• soluția pentru eficientizarea sistemului public de furnizare a agentului termic ar putea fi termoficarea pe orizontală, adică montarea de contoare la intrarea în apartamente pentru consumul de căldură și apă caldă • avantajul este că locatarii nu vor mai fi debranșați din cauza vecinilor rău platnici
Specialiștii din domeniul distribuției agentului termic din România încearcă de multă vreme să găsească soluții de eficientizare a sistemului, dar fără rezultate notabile pînă în prezent. Variatele sînt însă tot mai des discutate, din cauza numărului foarte mare de solicitări de debranșare de la sistemul public de încălzire, soluție la care și băcăuanii apelează cu miile. Una dintre variantele cele mai discutate în ultima perioadă vizează un așa-numit sistem de distribuție al agentului termic pe orizontală. Această variantă de furnizare a căldurii și apei calde de la sistemul centralizat de încălzire este practicată cu succes de mai mulți ani în Occident. „Implementarea acestui sistem de furnizare a agentului termic înseamnă schimbarea completă a racordurilor din fiecare imobil racordat la sistemul centralizat. Pe casa scării vor exista cîte două țevi pentru căldură și două pentru apa caldă, iar la intrarea în apartament, fiecare conductă va avea montat cîte un contor. În aceste condiții, locatarii vor plăti exact atît cît consumă”, spune Vasile Drăgușanu, directorul CET Bacău. Pe lîngă faptul că nu vor mai fi obligați să plătească și pierderile din rețea sau consumurile vecinilor, noul sistem permite furnizorului să treacă la debranșare, în cazul neplății utilităților, fără a-i afecta și pe ceilalți colocatari care și-au achitat facturile, cum se întîmplă în prezent.
Costurile modificării rețelelor termice din blocuri sînt extrem de ridicate, iar specialiștii caută acum soluții de finanțare. „Acest sistem de termoficare foarte modern poate fi realizat dacă toți locatarii sînt de acord cu această variantă. Pentru realizarea investițiilor la un singur apartament ar fi necesari circa 410 euro”, a mai spus directorul Vasile Drăgușanu.
Societățile publice de furnizare a agentului termic încearcă să eficientizeze sistemele pe care le administrează după ce au constatat că locatarii se debranșează în masă de la sistemul centralizat din cauza sumelor exorbitante pe care sînt obligați să le plătească. În municipiul Bacău, aproape un sfert dintre locacatarii de la bloc au optat în ultimii ani pentru microcentrale de apartament, după ce ani la rînd au fost obligați să plătească sume imense pentru pierderi și servicii nesigure. Campania debranșărilor este în plină desfășurare și în această vară, media solicităților de montare a centralelor de apartament fiind de apoape 50 pe zi. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns