Autoritățile județene și locale au discutat un plan strategic pentru dezvoltarea zonei Aeroportului Bacău, care prevede schimbări majore în infrastructură.
La Palatul Administrativ din Bacău, a avut loc întâlnirea de lucru prilejuită de finalizarea etapei a doua a PUZ-ului pentru Dezvoltarea Aeroportului din Bacău pe următorii 30 de ani.
PUZ-ul este un document strategic realizat de asocierea Western Outdoor SRL și IHS România SRL, finanțat de Consiliul Județean Bacău, care în perioada următoare intră în etapa de obținere a avizelor necesare de la instituțiile abilitate.
La această întâlnire au fost prezenți Sorin Brașoveanu, președintele Consiliului Județean, Cosmin Necula, primarul municipiului Bacău, Irina Argatu, primarul comunei Sărata, Florențiu Butacu, primarul comunei Luizi Călugăra, Silviu Pravăț, vicepreședintele CJ, Valentin Palea, administratorul public al județului, specialiști și realizatorii studiului.
Au fost prezentate planșe, memoriul general, regulamentul local de urbanism și planul de acțiune pe etape.
Documentele acoperă o zonă de studiu de 688 de hectare, aflată pe domeniul localităților Bacău, Luizi-Călugăra și Sărata. Prevederile PUZ-ului vor deveni obligatorii pe o suprafață de 213 hectare, zonă reglementată de dezvoltare pentru Aeroportul din Bacău, care până în 2042 va transporta peste 1,3 milioane de persoane, anual.
Chiar dacă în prezent strada Aeroportului a fost modernizată, pentru viitor sunt necesare noi căi de acces. Investițiile pentru dezvoltarea celui mai important obiectiv strategic din Bacău, Aeroportul, vor fi făcute pe etape. „Acest plan ne va ajuta să prioritizăm investițiile și să căutăm modalitățile de finanțare”, a declarat președintele Sorin Brașoveanu după întâlnirea de lucru.
Pentru fluidizarea și decongestionarea aglomerației din zona centrală a Bacăului trebuie începute studiile de fezabilitate pentru lărgirea la patru benzi a străzii Alexandru Șafran, arteră deosebit de importantă, care va face legătura cu strada Aeroportului, dar și cu Centura Ocolitoare a Bacăului și conexiune in viitoarea Autostrada Bacău-Brașov. Tot municipiul Bacău va trebui să demareze studiile privind realizarea unui pasaj suprateran la intersecția Republicii cu strada Aeroportului, pentru fluidizarea circulației din zona Aeroportului.
PUZ-ul prevede și realizarea unui nou terminal de pasageri. Practic, întreaga zonă până la Centura Bacăului, pe partea de vest, este destinată și investițiilor în industrie, care vor apărea odată cu dezvoltarea infrastructurii aeroportuare.
„Trebuie ca împreună cu autoritățile din municipiul Bacău și comunele Sărata și Luizi Călugăra să luăm cele mai bune decizii iar terenul prevăzut în PUZ să rămână cu destinație precisă, pentru dezvoltarea Aeroportului Internațional «George Enescu». Ne dorim ca această zonă să devină motorul dezvoltării economice a județului și a întregii regiuni”, a mai spus președintele Consiliului Județean.
Blabla a zis
Poate in 30 de ani vor primi finantarea….SF-uri !!!
Alex a zis
pana la al doilea terminal, ar fi fain sa vedem, macar, o a doua companie aeriana in Bacau.
Eu a zis
A fost prevăzută și o platformă pentru aterizarea navelor extraterestre în acest PUZ?
mirel a zis
Iar „veneticii”fac PUZ, PUG etc. Sa nu avem acelasi rezultat ca in 2012 cand PUG-ul Bacaului a fost facut de geografii din Iasi.