Spălatul vaselor nu este neapărat cea mai plăcută activitate, deși este absolut necesară, mai ales într-o familie numeroasă.
Oamenii au căutat întotdeauna să își ușureze activitățile gospodărești, iar acest lucru nu a exclus spălatul vaselor. Îmbunătățirile au fost progresive, începând de la chiuveta cu două cuve și până la robinetul cu cap de duș extractibil. Dar probabil cea mai avantajoasă inovație în materie de curățarea vaselor de bucătărie vor rămâne mașinile de spălat.
Spălarea manuală a farfuriilor și oalelor a fost utilizată din cele mai vechi timpuri, fiind o metodă simplă, ieftină și la îndemână. Aceasta nu presupune investiție și nici spațiu mult. Este nevoie să ai doar o chiuvetă, burete și detergenți.
În schimb, spălarea manuală a vaselor necesită timp direct proporțional cu volumul de ustensile și cu gradul lor de murdărie. Deși există impresia că acest tip de spălare este mai economic, s-a demonstrate în timp că, în realitate, se consumă o cantitate mai mare de apă și detergent. De asemenea, dacă nu se folosesc mănuși, detergenții puternici folosiți pentru curățarea și degresarea oalelor și a ustensilelor, poate afecta pielea și unghiile mâinilor.
Un alt aspect demn de luat în considerare este clătirea vaselor. În cazul spălării manuale, din economie, multe persoane nu clătesc suficient de bine vasele, astfel existând riscul ca detergenții folosiți să rămână pe suprafața acestora.
Mașini de spălat vase – oferte (link)
Pentru familiile numearoase, investiția în mașini de spălat vase este ideală, în timp ce pentru persoanele singure sau pentru cei ce mănâncă de obicei în afara casei, aceasta nu este neapărat necesară sau rentabilă.
Mașina de spălat vase a fost inițial manuală, iar prima variată funcțională a fost inventată în 1887. Ulterior, primele modele de mașini de spălat vase cu motor electric au fost create și produse de firma Miele în 1929. Din 1970, acest electrocasic a devenit comun bucătăriilor din America de Nord și Europa de Vest, până în anul 2012 mai bine de 75% din locuințele din America și Germania fiind dotate cu mașini de spălat vase.
Avantajele sunt recunoscute de toți cei care le utilizează. Trăim într-o societate în care timpul este foarte valoros, iar mașina de spălat vase oferă acest beneficiu, întru-cât necesită mult mai puțin timp așezarea vaselor în interiorul acesteia decât spălarea manuală. De asemenea, sunt mult mai economice, folosind undeva între 10 și 15 litrii de apă per ciclu de spălare pentru modelele mai noi. Acestea vin dotate cu diverse funcții și programe pe care le poți utliza în funcție de materialul din care sunt realizate vasele pe care le speli, cât și în funcție de nivelul lor de murdărie. Într-adevăr, acestea reprezintă o investiție și au nevoie de spațiu și de montare, dar există modele ce pot fi încorporate în mobilierul din bucătărie pentru a conferi un aspect unitar.
Spălarea manuală nu îți permite să cureți vasele folosind apa la temperaturi ridicate, în timp ce o mașină de spălat vase îți poate dezinfecta ustensilele, utilizând apă la temperaturi de 60 de grade Celsius și chiar 90 de grade Celsius.
Lasă un răspuns