Un preot din judeţul Bacău, caterisit de Consistoriul Eparhial în anul 2010, condamnat de două ori la închisoare pentru exercitarea funcţiei fără drept, câştigă o luptă cu o miză uriaşă pentru Biserica Ortodoxă Română, primind dreptul să țină slujbe în spații private, în afara BOR.
Conform Adevarul.ro, Nicolae Floriştean (45 de ani) a fost preot paroh în comuna Bereşti, din judeţul Bacău, fiind hirotonit în această calitate de către Episcopia Romanului şi Bacăului în anul 1996. După 14 ani de preoţie, Floriştean a intrat în conflict cu superiorii săi, după ce a divorţat de preoteasă şi s-a recăsătorit.
Pe 19 iulie 2010, Consistoriul Eparhial a hotărât caterisirea preotului Nicolae Floriştean. Reprezentanţii Arhiepiscopiei i-au pus în vedere că nu mai are dreptul de a purta haine preoţeşti şi i-au solicitat să predea cheile de acces în lăcaşul de cult şi bunurile aflate în inventarul bisericii.
Preotul, susţinut de întreaga comunitate, a refuzat, continuând să slujească în biserică până în anul 2011 când a fost evacuat din lăcaşul de cult cu mascaţii. Şi ulterior acestui eveniment, părintele Floriştean a continuat să slujească, într-un spaţiu amenajat ca lăcaj de cult la domiciliul său. Preotul caterisit asigura, la cererea sătenilor, slujbe de înmormântare, cununii și botezuri.
Activitatea sa a adus nemulţumirea Arhiepiscopiei, care a formulat mai multe plângeri penale împotriva preotului. Ba mai mult, reprezentanţii Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului s-au constituit părţi civile solicitând în demersul penal ca instanţa să îl oblige pe Floriştean să restituie toate sumele încasate la oficierea înmormântărilor, cununiilor sau botezurilor. Nu mai puţin de trei dosare penale au fost deschise pe numele preotului Floriştean sub acuzaţia de exercitarea fără drept a unei profesii.
Două condamnări la închisoare, una cu executare
În 2013, judecătorii au decis condamnarea sa la un an de închisoare cu suspendare. Condamnat fiind preotul a continuat să ofere servicii religioase la cererea enoriaşilor. Reclamat din nou de Arhiepiscopie a fost trimis din nou în judecată şi condamnat. Dacă prima instanţă, Judecătoria Bacău, a dispus tot o pedeapsă cu suspendare, în calea de atac, Curtea de Apel, a decis în 2015, condamnarea preotului la un an şi două luni cu executare, fiindu-i revocată prima suspendare.
Încarcerat la sfârşitul anului 2015, preotul Floriştean a fost eliberat condiţionat. Înainte de pronunţarea sentinţei din cel de-al doilea dosar, pe numele preotului s-a deschis un al treilea dosar, fiind reclamat de către reprezentanţii Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului că a efectuat noi servicii religioase, deşi pe numele său era deja în curs o nouă anchetă.
A treia oară, cu noroc
Pe lângă spaţiul amenajat ca lăcaş de cult, amplasat la domiciliul său din satul Bereşti, preotul Floriştean a înfiinţat o grupare ortodoxă cu titulatura „Cina cea de taină”, asociaţie ce a aderat la Biserica Ortodoxă Autonomă Ucrainiană. În cel de-al treilea dosar, instanţa din Bacău a avut o nouă abordare. Invocând jurisprudenţa CEDO, Judecătoria Bacău a dispus achitarea lui Nicolae Floriştean.
Curtea a subliniat că este rolul statului să organizeze într-un mod neutru şi imparţial exercitarea diferitelor religii, culte şi credinţe, rol ce contribuie la menţinerea ordinii publice, a păcii religioase şi a toleranţei într-o societate democratică. Totodată, Curtea a mai subliniat că obligaţia de neutralitate şi imparţialitate a statului este incompatibilă cu orice putere discreţionară de apreciere din partea acestuia cu privire la legitimitatea credinţelor religioase sau a modalităţilor de exprimare a acestora.
De asemenea, judecătorii au considerat că faptele lui Nicolae Floriştean astfel cum au fost reţinute, desfăşurate în spaţiul public şi în spaţiul privat, fără nici o legătură cu activitatea din parohii, iniţiate la cererea enoriaşilor, nu prezintă gradul de pericol social pentru ordinea publică specific unei infracţiunii, ci a reprezentat o manifestare a credinţei inculpatului.
Sursă articol – Adevarul.ro
Lasă un răspuns