Administrația Bazinală de Apă Siret anunță finalizarea lucrărilor de intervenție cu echipa de scafandri la acumularea Poiana Uzului, pentru care a fost necesară coborârea nivelului apei în lac. Prin urmare, a început procesul de umplere, pentru refacerea nivelului.
Intervenția a fost realizată de echipa de scafandri Nemo Pro Diving Eforie Nord. Lucrările au constat inițial în decolmatarea golirii de fund, care a fost obturată în timp cu crengi, bușteni, mâl și alte materiale antrenate de viituri.
Ulterior, scafandrii au demontat și scos grătarul vechi, au montat grătarul nou, au lansat la apă și montat batardoul care închide conducta de golire până la finalizarea operațiunilor de reabilitare a vanei.
Intervenția a fost complexă și s-a desfășurat în condiții deosebit de grele. Scafandrii au lucrat la o adâncime de 31 de metri, vizibilitate zero și o temperatură a apei de 3 grade Celsius.
„Instituția noastră apreciază modul în care antreprenorul SC Uzinsider General Contractor SA și-a îndeplinit sarcinile asumate prin contract, precum și profesionalismul cu care echipa de scafandri condusă de Ilie Jeciu și formată din Meravi Fetin, Lupescu Gheorghe, Mitrea Constantin, Vultur Emanuel, Rotaru Ioan, Rotaru Mihai-Bogdan, Pușcasu Dumitru, Șerbănescu Ștefan-Nicolae, Pană Gheorghe, Gheorghica Gheorghe, Popa Eugen, Călin Alexandru-Andrei și Călin Dobrinel s-a implicat în realizarea lucrărilor, dar și în gestionarea aspectelor apărute pe perioada execuției”, anunță ABA Siret, într-un comunicat de presă.
Intervenția are o importanță deosebită pentru funcționarea în condiții de siguranță a barajului. Defecțiunile la grătarele golirilor de fund pot conduce la blocajul acestora și implicit la imposibilitatea tranzitării în siguranță a debitelor mari în timpul viiturilor. Mai mult, exista și riscul blocării golirii de fund în poziția deschis, ceea ce ar fi dus la golirea necontrolată a lacului de acumulare, populația rămânând astfel fără sursă de alimentare cu apă.
Barajul Poiana Uzului din administrarea ABA Siret a fost pus în funcțiune în anul 1972, are clasa de importanță I și categoria de importanță excepțională A, având rolul proiectat de alimentare cu apă a municipiilor Bacău, Moinești, Onesti, a orașelor Târgu Ocna, Comănești, Dărmănești și a altor localități de pe valea râului Trotuș (Ardeoani, Măgirești, Poduri, Dofteana, Târgu Trotuș, Pârgărești și Cașin) și producerea de energie electrică.
Lasă un răspuns