Războiul contestațiilor
• diferențele dintre notele inițiale și notele acordate la recorectarea tezelor întăresc convingerile legate de proasta organizare a examenului de bacalaureat și nasc supoziții în privința corectitudinii profesorilor
Tensiunea care apare în mod normal în cazul unui examen, amplificată anul acesta și de erorile apărute la bac, poate fi urmată în unele situații (și anul acesta se pare că sînt destule exemple elocvente în acest sens) și de nemulțumiri legate de notele obținute în final. Pentru că testele grilă de anul acesta au eliminat posibilitatea contestațiilor, singura probă care putea stîrni nemulțumirea candidaților era limba și literatura romănă. În mod firesc, aflarea rezultatelor la această probă a condus inevitabil la cereri pentru recorectarea tezelor. Ceea ce ne atrage atenția în mod deosebit după aflarea rezultatealor la aceste contestații nu este nici pe departe numărul acestora (care nu este mai mare ca în anii precedenți), ci mai curînd diferențele care au apărut între notele inițiale și finale puse pe aceste teze. Am avut curiozitatea să merg la cîteva dintre liceele băcăuane pentru a vedea și compara rezultatele. Cred că ar trebui consemnat mai întîi că unele licee de renume nu au avut bunăvoința să afișeze în aceeași listă notele inițiale și finale. Acest lucru pare lipsit de însemnătate la prima vedere. Chiar aș da dreptate celor care m-ar acuza în acest caz de prea multă suspiciune, dar atunci cînd semnalezi diferențe de mai bine de două puncte între notele unora din candidați nu cred că suspiciunea ar mai fi nejustificată. Poate ar fi bine să amintim celor implicați în nereguli de acest gen că diferențele nu sînt mai puțin vizibile dacă încearcă să le acopere în acest mod. Pentru cei care au trecut prin focurile examenului anul acesta pare greu de explicat cum unele teze, care inițial au fost notate spre exemplu cu nota 7.80, au ajuns în urma contestațiilor la o notă peste 9. Nu exclude nimeni subiectivitatea profesorilor sau posibilitatea unei erori (mai puțin probabilă), dar aceste situații ar trebui să fie izolate. Ori, se pare că la unele centre au fost destule astfel de cazuri. Este greu de explicat atît pentru cei care au trăit șocul unei note mai mici decît li s-ar fi cuvenit, cît și pentru cei care nu au făcut contestații și au note în acest moment egale și poate chiar mai mici decît a celor care și-au ridicat media în ultimul moment. Nu putem în astfel de cazuri să nu ne întrebăm (ținînd cont de aceeași subiectivitate a celor care corectează) cît ar fi obținut la recorectare un elev care a fost notat inițial cu nota 9, ca în exemplul de mai sus.
Prima instituție, care de altfel m-a șocat prin numărul mic (două) de contestații rezolvate a fost Colegiul Național „Ferdinand I”, una din note înregistrînd un progres de un punct.
La centrul de examen de la Colegiul Național „Vasile Alecsandri” au fost depuse 17 contestații și rezolvate doar șapte (dar rezolvate „bine”). Un exemplu fericit ar fi o teză notată inițial cu 7.60 și care a primit în urma contestației nota 9.
La Grupul Școlar Industrial „Anghel Saligny” contestațiile au salvat pielea a doi picați, unul din fericiți primind în locul primei note (3,55), nota 5.15, iar celălalt, mai puțin norocos, doar un punct (de la 4.40 a ajuns la 5.40).
Și dacă pe unii contestația i-a salvat de la sesiunea din august, pentru cei de la Colegiul Național „Gheorghe Vrănceanu” înseamnă medii mai mari pentru facultate. Concluzia după ce tragi cu ochiul la listele de aici este că a fost o comisie ori prea severă, ori prea neatentă, avînd în vedere numărul mare de contestații, dar și renotarea lucrărilor. Șaisprezece dintre contestații sînt înregistrate ca rezolvate și marea majoritate se bucură de sutimi și chiar puncte în plus. Două dintre tezele recorectate au primit note mai mici, unul dintre cei care și-a asumat riscul avînd acum în locul notei inițiale (8.15) nota 6.90. Cea mai avantajată după contestație este o elevă care avea inițial 6.25 și care are acum nota 8.50.
Pentru cei care nu cunosc regulamentul poate ar fi bine să amintim că în cazul în care se constată diferențe mai mari de 1.50 puncte – în plus sau în minus – între nota inițială și nota de la contestații, inspectoratul școlar are obligația să analizeze situația în termen de 30 de zile de la terminarea contestațiilor (consultînd profesorii evaluatori din ambele comisii) și să decidă sancționarea celor vinovați. Cei care au suportat nedreptățile bacului 2003 sînt nerăbdători să vadă modul în care se aplică legea în învățămîntul care a cam tăiat elanul acestei generații. Cu toate acestea, nu pare nimeni prea optimist: „Nu am depus contestație și regret acum, pentru că aș mai fi putut cîștiga cîțiva sutimi. Mă miră foarte mult rezultatele unora dintre colegii care au depus contestații și ale căror note au crescut chiar cu pînă la două puncte. Sincer, mă îndoiesc de corectitudinea cu care au fost renotate, dar acest lucru este mai puțin important. Oricum, nu se mai poate face nimic, chiar dacă au fost încălcate regulamentele”, declară una dintre absolvente. (Roxana POPA)
Lasă un răspuns