• ei vor trebui să absolve un curs de calificare cu o durată de trei luni • problema este că AJOFM Bacău, unde se organizează de obicei cursurile de calificare, nu are în dotare oi pentru derularea probelor practice
Ciobanii din județul nostru nu vor mai putea să își pască oile dacă nu vor avea la mînă calificare în meserie. Cu alte cuvinte, pentru a putea plimba oile de pe o pajiște pe alta, păstorii vor trebui să facă un curs de calificare. Măsura a fost aplicată doarece ocupația de cioban se regăsește în nomenclatorul meseriilor, iar persoanele care o practică trebuie să fie autorizate pe acest profil de activitate. Acesta va avea o durată de trei luni. În conforitate cu prevederile legale actuale, cursul ar putea fi organizat de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) din Bacău, prin Centrul de Formare Profesională, sau de către orice alt patron care are prins în domeniul de activitate calificarea profesională și este acreditat în acest sens. „Noi nu am primit nici o specificație încă în acest sens, dar dacă ciobanii vor veni la noi să se califice vom organiza aceste cursuri. Pînă în prezent nu am avut solicitări în acest sens”, ne-a declarat Octavian Țicău, director executiv la AJOFM Bacău. Deocamdată nu se știe dacă aceste cursuri vor fi organizate cu bani pentru cei care deja au practicat această meserie sau gratis pentru șomerii care doresc să se angajeze pe un astfel de post. Cursul, în afară de noțiuni de păstorit, va include și noțiuni de medicină veterinară și de botanică.
Singura problemă a celor care vor organiza cursul va fi aceea a derulării probei practice. AJOFM Bacău nu are în dotare oi pe care să lucreze viitorii ciobani și nici posibilitatea de a achiziționa aceste animale și nu din lipsă de bani, ci mai ales din lipsă de spațiu de cazare a patrupedelor. Un rol în verificare viitorilor pastori calificați îl va avea și Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) din Bacău. „Noi va trebui să verificăm modul în care păstorii repectă legislația muncii, mai ales în ceea ce privește asigurarea normelor de sănătate și securitate în muncă. Un alt punct important al verificărilor va fi instructajul de protecția muncii”, ne-a declarat Dan Buftea, purtător de cuvînt la ITM Bacău.
Vestea calificării nu îi bucură însă pe ciobani, deoarece nici unul nu este dispus să își lase oile în plină vară și să meargă la cursuri. „Eu am moștenit meseria de la părinții mei. Sînt cioban din tată în fiu și nu cred că mai pot să mă învețe ăștia ceva. Eu am crescut cu oile și acum vine unul care se dă profesor în mocanit să îmi spună cum să mulg oaia sau să o duc la păscut. Și de ce să mergem noi vara la cursuri, asta io nu înțeleg. Vara este doar de muncă la noi. Ar trebui să se facă treaba asta iarna, cînd oile le dăm oamenilor înapoi în sat și atunci avem și noi mai mult timp”, spune Vasile Iojă, un cioban din Berești Tazlău. Cu toată împotrivirea ciobanilor, cît de curînd aceștia vor trebui să meargă la „școală” pentru a învăța cum se face brînza, se mulge și se hrănește oaia. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns