• cel puțin un bărbat ajunge săptămînal în fața instanței, pentru că, la beție, a ucis, bătut sau înjunghiat pe cineva • secțiile spitalelor sînt ticsite de victime ale agresorilor bețivi • medicii spun că alcoolul distruge prima oară simțul moral, dar, cu toate acestea, cînd ucid sau lovesc pe cineva, medical vorbind, ei au discernămînt
Ion Zaharia, un bărbat de 31 de ani, și-a bătut tatăl după un scandal pornit din senin. „Scînteia” nenorocirii a fost alcoolul, tatăl și fiul cinstindu-se din belșug cu vin și bere. La un moment dat, cei doi prieteni de pahar și-au adus aminte că au ceva mai vechi de împărțit și au devenit subit dușmani de moarte. La trei zile după bătaie, tatăl tînărului a decedat, iar fiul a fost arestat. Instanța l-a găsit vinovat pe Ion Zaharia și l-a condamnat la cinci ani de închisoare.
Este doar unul dintre multele cazuri de acest gen petrecute în județul nostru. De cele mai multe ori, alcoolul practic îi transformă pe oameni cumsecade, cunoscuți de cei din jur drept oameni de ispravă, în criminali. În sălile de judecată se prezintă zilnic cel puțin un bărbat acuzat că la beție a bătut, înjunghiat sau ucis pe cineva.
Fenomenul, remarcat de instanțele de judecată, nu le este străin nici medicilor psihiatri. În ultima vreme, din ce în ce mai multe persoane bolnave de etilism cronic ajung în secția de psihiatrie după episoade de violență asupra familiei sau de automutilare. Unul dintre ultimele cazuri înregistrate este cel al lui Dumitru Mihai, de 44 de ani, din Letea Veche. După ce a băut mai mulți litri de vin și bere, bărbatul și-a lovit nevasta în cap cu toporul. Cînd a văzut-o pe femeie plină de sînge, Mihai a încercat să-și taie gîtul cu aceeași armă cu care și-a bătut nevasta. Transportați de urgență la spital, soții Mihai au fost salvați de medici, dar autorul violențelor a avut nevoie de tratament psihiatric. „Alcoolul este un drog care produce în timp găuri în creier. Pe fondul acesta, coportamentul unui alcoolic se degradează, iar persoana devine violentă. Alcoolicii care își lovesc membrii familiei nu sînt întotdeauna sub influența băuturii atunci cînd fac scandal, dar degradarea creierului își spune cuvîntul. Spre deosebire de alți bolnavi psihic, care devin violenți în timpul crizei, alcoolicii au discernămînt atunci cînd ucid sau lovesc. Simțul moral este primul distrus de alcool și, astfel, marii băutori ajung în timp niște brute”, ne-a declarat medicul psihiatru Camelia Hriban. Pentru că alcoolul, consumat chiar și în cantitate mare nu îi disculpă de vină, alcoolicii care provoacă vătămări corporale, tîlhării, crime sau violuri ajung să răspundă în fața legii. (Cezara DUȚĂ, Codrin POP)
Lasă un răspuns