Șapte angajați ai Bibliotecii Județene „Costache Sturdza” din Bacău au transformat un „ciubuc” de la Ministerul Culturii în principalul loc de muncă. În frunte cu managerul Adrian Jicu, ei au fost pontați și plătiți la normă întreagă pentru proiectul european „E-cultura: Biblioteca Digitală a României”, fără să le mai rămână timp, în cele 8 ore de program, și pentru activitatea principală a instituției. Salariile, însă, le-au încasat.
Birourile Bibliotecii Județene sunt deschise circa 8 ore zilnic, de luni până vineri, iar cele două contracte pe care le au 7 angajați (cu instituția din Bacău, finanțată de Consiliul Județean, și cu Ministerul Culturii) se suprapun, iar cele 16 ore de muncă din acte nu ies la socoteală.
Detalii despre situație, în ancheta „Super-bugetarii de la Biblioteca Județeană Bacău. Directorul Adrian Jicu și alți 6 angajați sunt plătiți pentru 16 ore pe zi”.
Cum conducerea Bibliotecii Județene Bacău refuză să răspundă la întrebări, Ministerul Culturii a informat Ziarul de Bacău despre programul și plata celor 7 angajați: „Activitatea de digitizare a resurselor culturale în cadrul Bibliotecii Județene «C. Sturdza» Bacău, a început la 1 iulie 2019. De la data încadrării și până în 30 septembrie 2019 au fost efectuate plăți aferente salariilor pentru personalul angajat în cadrul acestui proiect, în valoare totală de 134.928 lei, corespunzător celor 3.640 ore lucrate”.
Practic, în timpul orelor în care sunt plătiți de Consiliul Județean, cei 7 angajați, care, potrivit unor surse din interior, au fost separați de restul personalului, au prestat pentru „ciubucul” de la minister. Conform foilor de pontaj și rapoartelor de activitate (pe care le regăsiți în facsimil la finalul articolului), ei n-au muncit suplimentar sâmbăta sau duminica, ci fix în zilele de lucru, de luni până vineri, câte 8 ore pe zi. Fiecare dintre ei a primit, în medie, câte 6.450 de lei pe lună de la Ministerul Culturii.
Totuși, ministerul s-a ferit să precizeze orele între care s-a prestat activitatea pentru „E-cultura”. „Programul de lucru al personalului angajat în proiect este inegal, astfel că repartizarea orelor sau a timpului de lucru se realizează în funcție de tipul resurselor culturale ce urmează a fi digitizate (periodice, carte rară etc.), cu respectarea numărului lunar de resurse culturale la care s-a obligat fiecare salariat prin contractul individual de muncă”.
Cum pentru minister există documente care atestă activitatea, iar Biblioteca Județeană ne-a informat oficial că proprii angajați muncesc în același timp, Ziarul de Bacău a solicitat un punct de vedere de la Consiliul Județean Bacău, finanțatorul Bibliotecii, pe care îl vom prezenta când ne va fi furnizat.
De asemenea, Consiliul va trebui să lămurească dacă se justifică atâtea locuri de muncă în schema de personal a Bibliotecii, de vreme ce nu s-a simțit „absența” celor șapte.
Adrian Jicu: „Nu am o explicație!”
L-am contactat pe managerul Adrian Jicu, implicat în proiectul „E-cultura” pe postul de „documentarist – selecție și validare”. El ne-a declarat inițial că cei 7 angajați muncesc „în timpul programului Bibliotecii”, ceea ce i se pare „absolut legal”, dar a precizat că nu e jurist.
Apoi, a afirmat că cele 16 ore adunate din cele 2 contracte „se fac în 16 ore, pentru că angajații pot munci în weekend sau de acasă, pe laptop”. Totuși, Jicu nu a putut preciza nici pentru el personal, nici pentru ceilalți 6 din proiect, de ce pontajele de la Ministerul Culturii omit zilele de weekend și nici dacă respectivii iau acasă bunuri din arhiva bilbliotecii, ca să scaneze reviste, cărți etc. „E o chestie personală, nu pot să vă dau aceste informații”, a spus managerul.
„Nu am o explicație”, a spus Adrian Jicu la final, solicitat să explice, totuși, cum se lucrează 16 ore zilnic, în cele 8 ore cât sunt deschise birourile.
Pontaje si rapoarte de acti… by Florin Popescu on Scribd
Antipatras a zis
Cineva ar trebui sa se constituie parte civila iar cele semnalate sunt de natura penala.
mark a zis
Ministerul Culturii sau prefectura ar trebui sa se (auto)sesizeze!
Acuma nu au nicio justificare!
Ion a zis
Bv. La fel este și la alte institutii. Bv pentru ca ai descoperit și Primaria.
Cezar a zis
Pai domnul nu e profesor la colegiul Vranceanu? E la Biblioteca judeteana? Interesant….A, deci mai ia un salariu tot in alea 8 ore.
Joe_bc a zis
La parnaie fara comentarii si fara drept de apel! Pai de asta paltesc idiotii, pleava, p**imea, taxe fara numar? Sa ia paiata asta nesimtita, cate 2-3 salarii de bugetar?????????? Chiar nu se sesizeaza nimeni de faptele astea PENALE?????? Uite lucruri din astea te fac sa iti para rau ca nu ai emigrat mai de demult…………………
Alex a zis
Poate sa ne spuna cati din cei 7 angajati au laptop?
Damian a zis
Au si sunt buni profesionisti ! Din cate am observat ,spre deosebire de directorii ceilalati, actualul chiar face treaba ! Practic a animat activitatea din biblioteca . Voi , bacaoanii , stiti ce se intampla in biblioteca voastra?
mark a zis
Nu se indoieste nimeni de profesionallismul lor, nu asta era ideea!
Gigi Bacauanul a zis
Biblioteca din Bacau este singura instituție a statului cu care am interacționat și nu am stat la coada, ba chiar am fost întotdeauna primit și tratat cu respect, în calitate de cititor.
Pe de alta parte, la Spital (medici cu program care începe la 08.00 și vin după or 10.00), Taxe și impozite Locale (cozi, aglomerație, atitudinea obraznica a personalului), Evidenta Populației, Rar etc – maxima bătaie de jos la adresa contribuabilului.
Probabil ca directorul bibliotecii a „deranjat” pe cineva sus-pus de este prezentat în presa ca un infractor. La stat, mai toți conducătorii își iau leafa din mai multe părți (au funcții în diverse institutii, fac parte din diverse comisii/comitete etc). Dacă ne uitam în sistemul medical, vom găsi ușor medici angajați la stat cu norma întreaga + multe colaborări cu norma parțială la clinici private, cabinete proprii etc – probabil ca unii cumulează mai mult de 24 ore muncite pe zi. Dacă urmarim orele de munca efectiva ale unui primar, președinte CJ etc oare vor iesi cele 8 ore normar pe zi?
Nu ca as fi de acord cu ce se intampla la biblioteca, dar la ce mizerii se întâmplă în Bacău, oare problema de la Biblioteca este una prioritara? Sau este un fel de praf în ochi, ca să ne distragă atenția de la problemele cu adevărat importante?
bibliotecarul a zis
pe mentalitatea, lasa sa furam si noi cate un ou in fiecare zi, ca aia mai mari pot fura cate un bou pe secunda.
Aurelia a zis
O fi asa cum spui dar sa faca bine sa dea banii incasati de pomana, inapoi!
ciuma rosie a zis
cu bodanda % !
AA a zis
Daca faci comparatie intre biblioteca si spital, e clar, ori lucrezi la biblioteca ori este lemn…(pro.st ma refer)
gigiacob a zis
E verificat. Toţi cei care semnează cu pseudonim masculin sunt femei şi invers. Deci Lenuţa şi Irina(care-i cu pârnaia) n-are rost să vă ascundeţi sub nume false cum o faceţi pe „sentimente”.Fiţi „bărbate” pâna la capăt.
Neacsu Lenuta a zis
Dragul meu, Gigiacob, nu ma ascund absolut deloc. Mi-am dat numele real în articolul anterior despre acest subiect . Sunt Lenuța Neacșu, lucrez la aceasta biblioteca despre care vuiește orașul și mi-e rușine cand sunt întrebata de învățătoarea fetitei mele,, Doamna Neacsu, dar chiar câștigați atâta puhoi de bani ? ”
Oameni buni, noi bibliotecarii de rand, care lucram cu doua mâini , câștigam mult mai puțin, aproape la jumătate din cifra „celor șapte magnifici”, care , spre deosebire de noi, cu o mana lucrează pentru biblioteca Județeana Bacău și cu cealaltă mana lucrează pentru Ministerul Culturii. Nu va luați de ei, sunt oameni năcăjiți, sărmani, care abia își duc traiul de azi pe maine, abia de-si permit un concediu în Spania sau la Paris, sa viziteze și ei Muzeul Luvru și apoi sa pună pozele pe Facebook…. Daca ii veți vedea cerșind pe ma Biserica Precista, sa nu va mirați… circula zvonul ca vor toți 7 sa plece într-o croaziera in Singapore…Deh! oameni sărmani…nu ca Johannis cu 6 case!!!
radu ciobanu a zis
Lenuta Neacsu imi pare rau sa te dezaprob public. Chiar si bibliotecarii de rind trebuie sa lucreze mai mult cu „capul” decit cu doua miini. Acasa la spalat vase sau facut sapaturi pe ici,pe colo da ! E ciudata insinuare despre cersit, specifica etniei de care esti mindra. Da, probabil ca sunt multi tigani care cersesc in Spania sau la Paris asa ca te hazardezi nefericit.
Justitiarul a zis
Tot hotie a la PSD. Tot bugetari care s-au inmultit la institutiile de stat unde se castiga imens fata de privat, si se munceste dupa interese proprii. Sa li se ia banii inapoi, iar cei care au implementat acesta hotie sa raspunda in justitie ca Ceausescu pentru subminare economica. Sa se interzica cumularea de salarii, de pensii sau intre ele, ca de asta nu sunt bani la buget.
Elena a zis
Toti politicienii din Consiliile de administratie, platite de contribuabil, nu intra in aceeasi categorie de venituri necuvenite?Legislatia este facuta in asa fel sa-i avantajeze financiar.
Marcela Avram a zis
Si pentru ca nu *** suficient domnu Jicu, *** si doamna Jicu, ca a avut de unde invata. Acum se plimba impreuna prin strainatate pe *** scolii unde doamna e directoare … Apropo! Are voie doamna directoare Jicu sa-si ia sotul in proiectele scolii 10 finanţate prin Programul Erasmus?
Cat concediu are domnul de a tot plecat de cateva ori intr-un an in proiectele scolii unde sotia e directoare? Sau poate in toate aceste deplasari dansul figureaza ca e in activitate … Cine face orele dansului de la Vranceanu in acest timp?
– comentariu cenzurat
Cetateni a zis
La carcera cu el! E un nerusinat pe bani publici.