• bolnavii internați în secțiile de la ultimul etaj sînt nevoiți, din cauza caniculei, să reziste într-o atmosferă de cuptor • pacienții s-au dotat cu ventilatoare, iar draperiile sînt umezite ca să răcorească aerul • cot la cot cu pacienții, chirurgii îndură în sălile de operație călduri care îți pot tăia respirația
Oodată cu creșterea temperaturilor atmosferice, din ultimele două zile, unele dintre secțiile Spitalului Județean s-au transformat în adevărate băi de abur. Aerul încins de peste zi care pătrunde în saloanele bolnavilor internați la ultimul etaj este de nerespirat. Pacienții se chinuie să facă față căldurii, în condițiile în care starea lor de sănătate este deja șubredă. Cei mai oropsiți sînt bolnavii cu afecțiuni cardiace, diabet și cei cu afecțiuni endocrine, care sînt îngrijiți în saloane amplasate la ultimul etaj al clădirii. Pe timpul zilei, geamurile deschise ale saloanelor nu mai pot răcori nici măcar cu un grad atmosfera chiar dacă sînt lăsate deschise și ușile ca să se facă curent. Fără instalații de aer condiționat, singurele șanse ca bolnavii să poată suporta căldura din saloane sînt ventilatoarele și draperiile umezite de la geamuri. Cel mai riscant este pentru bolnavii cardiaci să stea în căldură excesivă. „Temperatura ridicată este un factor de risc în special pentru bolnavii hipertensivi și coronarieni. Singurul salon din secția noastră în care există instalație de aer condiționat este cel al compartimentului monitorizat de terapie intensivă. În restul saloanelor, bolnavii care au ventilatoare le pot folosi. Care nu, sînt sfătuiți să ude draperiile cu apă ca să răcorească aerul”, ne-a declarat medicul cardiolog Radu Grigoriu. Și ventilatoarele sînt un lux în saloanele de la ultimul etaj. Nu toți pacienții au șansa ca familia să le aducă de acasă un astfel de aparat electric, astfel că mulți dintre bolnavi stau în căldură fără să crîcnească. „Ne fierbem, dar n-avem încotro. Nici unul dintre bolnavii din salonul nostru nu este din oraș, așa că nu are cine să ne aducă ventilatoare. Stăm îmbrăcați cît mai subțire și bem apă rece cît mai multă”, spune Spiridon Ifrim, un bolnav din Izvorul Berheciului. La Cardiologie, căldura este greu de suportat și pentru că în unele saloane bolnavii sînt obligați să stea cîte doi în pat. Din cauza avalanșei de bolnavi care ajung în stare gravă la urgențe și care sînt internați în secția de boli cardiovasculare numărul paturilor este insuficient. Pe cele 80 de locuri ale secției de Cardiologie este aproape o regulă ca numărul internaților să fie de peste 100 de pacienți.
Nici pe holurile Policlinicii, bolnavii care așteaptă să le vină rîndul la consultație nu sînt scutiți de căldură. Holurile supraaglomerate de bolnavi, fiecare dintre ei însoțiți de cel puțin o persoană devin după ora 9.00 un cuptor încins. Nu doar căldura este hopul peste care trebuie să treacă cei care așteaptă la o consultație, ci și aerul greu de mirosuri de nerespirat. „În afară de ușile de la intrare, în Policlinică nici un geam nu este deschis. Sînt niște mirosuri de transpirație în Policlinică cărora le faci cu greu față atîtea ore. Mare lucru ca vreun bolnav care așteaptă la Cardiologie să nu facă într-o bună zi un infarcat chiar în fața cabinetului”, este de părere Sabina Ilie, o băcăuancă venită la consultație în Policlinică. Situația este cu atît mai gravă, cu cît canicula aduce zilnic pe patul de spital alți și alți bolnavi cronici, care sînt nevoiți să îndure dogoarea din saloane.
Blocul operator, cuptor non-stop pe timpul zilei
Nici sălile de operație ale Spitalului de Urgență nu sînt iertate de caniculă. În fiecare vară, cele 11 săli ale blocului operator se transformă, în iulie și august, în cuptoare în care bolnavii și medicii deopotrivă dau teste de rezistență. Cu plafonul sub bătaia directă a soarelui și cu geamurile orientate spre o curte interioară de beton care sporește dogoarea, sălile de operație devin spații de grele cazne. Medicii fac eforturi supraomenești să-și păstreze atenția și îndemînarea, iar pacienții suportă, pe lîngă pierderea de sînge, și deshidratarea provocată de transpirație. „În sălile de operație nu se pot ține geamuri deschise ca să se facă curent. Totul este închis, iar cînd se aprinde și lampa, temperatura crește instantaneu cu cîteva grade. Nici nu pot explica cum rezistăm înăuntru. Ca să realizezi cît este de inumană atmosfera trebuie doar să intri în sală după ora 9.00 și să vezi cum un om îmbrăcat din cap pînă în picioare îndură temperaturi de peste 45 de grade. Pînă acum, putem spune că toți sîntem rezistenți, pentru că nici unul dintre noi nu a leșinat în sală. La o astfel de temperatură este ușor să faci o criză de lipotimie”, ne-a declarat neurochirurgul Viorica Russu. Și mai rezistenți trebuie să fie ortopezii, care în sala de operație, pe lîngă faptul că stau înfofoliți în halate, bonete și măști trebuie să țină pe umeri o greutate de 20 de kilograme. Este vorba de un șorț de plumb protector pentru operațiile care se fac cu ajutorul unui aparat de radiologie. „Operațiile de introducere a tijelor se fac asistate de un ecran de televizor pe care medicul vizualizează ca la radiografie osul pe care se lucrează. Din acest motiv, sîntem nevoți să purtăm un șorț de protecție de 20 de kilograme. După o astfel de operație ieșim din sală ca de sub duș.
Și pentru pacienți canicula din sală este greu de suportat. Ca să nu se deshidrateze chiar în timpul operației, bolnavii sînt puși pe perfuzii cu o jumătate de oră înainte de a fi operați”, spune și ortopedul Dorin Năforniță. Din cele 11 săli de operație, trei sînt dotate cu aparate de aer condiționat, toate cumpărate de sponsori. Pe cele trei săli de operație în care canicula nu se simte, chirurgii nu se pot înghesui, pentru că numărul pacienților programați zilnic la operație este foarte mare. Fără instalații de aer condiționat în săli, chirurgii băcăuani au în față cel puțin două luni de chin. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns