Puiul, curcanul, gogoșile, cartofii și inelele de ceapă sunt exemple de alimente care pot fi gătite într-o friteuză. În timp ce friteuzele pot fi o modalitate rapidă de a găti rapid alimente gustoase, acest lucru implică în mod inevitabil utilizarea multor uleiuri fierbinți, deci trebuie să ai grijă când folosești aceste aparate.
Mai jos îți vom oferi o serie de sfaturi pentru a te proteja și, în același timp, pentru a folosi friteuza la capacitate maximă.
Ce este prăjirea în friteuză?
Prăjirea în friteuză este o metodă de gătit utilizată pentru a găti alimente cum ar fi pui prăjit, cartofi prăjiți și chipsuri de cartofi. Procesul implică scufundarea alimentelor în ulei extrem de fierbinte până când ajunge la o temperatură internă minimă sigură. Când mâncarea este prăjită în mod corespunzător, va fi fierbinte și crocantă în exterior și gătită în siguranță în centru. Prăjirea în friteuză este foarte rapidă și, atunci când este efectuată în mod corespunzător, distruge bacteriile.
Ce uleiuri pot folosi în friteuză?
Deși manualul de instrucțiuni pentru friteuză va recomanda care uleiuri sunt potrivite pentru o friteuză specifică, de obicei sunt folosite următoarele uleiuri: vegetal, floarea-soarelui, susan, arahide, porumb, soia, alune și ulei de rapiță.
Cei mai mulți producători de friteuze recomandă împotriva folosirii uleiului de măsline, a untului sau a margarinei, deoarece acestea nu sunt potrivite pentru gătit la temperaturi ridicate. Uleiul cu conținut ridicat de apă trebuie evitat, de asemenea.
Cât de des ar trebui schimbat uleiul într-o friteuză?
Sfaturile producătorilor variază de la cinci la 25 de utilizări și va depinde de ceea ce gătești în friteuză. Uleiul ar trebui să fie schimbat în mod regulat – în medie, la fiecare 8-10 utilizări – mai ales dacă gătești alimente acoperite în crustă. Respectă întotdeauna recomandările din broșura de instrucțiuni.
După gătit și odată ce uleiul s-a răcit, ar trebui să filtrezi uleiul cu o sită pentru a elimina resturile de alimente cum ar fi pesmetul. Odată ce l-ai filtrat, păstrează uleiul într-un recipient etanș până la următoarea utilizare. Schimbarea uleiului poate fi dificilă cu unele friteuze, deoarece este posibil să trebuiască să ridici întreaga friteuză pentru a turna uleiul.
Ce fac cu vechiul ulei de la o friteuză?
Odată ce uleiul a fost folosit de mai multe ori, trebuie eliminat foarte atent. Uleiul nu ar trebui să fie turnat în ghiuvetă prin scurgere. În schimb, odată ce s-a răcit, el trebuie turnat într-un recipient etanș (de exemplu, înapoi într-o sticlă veche de ulei goală) și aruncat în conformitate cu recomandările autorităților locale.
Pot folosi grăsime solidă în friteuză?
Deși folosirea grăsimilor solide nu este recomandată din motive de sănătate, este posibilă utilizarea în anumite friteuză, așa că verifică manualul de utilizare pentru a vedea.
Pentru friteuzele care pot folosi grăsimi solide, ar trebui să topești grăsimea mai întâi într-o cratiță și apoi să o transferi cu atenție în friteuză înainte de a o porni. Data viitoare când o utilizezei, fă găuri în grăsimea solidă până la fundul friteuzei. Aceasta va permite ca orice apă capturată sub grăsimea solidificată să scape ca abur în timp ce se topește.
Ce altceva pot găti într-o friteuză, în afară de chipsuri?
Multe friteuze susțin că sunt capabile să gătescă o mare varietate de alimente proaspete și congelate – inclusiv carne, pește și chiar prăjituri și deserturi în unele cazuri. Verifică întotdeauna instrucțiunile de prăjire înainte de gătire, deoarece uneori este necesară pregătirea suplimentară, cum ar fi uscarea mâncării sau acoperirea acesteia în pesmet.