Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, a precizat că profesorii care nu au reușit să ia 5 la examenul de titularizare, dar și cei care s-au retras din examen nu vor mai avea posibilitatea de a preda la catedră, în noul an școlar, nici măcar pe posturile de suplinitori.
Sunt astfel scoase din schemă sute de cadre didactice, dacă este să ne raportăm la județul Bacău. Din cei 805 candidați înscriși, doar 552 au predat efectiv lucrările. Sunt excluși așadar din start cei 85 care au absentat și cei 168 care s-au retras chiar în timpul probei. Acestora li se adaugă și cei care nu au reușit să ia măcar un biet 5, respectiv 15 la sută sau, concret, 87 de candidați. Rămâne un gol care nu se știe, deocamdată, de cine va fi umplut.
Pe posturile de suplinitori vor putea fi repartizați cei 181 de candidați care au luat note între 5 și 6.99 și care vor avea un contract de un an de zile.
Chiar și cu titularizarea pe toate posturile disponibile, adică 182, tot vor rămâne peste 1.000 de catedre cu număr de ore variabile care vor trebui ocupate până pe 6 septembrie, așa cum prevede calendarul de ocupare a posturilor didactice. Cine acoperă golul?
„Din anumite puncte de vedere, doamna ministru are dreptate. Dar, pe de altă parte, în cazul celor care s-au retras, aceștia puteau avea probleme medicale, sau, au realizat că nu vor lua o notă mai mare decât în anii trecuți și atunci au ieșit din sală. Să nu uităm că metodologia permite repartizarea în baza notelor obținute în anii trecuți”, explică Adrian Purcaru, liderul sindicatului băcăuan al personalului din învățământ.
Acesta atrage atenția că în învățământ se angajează anual necalificați, ceea ce nu este permis. „Ce ne dorim pentru noul an? Necalificați sau calificați? Oricum ar fi, vom avea probleme în toamnă cu ocuparea posturilor”, a conchis liderul de sindicat.
ko a zis
Panica sa fie la MEN, ISJ, partide politice, universitati… Dupa ce au permis fel de fel de anomalii…acum sa caute oameni care sa corespunda cerintelor! Vremea scadentei a cam sosit!De multa vreme trebuia sa se stie ca invatamantul si sanatatea sunt domenii prioritare. Cu ele nu te poti juca! S-a dat importanta salariilor parlamentarilor si aparatelor ministeriale, pensiilor speciale sau nesimtite,….acum sa gaseasca solutii!
Nelu a zis
Trebuie să fie cadre didactice competente, iar nu analfabeti! Sindicatele să apere calitatea! Profesorii titulari pot susține ore suplimentare! Doar directorii nu le d-au voie!
Marmelaide Adelaide a zis
Posturile vor fi ocupate cu pentionari, foste cadre didactice, evident, doar ca apare o problema aici. Hai sa facem un calcul – Popescu are 30 de ani, e profesor de istorie, nu are definitivatul. Leafa lui, daca ar preda, ar fi pe undeva la 2500 in mana, aproximativ. Cum Popescu nu poate preda, vine pe post madmoazel Ionescu, o baba tinerica de 70 de ani, care are pensie pe undeva pe la 2500 de lei. Femeia avand toate gradatiile, e platita cu 5000 de lei pe pula, cash. Doar ca dupa o luna de predat, pe madam Ionescu o paleste o durere de spate, ca la varsta ei se explica, si intra in concediu medical vreme de o luna. In luna aceea, statul roman ce face ? Pai plateste CU ORA un alt cadru didactic, probabil pe profesorul de sport, domn Vasilescu, ca sa predea ISTORIE. Desi nu e calificat pe ISTORIE, proful ala de sport, avand toate gradatiile, primeste o gramada de bani. Deci, statul plateste asa – PENSIA lui madam Ionescu, CONCEDIUL MEDICAL al lui madam Ionescu (femeia sta acasa si ia si pensie, si concediue medical !!!!!!!!), plus orele lui Vasilescu, care se duc la inca vreo mie cinci sute fara discutie. Deci in loc sa ii dea lui Popescu tinerelul 2500 salariu, statul plateste 2500 + 5000 + 1500 = 9000 de lei, deci tripul, pentru acelasi unic post de istorie. Pesedistilor, trezirea !!!!