Aproape 3.800 de băcăuani erau la finalul lunii septembrie în evidențele Agenției Județene de Ocupare a Forței de Muncă Bacău în căutarea unui loc de muncă în străinătate. Numai anul acesta s-au înscris în baza de date Eures 140 de solicitanți, din care 31 femei. Dacă pe plan național se constată un exod masiv al celor cu studii superioare, cel puțin cei care s-au adresat compartimentului Eures din Bacău aveau doar studii primare, gimnaziale sau profesionale – 86 din 140. Urmează 49 cu studii liceale și doar 5 cu studii superioare. Surprinzător, cei mai dispuși să plece în străinătate la muncă sunt persoanele peste 45 de ani, apoi cei cu vârste între 36 și 45.
„Din totalul persoanelor înregistrate în baza de date, 1.297 au obținut un loc de muncă în străinătate. Aceștia sunt cei aflați în evidențele noastre, adică doar cei care au contactat agenția și ne-au adus la cunoștință că au finalizat contractul și doresc participarea la o nouă selecție. Numărul ar putea fi mai mare întrucât unii angajatori îi contactează direct”, explică Daniela Balan, purtător de cuvânt al AJOFM Bacău.
Cei mai mulți băcăuani au ajuns la muncă în Germania, 942, pe joburi precum bucătar, vânzător, muncitor necalificat în hotel, restaurant, curățenie, agricultor, factor poștal, asistent medical. Următoarea țară de destinație pentru muncă a fost Spania, 125 de posturi fiind ocupate de băcăuani în construcții, ca operator CNC sau în agricultură. Danemarca e pe locul al treilea ca ofertă de muncă, 95 de băcăuani câștigând acolo de pe urma unor meserii precum vânzător ziare, lucrător în zootehnice, jupuitor nurci.
Au plecat la muncă în Israel, țară non UE, 48 de băcăuani, în construcții.
Prin comparație, numărul celor înscriși pentru munca în străinătate a fost mai mare în 2018, aproape 300 de băcăuani dorind să fie ajutați să plece peste hotare. Și anul trecut, ca nivel de studii au predominat cei cu studii medii, de la primar la postliceal și ceva mai mulți cu studii superioare, 33. Față de 2019, în 2018 au dorit să plece persoanele peste 45 de ani, dar într-un număr mai mare și cei din categoria 26-35 de ani. Numărul celor plasați a fost tot de circa 1.300.
Rețeaua Eures este gestionată de AJOFM, deci angajatorii prezintă aici siguranță în ceea ce privește derularea contractelor, acestea putând fi încheiate pe perioadă determinată sau nedeterminată.
Eugen a zis
„Surprinzator, cei mai dispusi sa plece in strainatate la munca sunt persoanele peste 45 ani…” – surprinzator doar pentru cineva care nu cunoaste realitatea de pe piata muncii locala. In Romania, daca ai peste 45 de ani, angajatorii nici macar nu te mai cheama la interviu, chiar daca aplici pentru un job sub calificarea ta.