Inspectorii vamali din Bacau vor coopera cu cei ai Departramentului de Inspectii ai Directiei pentru Agricultura si ai Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorului in controlul comercializarii bauturilor alcoolice fermentate nedistilate. „Controlul comercializarii unor asemenea produse – a precizat directorul coordonator al Directiei Judetene pentru Accize si Operatiuni Vamale Bacau, Valentin Grosu – nu intra in jurisdictia inspectorilor vamali, dar ei pot constata incalcari ale normelor si vor coopera cu departamentele de inspectii ale directiilor agricole si comisariatelor pentru protectia consumatorilor, care pot sanctiona asemenea fapte. Aceste produse nu pot avea in adaos arome sau produse pe baza de vin, pentru ca ar intra in categoria produselor aromatizate pe baza de vin care sint interzise la comercializare in PET-uri”.
Luna trecuta au aparut Normelor tehnice privind definirea, descrierea, prezentarea si etichetarea bauturilor alcoolice fermentate nedistilate, altele decit berea si vinul, destinate consumului uman ca atare nedistilate. Aceste produse se obtin numai din fermentarea fructelor de padure, a merelor si a perelor (cidrul) si din miere de albine. Sint produse care vor inlocui bauturile fermentate linistit (BFL), aflate acum pe piata (vinurile care, de fapt, nu sint vinuri). BFL-urile sint interzise de la 1 mai, dar pe piata a mai ramas marfa din stocuri, care se comercializeaza pina la expirarea termenelor de garantie. Oricum, de la 1 ianuarie ar trebui ca astfel de bauturi sa nu mai existe pe piata.
La bauturile nedistilate este interzis adaosul de alcool si de zahar, ca si al substantelor aromatizante (aroma de struguri) si inscrierea pe eticheta a unor indicatori asemanatori cu ale produsului vin. Se interzice, de asemenea, si folosirea amidonului în procesul de fabricatie a bauturilor fermentate, în scopul cresterii concentratiei alcoolice a produsului final. Noile bauturi sint considerate produse alimentare si pot fi obtinute de oricine. România era ultima tara din Uniunea Europeana în care era permisa producerea bauturilor fermentate linistit. (Petru DONE)
Lasă un răspuns