Din 19 martie 2019, Oficiul Registrului Comerţului a radiat din oficiu persoanele fizice autorizate şi întreprinderile individuale al căror număr de activităţi incluse în obiectul de activitate era mai mare decât cel impus de legislaţia în vigoare, respectiv cel mult 5 clase de activităţi prevăzute de codul CAEN pentru PFA-uri, și cel mult 10 clase de activităţi prevăzute de codul CAEN pentru întreprinderile individuale.
Peste 2.400 de astfel de mici firme din județul Bacău erau în această situație, potrivit unei centralizări care a fost făcută publică încă de la începutul anului de Registrul Comerțului.
Cei la care nu a ajuns informația s-au trezit acum puși în fața faptului împlinit, adică nu mai au firmă, iar salariații lor au rămas în aer. „Am primit apeluri de la persoane care aveau întreprinderi individuale și care s-au trezit că au fost radiate din oficiu. Acum se întreabă ce vor face cu angajații, pentru că o dată radiată firma, nici un fel de document nu mai poate fi pus la dispoziția oamenilor.
În general, cei care au întreprinderi individuale sunt persoane care nu se descurcă așa ușor cu legislația și nu au obligația de a avea un contabil, deci acum se întreabă de ce nu au fost măcar notificați”,a declarat Dan Buftea, purtător de cuvânt al Inspectoratului Teritorial de Muncă Bacău.
De cealaltă parte, directorul Oficiului Registrului Comerțului Bacău susține că legea nu stipulează nicăieri vreo obligație din partea instituției de a face notificări către cei vizați de lege. „Legea 182/2016 este în vigoare din 2016, cu termen de implementare de doi ani, iar noi trebuia să o punem în practică. S-a făcut radierea din oficiu. Dacă au notificat angajații sau nu, nu vă pot spune, nu știu a cui ar fi fost răspunderea”, a declarat Gheorghiță Patrichi, directorul Oficiului.
„De exemplu, dacă aceste întreprinderi au fost radiate, din punct de vedere fiscal, datoriile trec pe codul numeric personal”, a explicat Adrian Anghel, purtător de cuvânt al Administrației Finanțelor Bacău. Singura soluție în acest moment este ca patronii să își facă firme noi, în care să îi preia pe angajați.
Nicu Eneea a zis
Da, intr-adevar asa este. Eu am fost notificat de catre patronul firmei in care lucrez ca firma urmeaza sa fie radiata dinRegistrul Comertului, urmand ca patronul sa-si o faca o firma noua in care voi fi angajat pe un salariu mai mare. Altfel nu era posibila aceasta marire.
Sorin Iancu a zis
Acest lucru s-a mai intamplat pe vremea guvernarii Boc.Pentru micile firme si persoanele autorizate nu este decat o metoda de sufocare a oricarei initiative dar si un mod de a aduce bani la buget.La nivel de tara e o suma considerabila.Decat sa radiezi firme si autorizatii poate mai bine ar fi fost ca respectivii sa fie notificati si chemati pentru a pune lucrurile in ordine dar se pare ca gandirea abstracta si ingusta e mai puternica decat viziunea pe termen lung….
Mihai a zis
Saracie mare la ONRC, nu puteau sa trimita niste notificari prin posta, a dracului calici. Daca era vorba sa ia pielea de pe vreunul sau vreo datorie de 10 bani, vezi ce repede notificau. Unde e libera initiativa, in sprijinul cetateanului care le plateste salariile, vacanta si mancarea? Cand e vorba de munca, gata, se ascund dupa lege. La fel si cu SRL-D, dupa trei ani trebuie sa o iei de la capat, ca la spitalul de nebuni, de parca nu ar fi fost suficienta o notificare prin care sa zboare acea ultima litera, trebuie sa infiintezi din nou firma, alte taxe, azi depui actele si sunt ok, maine refacute ca trebuie pusa virgula mai incolo si functionarul are sciatica si nu poate scrie. Merge ca pomanagiul pe banii tai la institutiile statului ca sa iti primeste flegma drept intre ochi. Si celalalt destept de la finante, a gasit rezolvarea, gata munca, trecem datoriile pe CNP, au rezolvat-o, se pot intoarce linistiti la facebook si cafele. Credeti ca ei nu stiu problemele astea? Le stiu dar nu le pasa ca ei nu sunt acolo sa rezolve probleme, atat timp cat fraierul le plateste salariile si impozitele, ce conteaza ca isi bat joc de el. La fel cu casele de marcat electronice, ce conteaza ca nu se pot conecta la nimic si ca sunt inutile, du-te si ia pielea de pe fraier ca nu si-a luat casa de marcat noua ca sa umfle buzunarele altora, cum sa munceasca ANAF sa isi faca treaba, daca tot au descoperit ca tot aia cu casele de marcat fac evaziune si nu aia care nu au nici un fel de casa de marcat, incepand cu „taranii” din piata care cultiva de la banane la ciuperci si cartofi la ei in balcon.
Andrie a zis
Vina este doar a celor care fac legi proaste. Aplicarea lor, fara contramasuri de prevenire( ce ar trebui sa existe in metodologia de aplicare), duc la astfel de situatii.