• în cele mai multe cazuri, salariații au făcut infarct miocardic • situațiile acestea ar putea fi evitate, daca patronii și-ar trimite salariații la controale periodice, la doctorii de medicina muncii • acest demers este impus de lege, dar angajatorii acceptă verificări făcute în special de medicii de familie
Elisabeta Utrea, o salariată de la Carom Onești, a decedat în timp ce se afla la serviciu. În timp ce muncea, femeii i s-a făcut rău. A lăsat totul baltă și s-a dus de urgență la cabinetul medical din incinta unității. „Ea acuza o stare de sănătate necorespunzătoare și a plecat la cabinet, să facă un control medical preliminar. Medicul i-a prescris un tratament provizoriu. De aici, femeia a plecat la cabinetul de protecția muncii, să lase niște documente. În timp ce se afla în cabinet, i s-a făcut rău și a decedat”, ne-a declarat Ioan Andrei, inspector șef adjunct la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) din Bacău. Elisabeta Utrea a fost transportată de urgență la Spitalul Onești, dar medicii nu au mai putut face altceva decît să constate decesul. În urma anchetei s-a văzut că acest accident putea fi evitat, dacă victima avea controlul medical efectuat la termen. Verificarea trebuia efectuată însă nu de medicul de familie, așa cum se întîmplă în cele mai multe cazuri, ci la doctorul de medicina muncii. Doar ei au dreptul, conform legii, să facă această verificare. Drept urmare, societatea Carom a fost sancționată cu 25 de milioane de lei.
Încet, încet, vorbim de un fenomen
Întîmplarea prezentată anterior s-a petrecut în luna martie a acestui an, însă de atunci și pînă la acel moment au mai existat și alte cazuri similare. Îngrijorător este că moartea unor oameni la locul de muncă din cauza unor boli mai vechi, nedepistate de patroni la angajare, a devenit aproape un fenomen. De la începutul anului, opt persoane au decedat în urma unui infarct miocardic și a altor boli, chiar în timp ce lucrau. Reprezentanții Inspectoratului Teriorial de Muncă atrag atenția că aceste cazuri se înmulțesc alarmant. Totul s-ar rezolva foarte simplu, dar numai dacă angajații ar fi trimiși periodic la cabinetul de medicina muncii.
Săptămîna trecută au fost amendate alte două societăți, Titicons SRL și Nivelment SRL din Bacău, cu cîte 25 de milioane de lei fiecare. Sancțiunea a fost dată deoarece salariații de aici nu făcuseră controlul medical periodic la doctorul de medicina muncii. Pentru efectuarea controlului medical la angajare, patronul trebuie să completeze și să înmîneze viitorului salariat cererea de solicitare și fișa de expunere la riscuri profesionale, precum și să se adreseze unui medic de medicina muncii pentru control. Fără cele două documente, nici medicul de medicina muncii nu poate controla viitorul angajat. Actul care dovedește că salariatul s-a prezentat la medicul specialist este fișa de aptitudini profesionale. Aceasta poate fi semnată numai de medicul de medicina muncii. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns