Anca Boagiu. Faptul că nu s-a realizat până acum autostrada de centură a Bacăului nu este răspunderea noastră. Nu noi am bătut toba că s-a semnat contractul cu o firmă din Turcia care a încasat avansul după care și-a luat jucăriile și a plecat.
Din fericire, azi, constructorul selectat, după părerea mea, este cel mai serios constructor român. În măsura în care i se vor asigura resursele financiare și celelalte condiții necesare, sunt convins că va face o lucrare bună, într-un termen cât mai scurt posibil.
Recent, s-au votat în Senat mai multe proiecte de lege, printre care Autostrada Bacău-Brașov, A13. Despre Bacău-Brașov ați zis, dacă nu mă înșel, că e o prostie. Sau un nonsens.
Eu am participat la o reuniune a filialelor PNL din zona Nord-Est, în care am stabilit prioritățile Partidului Național Liberal în ceea ce privește dezvoltarea infrastructurii de transport rutier. În acest document, care a fost făcut public, toate cele trei autostrăzi figurează între prioritățile PNL, respectiv Târgu-Mureș – Iași – Ungheni, autostrada Brașov – Bacău și autostrada A7, de pe coridorul IX paneuropean, A7. Toate cele trei sunt prioritățile noastre, dar sigur că prioritatea zero, ca legătură între Moldova și infrastructura europeană – că nu e vorba doar de legătura cu Transilvania – pe care o susținem este Târgu-Mureș – Iași – Ungheni, deoarece acolo sunt în construcție și tronsoanele de la Târgu-Mureș până la granița de Vest, că acolo e important să ajungi! De exemplu, pentru legătura Brașov – Târgu-Mureș nu sunt încă finalizate nici proiectele pentru toate tronsoanele de legătură, d-apoi să mai fi intrat în lucru, pe când legăturile spre Vest sunt în curs de realizare.
Deci asta e prioritatea zero, pe care nu numai noi am stabilit-o, ea apare și în masterplanul de transport, pe care noi l-am votat, și cuprinde tronsonul Bacău – Brașov. Problema este de prioritizare. Târgu-Mureș – Iași – Ungheni are și o altă logică, pentru că realizarea acestui tronson va permite și conectarea Chișinăului pe profil de autostradă. Dacă această axă devine prioritară, Uniunea Europeană poate să cofinanțeze și pentru țări nemembre UE. Automat, se poate finanța autostrada până la Ungheni, iar Chișinăul să fie conectat la rețeaua europeană de autostrăzi.
Apoi, pentru celălalt proiect, trebuie să ajungi de la Brașov la granița de Vest. Fie te conectezi la Sibiu – pe drum expres sau pe profil de autostradă, unde nu există niciun proiect în momentul de față – fie te conectezi pe Târgu-Mureș, astfel încât relația Bacău – Brașov să se continue până la conexiunea cu rețeaua europeană.
Deși și aceasta este printre obiectivele noastre. Am ajuns exasperați, în mod normal nu-ți trebuie lege ca să faci autostrăzi. După ce l-am adoptat, masterplanul pe transport trebuie să fie baza tuturor acțiunilor noastre în materie de dezvoltare a infrastructurii de transport. Din păcate, acest masterplan a fost transformat într-o hârtie igienică de către acest Guvern, care nici nu cred că-i mai știe conținutul. De aceea, din exasperare, am zis «hai să forțăm construcția prin legi»! În nicio țară din lume nu se dau legi pentru construcția de autostrăzi.
Anticipate odată cu prezidențialele
Sunteți în Bacău pentru pregătirea campaniei electorale. Ați vorbit despre un sondaj de opinie pe care l-ați comandat. Cum stă PNL în județul Bacău?
În creștere. Suntem cam pe la 27-28%, aproape de PSD. Eu nu am venit să controlez, ci să particip alături de colegii mei din Bacău la precampanie, știți că suntem în perioada când strângem semnături pentru susținerea listei de candidați ai Partidului Național Liberal.
Ați spus că rezultatul alegerilor ar putea da un impuls PNL pentru a depune o moțiune de cenzură. Dacă aceasta ar avea succes, vă gândiți să preluați guvernarea?
Pierderea alegerilor de către PSD poate să ducă la distrugerea acestei majorități parlamentare din ce în ce mai șubrede care încă mai sprijină acest guvern. Va crea o criză politică majoră în PSD, de aceea am și spus că votul cetățenilor la alegerile europarlamentare poate fi echivalat cu votul pentru o moțiune de cenzură, pentru că în cazul în care cetățenii vin la vot și ajută PNL să bată PSD pot contribui practic la dărâmarea acestui guvern.
De ce să ajute cetățenii PNL și nu altă forță de opoziție, alianța USR + PLUS?
Pentru că singura forță capabilă să bată PSD este Partidul Național Liberal! PNL este un partid cu mare experiență, are 1.100 de primari ce au avut rezultate, au făcut performanță, au schimbat în bine fața comunităților locale. Avem organizații locale aproape în fiecare sat din România, ne batem cu PSD peste tot, pe fiecare uliță, în fiecare casă, pe fiecare scară de bloc, pe fiecare stradă. De altfel, și sondajele de opinie arată că suntem umăr la umăr și doar noi putem să-i batem.
Câtă încredere ați avea într-o colaborare cu USR și PLUS?
Colaborăm deja la nivel parlamentar, am avut multe inițiative comune… Participarea la o guvernare comună este foarte probabilă. Sigur, negocierea unui program de guvernare va fi o procedură mai complexă, pentru că necesită o compatibilizare a programelor partenerilor în formarea unei alianțe. Cred că se pot depăși diferențele care există și se poate ajunge la un program comun.
Este o idee bună să preluați guvernarea, în eventualitatea reușitei unei moțiuni?
Preferăm ca schimbarea guvernării să se facă prin alegeri, este nevoie de o re-legitimare. O schimbare de guvern, chiar dacă va fi benefică, în primă fază, nu va putea genera consecințe favorabile pe termen mediu și lung, pentru că Guvernul va depinde tot de actualul Parlament, unde au intrat 47% PSD, 7% ALDE… mai e și UDMR care întotdeauna joacă așa cum joacă… Deci e foarte puțin probabil să se poată realiza un guvern omogen, cu un sprijin solid și stabil în Parlament, care să poată să repare toate prostiile pe care le-au făcut guvernele anterioare.
Și care ar fi, atunci, scopul moțiunii?
Se poate ajunge la alegeri anticipate! De ce n-am putea face alegeri anticipate odată cu alegerile prezidențiale? Cea mai bună soluție, după ce reușim să punem punct acestei guvernări toxice, o reprezintă întoarcerea la popor, cetățenii să re-legitimeze Parlamentul conform voinței reale existente azi în societatea românească.
Cum relaționați cu organizațiile locale? Am asistat la o scenă cu un consilier județean care îl amenința cu „Ludovic” pe un consilier local, să voteze într-un anume fel…
Nu știu la ce vă referiți, dar pot să vă spun că orice membru al PNL care mă sună și îmi cere un punct de vedere pe o temă sau alta îi spun părerea mea. Dar impunerea unei strategii se face prin intermediul forurilor statutare. Poziția grupului de consilieri PNL într-o localitate sau la nivel județean pe teme politice importante se face la nivelul Biroului Județean.
Alianță cu USR și PLUS la localele din 2020?
Alegerile pentru Parlamentul European sunt un test pentru scrutinurile care le urmează, prezidențialele, localele, parlamentarele. S-a vorbit despre liste comune cu USR și PLUS în marile orașe, aici ar intra și Bacăul. Veți colabora la acest nivel cu cele două partide?
Deocamdată, nu avem cercetări sociologice la nivelul fiecărui municipiu, am făcut doar pe județe. În funcție de sondaje, vom decide strategia pentru alegerile locale.
Noi încercăm să impunem modificarea legii alegerilor primarilor, pentru că vrem alegerea primarilor cu majoritate de 50% plus 1, pentru a conferi o reală legitimitate primarilor aleși să conducă destinele comunităților locale. Ne batem în continuare, exploatăm conjuncturile. Am sperat să voteze cei din ALDE, pentru declarația lui Călin Popescu Tăriceanu a fost în favoarea schimbării, dar după aceea, la nivelul comisiei, parlamentarii ALDE au fugit de la vot. Vom reveni cu această temă, dacă se mai șubrezește majoritatea parlamentară. Dacă se va menține sistemul actual, de alegere într-un singur tur, cu siguranță vom avea o strategie mai potrivită pentru a bate PSD în marile orașe și nu numai.
Deocamdată, suntem în faza unei competiții pentru desemnarea candidaților PNL, din 1 mai se vor face sondaje în reședințele capitalelor de județ. Sunt cinci criterii, printre care unul este profilul de primar adecvat fiecărei localități, vom desemna candidatul PNL.
Dacă va fi necesar să creăm o alianță, vom discuta cu actorii „afini”, care sunt pe poziții politice apropiate, și vom căuta un candidat comun care să aibă cele mai mari șanse să câștige.
Vă aliați cu USR și PLUS indiferent de doctrina pe care o promovează, doar ca să învingeți PSD?
Cu siguranță, nu! Într-o alianță locală, trebuie stabilit un program de guvernare local, cu obiective clare, nu poți oricum, numai de dragul de a te alia. Trebuie să ai valori comune, obiective comune, să poți genera un program reprezentativ care să fie susținut de cetățeni.
La final, vă întreb care-i cea mai scurtă cale pentru un tânăr să facă o carieră în PNL: să se înscrie în partid sau să se angajeze în presă?
Ha, ha, ha! Să se înscrie în partid!
M a zis
Ha! Ha! Ha! In care partid?
ciuma rosie a zis
Apasati pe „minciuna gogonata” ca sa vedeti stirea din 2008 si sa vedeti cine e adevaratul mincinos.
Vor sa se alieze cu USR pt ca USR e peste PNL in sondajele reale.
Ia zi bre, cu accidentul ala cu fetita pe trecerea de pietoni cum a fost ? Cu cati bani i-ati cumparat tacerea ?
Virgil a zis
Nu au nici o sansa in fata PSD cu propunerile lor si nici la USR-PLUS nu vad vreo figura care sa se bata pentru Bacau. Aveti vre-un sondaj? Interesant ar fi sa aflam cum sta Ghinghes ca procente, multi vorbesc in oras de el.. de bine!
ana a zis
cum sa stea?are si el partea lui. ce, facebook-isti spalati pe creier nu sunt pe lumea asta?!
Pensionar din zona Tic Tac a zis
Buna ziua Dl Orban. Dar pe la Tic Tac nu ati trecut fiindca eu am fost acolo in parcarea aia de la piata si am tot asteptat sa veniti!
sprit de vara a zis
GHINION…a uitat :)))
Ionel a zis
Blatul la putereee! Antipesedismul PNL in Bacau este fix de fatada (a se vedea precedentul Birzu)!