Simularea incendiului a fost pregatita de conducerea Centrului Rezidential (CR) „Henri Coanda” si de cea a Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Bacau. Pe 16 mai, la ora 20.00, directorul Centrului, Vasilica Tataru, a semnalat prin numarul unic de urgenta 112 ca la parterul unei cladiri a izbucnit un incendiu care s-a extins la nivelul intregului palier, inundarea cu fum a etajului I si blocarea cailor de acces la etajul II. „In momentul in care le-am prezentat toate aceste date, au fost alertate fortele de interventie. Chiar daca eram constienta ca vorbeam despre un exercitiu, agitatia creata in jurul meu si rapiditatea cu care au fost convocati pompierii, descarcerarea, ambulanta si politia, mi-au dat o stare de panica”, spune Vasilica Tataru, directorului CR „Henri Coanda”.
Evacuarea cladirii
Din momentul in care s-a cerut ajutorul pompierilor, personalul administrativ a trecut la evacuarea copiilor din cladire. Este vorba despre persoane cu dizabilitati cu virste cuprinse intre 9 si 24 ani. Majoritatea sufera de oligofrenie, tulburari psihice si tulburari de comportament. Dupa o instruire prealabila, asistatii au iesit grupati, dind semne vadite de frica. 10 dintre ei s-au panicat si au ramas blocati in cemere.
Interventie in forta
La 10 minute de la semnalarea incendiului si-au facut aparitia si pompierii. Acestia au actionat cu patru autospeciale: doua de lucru cu apa si spuma, una de lucru la inlatime si descarcerarea, pentru asistenta medicala. In total, 30 de subofiteri. „Am fost anuntati ca o persoana de la administratie a uitat fierul de calcat in priza. Nu a lipsit mult pina la producerea incendiului la calcatorie, iar focul a fost sesizat de un copil care scapase nesupravegheat. Fumul a cuprins imediat parterul si casa scarilor, fiind necesara interventia de urgenta a pompierilor”, a declarat lt.col. Buftea Catalin, comandantul Detasamentului de Interventie. Pompierii au localizat si stins incendiu, iar in paralel cu aceasta activitate, au fost evacuate si persoanele captive. „Exercitiul si-a dovedit utilitatea cu atit mai mult cu cit este vorba despre o institutie care gazduieste tineri cu diverse dizabilitati. Acestia au fost receptivi la indicatiile pompierilor si au colaborat neasteptat de bine”, a declarat Alina Iftode, purtator de cuvint la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Bacau.
Lasă un răspuns